FENGSELSTRAFF: Bill Cosby er nå dømt til mellom tre og ti års fengsel etter å blitt funnet skyldig for å ha dopet ned en kvinne. Foto: NTB Scanpix
FENGSELSTRAFF: Bill Cosby er nå dømt til mellom tre og ti års fengsel etter å blitt funnet skyldig for å ha dopet ned en kvinne. Foto: NTB ScanpixVis mer

Bill Cosby:

Nå har dommen falt: Får tre til ti års fengsel

Blir også registrert på sexforbryter-listen i USA.

I april ble det kjent at den kjente tidligere komikeren og TV-profilen Bill Cosby (81) ble funnet skyldig for å ha dopet ned og misbrukt en kvinne.

Helt siden klokka 15.00 mandag norsk tid har straffeutmålingen i Montgomery County tinghus i Pennsylvania blitt diskutert. Klokka 20.15 tirsdag falt den endelige dommen mot 81-åringen, som flere har ventet på.

Ifølge CNN dømmes Cosby til mellom tre og ti års fengsel.

- Dette var en alvorlig forbrytelse. Herr Cosby, alt dette har slått tilbake på deg. Dagen er kommet, tiden er kommet, sa dommer Steven O'Neill da han leste opp dommen, ifølge CNN.

Ville ha husarrest

Aktoratet la mandag ned påstand om fengselsstraff på mellom fem og ti år. Cosby har ikke vist anger og det er fare for at han kan begå nye overgrep, har påtalemyndigheten argumentert.

Cosbys forsvarere har på sin side vist til at 81-åringen er gammel, skjør og blind i juridisk forstand, og at han i stedet bør dømmes til husarrest.

Tirsdag ettermiddag avgjorde også dommer Steven O’Neill at Cosby vil havne på sexforbryter-listen i landet, etter å ha fastslått at 81-åringen er en «seksuelt voldelig overgriper». Det meldte .

Dette betyr at Cosby må gjennomgå rådgivning ut livet, og rapportere kvartalsvis til myndighetene. Navnet hans vil bli vist på et kriminelt register som sendes ut til naboer, skoler og ofre.

Mener han er uskyldig

Det var i fjor sommer at rettssaken mot Bill Cosby ble annullert etter at juryen i saken ikke klarte å komme til enighet, men i april gjorde påtalemyndigheten et nytt forsøk.

I april tidligere i år startet den nye rettssaken mot den nå fallerte komikerlegenden, som tidligere ble kalt «USAs far». Cosby var tiltalt for å ha dopet ned og forgrepet seg på Andrea Constand i 2004. Titalls andre kvinner har kommet med liknende anklager, som også var til stede under dagens høring som vitne til Cosbys dom.

Cosby har hele tida hevdet at møtet med Andrea Constand var under samtykke.

Da Cosby ble erklært skyldig for handlingene mot Constand, omtalte amerikansk presse saken som den første store dommen etter #MeToo-bevegelsen i en kjendissak.

Tre blå piller

Constand hadde en administrativ lederstilling for kvinnelaget i basketball ved Temple University. Cosby var en ivrig støttespiller og pengegiver til universitetet.

Hun fortalte i retten tidligere i april at hun så på ham som en mentor og venn helt til vennskapet tok en mørk vending. Det skjedde da hun dro hjem til ham for å diskutere planene sine om å forlate Temple.

Saken fortsetter under:

LETTET: Lili Bernard, Therese Serignese og Victoria Valentino var tydelig lettet over dommen, som fant Bill Cosby skyldig i å begå grove seksuelle overgrep mot Andrea Constand. Hendelsen fant sted i 2004. Video: CNN Vis mer

Cosby skal da ha tilbudt henne tre blå piller for å få henne til å slappe av. Selv sier Constand at hun tok dem fordi hun trodde de var urtemedisin, men at hun veldig snart begynte å føle seg svimmel.

Cosby skal så ha ført henne bort til en sofa. Der skal han, ifølge Constands vitnemål ha forgrepet seg på henne.

- Jeg klarte ikke å kjempe meg fri fra ham, sa Constand, ifølge Variety.

Tidligere i april ble det kjent at Constand inngikk et forlik på 3,4 millioner dollar med Cosby i 2006, etter at hun gikk til sivilt søksmål mot ham. Etter hvert besluttet hun likevel å hjelpe påtalemyndigheten med å reise en strafferettslig tiltale.