Hertuginne Kate og prins William:

Nå har hertuginne Kate født

Kate og William fikk en liten prins.

FAMILIEFORØKELSE: Fire har blitt til fem når Kate og William nå har ønsket sitt tredje barn velkommen til verden. Fra før har paret barna George og Charlotte. Foto: NTB scanpix
FAMILIEFORØKELSE: Fire har blitt til fem når Kate og William nå har ønsket sitt tredje barn velkommen til verden. Fra før har paret barna George og Charlotte. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hertuginne Kate (36) og prins William (35) har blitt foreldre for tredje gang.

Det bekrefter Kensington Palace på Twitter.

- Hennes Kongelige Høyhet hertuginne Kate fødte en sønn klokka 11.01. Han veier 3,83 kilo. Hertugen var til stede da hun fødte barnet. Alt står bra til med Hennes Kongelige Høyhet og barnet.

- Gledens år

Det britiske kongehuset informerer at dronning Elizabeth, prins Philip, prins Charles, hertuginne Camilla, prins Harry og andre familiemedlemmer på begge sider er informert om fødselen, og at alle gleder seg stort over nyheten.

- Det er en virkelig hyggelig nyhet som er kommet fra Storbritannia i dag. Hertuginne Kate har født nok en prins, og prins George og prinsesse Charlotte har fått en liten bror. Kongelige fødsler er alltid populære. Snart blir det også kongelig dåp for den nyfødte, men aller først står bryllupet til prins Harry og Meghan Markle for tur. Det er allerede skikkelig bryllupsfeber, og fødselen kommer bare som en ekstra bonus! Dette kommer til å bli et gledens år for den britiske kongefamilien, sier Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, til Dagbladet.

Spekulasjoner rundt navnet

Navnet på den nyfødte har så langt ikke blitt kunngjort. Ifølge Stavseng har navnespekulasjonene likevel gått for full rulle i England i lang tid.

- Britene elsker å vedde, og hos bookmakerne har man kunnet sette penger på hvilket navn Kate og William kommer til å gi det nyfødte barnet.

- Den britiske kongefamilien er ganske tradisjonelle, så jeg tipper de vil gi sønnen et «trygt» navn med kongelig tradisjon. Mange tror navn som Arthur, James og Albert kan bli gitt til sønnen. Men hertugparet er som folk flest, de vil nok bruke litt tid på «å se an» sønnen, og se om navnet passer.

Kongelig tradisjon tilsier at den nyfødte prinsen vil få flere navn, forteller Stavseng.

- Prins William er døpt fire navn, William Arthur Philip Louis. Ettersom storebror George Alexander Louis fikk tre navn, tipper jeg at det nyfødte barnet også får tre navn. Hertugparet vil nok se etter navn fra begge sider av familien. Kanskje blir han kalt opp etter morfar Michael Francis Middleton?, sier Stavseng.

På sykehuset i morgentimene

Kensington Palace opplyste på Twitter mandag formiddag at 36-åringen ble lagt inn på St Mary's Hospital i London i dag tidlig.

Fra før har Kate og William sønnen George (4) og datteren Charlotte (2).

Lille prins George kom til verden ved St. Marys sykehus i London 22. juli 2013, mens lillesøster Charlotte ble født på samme sykehus 2. mai 2015.

Dagbladet oppdaterer saken.

Slet med svangerskapsplager

Det var i starten av september i fjor at det britiske kongehuset delte nyheten om at Kate og William ventet sitt tredje barn.

«Hertugen og hertuginnen av Cambridge er veldig glade for å annonsere at hertuginnen venter sitt tredje barn», skrev kongehuset på Twitter.

FAMILIEBILDE: Kate, William, George og Charlotte poserte for fotografen til det årlige julekortet sitt i desember i fjor. Foto: NTB scanpix
FAMILIEBILDE: Kate, William, George og Charlotte poserte for fotografen til det årlige julekortet sitt i desember i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

Nyheten om graviditeten ble kunngjort tidligere enn hva som er vanlig i kongelige kretser, og årsaken til dette var at Kate slet med den sjeldne graviditetssykdommen «hyperemesis gravidarum», eller ekstrem svangerskapskvalme - som det heter på norsk.

Det innebærer blant annet kvalme, vektnedgang og dehydrering.

MOR OG DATTER: Kate sammen med lille Charlotte i 2016. Foto: NTB scanpix
MOR OG DATTER: Kate sammen med lille Charlotte i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hertuginnen har lidd av samme tilstand også gjennom sine to tidligere svangerskap.

Kate ble derfor nødt til å sette alle sine kongelige plikter til side for en periode, og var også så dårlig at hun ikke fikk fulgt lille prins George til hans første skoledag.

