Prinsesse Estelle:

Nå har hun begynt på skolen

Mamma Victoria fotograferte dattera før skolestart.

SKOLESTART: Prinsesse Estelle begynte i dag i førsteklasse ved Campus Manilla. I den anledning tok mamma Victoria dette bildet av datteren. Foto: Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen / Kungl. Hovstaterna / Kungahuset.se
SKOLESTART: Prinsesse Estelle begynte i dag i førsteklasse ved Campus Manilla. I den anledning tok mamma Victoria dette bildet av datteren. Foto: Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen / Kungl. Hovstaterna / Kungahuset.seVis mer

Sommerferien er over, og med det er det tid for å returnere til skolebenken. Mange tropper også spente og håpefulle opp til sin aller første skoledag, noe prinsesse Estelle (7) av Sverige i dag har gjort.

I dag, 19. august, hadde nemlig den svenske prinsessa, som er datter av kronprinsesse Victoria (42) og prins Daniel (45), sin første «ordentlige» skoledag ved eliteskolen Campus Manilla på Djurgården i Stockholm.

Den store dagen er dokumentert med et bilde av en blid og spent sjuåring, som det svenske kongehuset har delt på Instagram. Bildet er tatt av mamma Victoria, som etter alt å dømme fulgte dattera til skolen.

Ikledd en blå kjole og med et stort smil om munnen, poserte Estelle foran et tre før skolestart. Til bildet har kongehuset skrevet følgende:

«Tid for opprop. I dag er det mange barn som returnerer til skolebenken, også prinsesse Estelle, som nå begynner i førsteklasse».

Flere svenske medier har omtalt prinsessens første skoledag, blant andre Expressen og Aftonbladet.

Har gått på førskole

Det å begynne på skolen for første gang kan for mange være både spennende og skremmende. Den svenske prinsessa har imidlertid allerede blitt godt kjent med skolen sin, da hun har gått et år på førskole ved Campus Manilla.

Skolen ligger som nevnt på Djurgården i den svenske hovedstaden, og da Estelle ble elev der i fjor, omtalte den svenske avisa Aftonbladet Campus Manilla som en «eksklusiv eliteskole». Blant den sju år gamle prinsessas medstudenter er barn av kongelige venner, næringslivstopper og store, svenske kulturpersonligheter.

Skolen har elever fra førskole til videregående, og mye tyder derfor på at Estelle vil gå der i lang tid framover. Hun er det første medlemmet av den svenske kongefamilien som går på Campus Manilla.

I hardt vær

Ifølge Svensk Damtidning ble Campus Manilla opprettet i 2013, og siden den gang har eliteskolen seilet opp på listen over de fineste skolene i den svenske hovedstaden.

Kronprinsesseparet skal primært ha valgt Campus Manilla for sin datter for at hun skal havne i «de riktige kretser», og fordi skolen ligger nær den svenske naturen.

Det har imidlertid ikke bare gått knirkefritt for seg ved den svenske skolen, da den flere ganger har havnet i hardt vær. I fjor ble blant annet Campus Manilla kritisert for oppfølgingen av elevene og resultatene deres.

Rundt samme tid fikk også en uttalelse fra en tidligere lærer det til å storme rundt skolen. Da hevdet flere vitner overfor Expressen at mørkhudede barn ikke får ta del på de offisielle bildene fra skolen.

PYNTER TIL JUL: Prinsesse Estelle har kommet med en aldri så liten julehilsen til det svenske folk, sammen med mamma kronprinsesse Victoria og pappa kronprins Daniel. Video: Kungahuset.se Vis mer

Samtidig ble det reagert på hvordan det i praksis fungerer å få skoleplass ved Campus Manilla. Ifølge Expressen sto det om lag 8000 barn på venteliste for en skoleplass i fjor, og ved hjelp av et kvoteringssystem skal flyktningbarn få komme foran i køen, ifølge Aftonbladet.

Denne kvoten skal derimot ha blitt misbrukt av rike foreldre, som fikk barna sine inn på skolen ved å benytte seg av nettopp kvoteringssystemet.

SKOLE: Prinsesse Estelle avbildet på første skoledag ved førskolen på Campus Manilla i fjor. Foto: Raphael Stecksén / Kungahuset.se
SKOLE: Prinsesse Estelle avbildet på første skoledag ved førskolen på Campus Manilla i fjor. Foto: Raphael Stecksén / Kungahuset.se Vis mer

Tross de oppsiktsvekkende avsløringene, uttalte informasjonssjef ved det svenske hoff, Margareta Thorgren, overfor Svensk Damtidning i fjor at prinsesse Estelle ikke ville bli tatt ut av eliteskolen:

- Valget av skole er tatt av kronprinsesseparet og gjelder fortsatt, sa informasjonssjefen da.