Lena Dunham:

Nå legger hun seg flat etter abortbråket

Skuespilleren skapte furore med kommentar om selvbestemt abort. 

BEKLAGER SEG: Etter å ha vitset om abort i en podcast, raste flere mot Lena Dunham. Nå har hun lagt seg flat, og retter unnskyldningen mot kvinnene der ute. Foto: Richard Shotwell/Invision/AP,  NTB scanpix
BEKLAGER SEG: Etter å ha vitset om abort i en podcast, raste flere mot Lena Dunham. Nå har hun lagt seg flat, og retter unnskyldningen mot kvinnene der ute. Foto: Richard Shotwell/Invision/AP,  NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): «Girls»-stjerna Lena Dunham (30) er en selvskreven feminist. Hun har flere ganger gått i strupen på personer hun mener ikke står opp for like rettigheter for begge kjønn, deriblant den påtroppende presidenten i USA, Donald Trump.

Hun har også vist synspunktene sine fram ved å eksempelvis spare hårene under armene sine. Nå har det derimot gått galt for tv-stjerna.

Et forsøk på å snakke om abort endte i en kritikkstorm mot skuespilleren, som nå legger seg flat.

Kritikkstorm

Den britiske avisa The Telegraph og People var blant dem som først omtalte saken. Dunham var gjest i podcasten «Women of the Hour», og delte åpenhjertig sine tanker om abort. Hun hadde blant annet besøkt en av klinikken til Planned Parenthood, en organisasjon i USA som blant annet jobber med abort.

Dunham beskriver seg selv som en «abortaktivist», og hadde sagt til en kvinne på den nevnte klinikken at hun selv aldri hadde gjennomført inngrepet.

- Jeg ville gjøre det klart for henne at jeg kjempet for andre kvinners rettigheter for å ta aborter, men at jeg personlig aldri hadde gjort det. Da innså jeg at jeg selv også kjente på stigmaet, sier hun.

Hun forklarte videre at flere i hennes vennegjeng og familie har tatt aborter tidligere, og at hun er stolt av dem.

- Jeg kan fortsatt ikke si at jeg har tatt en abort, men jeg skulle ønske jeg hadde det, sa hun i podcasten.

Skuespillerens uttalelser skapte furore, og kritikk ble raskt rettet hennes vei. På Twitter raste flere mot 30-åringen.

«Jeg kan ikke forestille meg hvor sårende Lena Dunhams kommentarer er for kvinner som faktisk har gjennomgått en abort», skriver en.

«Til din informasjon er ikke en abort noe man bare tar. Det er en forferdelig opplevelse, og det er ikke en du burde ønske deg som en gave fra nissen», skriver en annen.

Hun har også fått kritikk fra organisasjonen Right To Life, som er i mot abort. Lederen der, John Gerardi, kaller Dunhams kommentarer for «inflammatoriske og lite hjelpsomme». De beskyldte også 30-åringen for å snakke om aborter som om det var en blindtarmoperasjon.

Legger seg flat

Det er på Instagram at Dunham nå beklager utsagnet. Hun har lagt ut et bilde av ordet «Choice», og har skrevet en langt tekst om hvorfor hun sa det hun sa.

- Jeg håper virkelig at min smakløse vits ikke fjerner fokuset fra det fantastiske arbeidet damene som deltok gjør, skriver hun og henviser til de andre som var med i podcasten.

Dunham påpeker at hun vet at det finnes folk der ute som vil kritisere henne uansett hva hun sier, men påpeker at denne unnskyldningen går til kvinnene der ute som har stolt på henne.

- Jeg ville aldri intensjontelt bagatellisert den følelsesmessige utfordringen som ligger i å terminere et svangerskap. Mitt eneste mål var å skape bevissthet, skriver hun.