Det var først i oktober at kongehuset bekreftet når den nye babyen var ventet.

«Hertugen og hertuginnen av Cambridge er glade for å kunne meddele at de venter en baby i april 2018», skrev kongehuset på Twitter.

Samme dag avslørte for øvrig Kensington Palace at de vordende trebarnsforeldrene skulle på Norges-besøk.

Visste ikke kjønnet

Da Kate og William besøkte Norge i februar, strålte hertuginnen i møte med folket, og formen hennes var tydelig bedre.

I NORGE: Prins William og hertuginne Kate poserte sammen med prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon da de besøkte Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark under norgesbesøket i februar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
I NORGE: Prins William og hertuginne Kate poserte sammen med prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon da de besøkte Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark under norgesbesøket i februar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Da paret møtte folket på Slottsplassen, fikk Kate en norsk Marius-body til den nye babyen, og røpet samtidig til Se og Hør at hun, i likhet med sine to forrige svangerskap, heller ikke nå visste babyens kjønn.

- Jeg vet ennå ikke om det blir en gutt eller en jente.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøgde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Kate sa også at hun storkoste seg i Oslo, men at hun gjerne skulle forstått språket litt bedre.

KALDT: Kate og William fikk kjenne på den norske vinterkulda da de var i Norge i februar. Foto: NTB scanpix
KALDT: Kate og William fikk kjenne på den norske vinterkulda da de var i Norge i februar. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi gleder oss til å møte flere nordmenn, men jeg må forbedre norsken min, kjenner jeg.

Drømmebrud

Det var 29. april 2011 at Kate og William ga hverandre sine «ja» i Westminster Abbey i London.

Bruden hadde på seg en spesiallaget blondekjole fra Alexander McQueen, og fikk ros fra motepressen verden over. Det var McQueens sjefsdesigner Sarah Burton som var hjernen bak drømmekjolen.

DRØMMEBRYLLUP: Kate og William hadde verdens øyne på seg da de giftet seg i London 29. april 2011. Foto: AP Photo / NTB scanpix
DRØMMEBRYLLUP: Kate og William hadde verdens øyne på seg da de giftet seg i London 29. april 2011. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer

- Kate ønsket at kjolen skulle kombinere tradisjon og det moderne med det artistiske blikket som karakteriserer Alexander McQueens arbeid. Miss Middleton arbeidet tett med Sarah Burton i å utføre designet av kjolen, het det i en uttalelse fra Buckingham Palace den gang.

Kate ble sammenliknet med filmikon og Monaco-fyrstinne Grace Kelly, men måtte likevel tåle å dele oppmerksomheten med sin lillesøster Pippa Middleton (34) på sin store dag.

34-åringen tok seg nemlig flott ut i en sensuell og utringet hvit kjole på vei inn til vielsen.

Flere mente at Pippas antrekk ikke passet seg i et bryllup, og spesielt bakenden hennes ble verdensberømt etter at storesøsteren giftet seg med prins William.

I fjor var det imidlertid Pippas tur til å stå brud, da hun giftet seg med den velstående fondsforvalteren og arvingen James Matthews (42) i St. Marks-kirken i Englefield 20. mai.

VAKKERT: Prinsesse Charlotte var brudepike og prins George var ringbærer da tanten, Pippa Middleton, giftet seg med James Matthews i mai i fjor. Foto: AFP Photo / NTB scanpix
VAKKERT: Prinsesse Charlotte var brudepike og prins George var ringbærer da tanten, Pippa Middleton, giftet seg med James Matthews i mai i fjor. Foto: AFP Photo / NTB scanpix Vis mer

34-åringen strålte i en nydelig brudekjole designet av Giles Deacon.

Barna til prinsen og hertuginnen var også til stede i kirken, og prins George hadde ansvaret for å bære ringene frem til alteret, mens lille prinsesse Charlotte hadde rollen som brudepike.

Kongelig bryllup

Ganske nøyaktig ett år etter Pippas bryllup, venter nok en stor begivenhet, når prins Harry (33) gifter seg med Meghan Markle (36) 19. mai.

NESTE PAR UT: Meghan Markle og prins Harry gifter seg 19. mai. Foto: NTB scanpix
NESTE PAR UT: Meghan Markle og prins Harry gifter seg 19. mai. Foto: NTB scanpix Vis mer

De to skal gi hverandre sine «ja» i St. George's Chapel i Windsor Castle, og det er knyttet store forventninger til bryllupsdagen.

Prins William og prins Harry har et nært søskenforhold, og har begge valgt partnere som sammenliknes med deres avdøde mamma, prinsesse Diana.

Det er fremdeles ikke kjent hvilke eventuelle roller prins William, hertuginne Kate og barna vil ha i bryllupet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer