BLE OVERRASKET:  I NRK-programmet "Hvem tror du at du er", fikk Jon Almaas hjelp til å grave 100-150 år tilbake i tid. Han ble svært overrasket over hva han fant ut. Foto: Endre Vellene
BLE OVERRASKET: I NRK-programmet "Hvem tror du at du er", fikk Jon Almaas hjelp til å grave 100-150 år tilbake i tid. Han ble svært overrasket over hva han fant ut. Foto: Endre VelleneVis mer

- Nå skjønner jeg hvorfor ingen har snakket om oldefar

Over én million så Jon Almaas søke etter svar i går kveld.

(Dagbladet): I serien «Hvem tror du at du er?» på NRK var det Jon Almaas som søndag kveld gikk bakover i tid for å finne mer ut om sine forfedre.

I programmet graver kjente personer i sin slektshistorie. Etter NRK startet med suksessprogrammet har flere kjendiser stått i kø for å få gransket sin egen slekt.

Linn Skåber, Hanne Krogh, Thorvald Stoltenberg og Geir Lippestad, som åpnet årets sesong, er blant noen av mange som har fått granske familien sin i programmet. 

Taust om forfedrene Under gårsdagens sending lette «Nytt på Nytt»-programlederen etter sine røtter på farssiden. En del av slekta ingen har snakket noe om.

- Nå skjønner jeg hvorfor ingen har snakket om oldefar, sier Almaas i programmet - tydelig preget av ny kunnskap om familien få generasjoner bakover.

Ingen i hans nære familie kjenner til hvordan det gikk med oldefar Ole Madsen Almaas og tippoldefar Mads Olsen Almaas.

Jon Almaas har ikke ønsket å kommentere funnene i programmet overfor Dagbladet.

Familiehemmeligheten NRKs researchere kom fram til, forteller blant annet historien om hvorfor oldefaren vokste opp uten sine foreldre på Høylandet i Trøndelag. Og hvorfor han fra å være gardist i Stockholm og politi i Oslo ender opp med å få hjelp fra fattighuset.

Spedalsk Jon Almaas får også vite at tippoldefaren forlot familien fordi han hadde den dødlige sykdommen lepra.

Forrige søndag var det premiere på programmet, og da var det 905 000 seere som fikk med seg at advokat Geir Lippestad søkte etter sitt slektstre.

Det ble imidlertid en økning i går, da 1,1 millioner seere fikk med seg Almaas' jakt etter slektningene sine.