Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Katarina Flatland:

Nå trapper hun ned

30-åringen må ta hensyn til helsa.

KJENT PROGRAMLEDER: Katarina Flatland er et kjent tv-fjes, og har mange baller i lufta. Nå trapper hun ned av hensyn til helsa. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KJENT PROGRAMLEDER: Katarina Flatland er et kjent tv-fjes, og har mange baller i lufta. Nå trapper hun ned av hensyn til helsa. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

TV 2-profilen Katarina Flatland (30) er kjent for å ha mange jern i ilden.

Ikke bare har hun vært et profilert TV 2-fjes i en årrekke, hvor hun har ledet programmer som «Idol», «Jakten på kjærligheten» og «God sommer Norge» - hun har samtidig utdannet seg til å bli lege ved siden av jobben.

30-åringen er for tida også aktuell med podkasten «Åpen journal», som hun har sammen med ektemannen Harald Dobloug (30).

Nå kan det imidlertid se ut til at det har blitt litt for mye for den blide programlederen, som i et intervju med «God morgen Norge» avslører at hun skal trappe betraktelig ned de kommende månedene.

Flatland fikk påvist sykdommen diabetes type 1 i 2013 - en sykdom hun forteller at påvirkes mye av stress - noe som ikke bestandig passer med hennes travle livsstil.

- Forrige halvår kjente jeg at når jeg kjørte på med jobb, skole og alt på en gang, så ble det litt i overkant for helsa. Ofte føler jeg at jeg går mot det jeg anbefaler alle - at man skal lytte til kroppen. Jeg skal bare kjøre på, forteller 30-åringen i intervjuet.

GIFT: Katarina Flatland giftet seg med Harald Dobloug i Danmark sommeren 2018. Nå skal hun roe ned framover. Foto: Espen Solli / Se og Hør
GIFT: Katarina Flatland giftet seg med Harald Dobloug i Danmark sommeren 2018. Nå skal hun roe ned framover. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

Tar permisjon

Derfor har 30-åringen nå bestemt seg for å trappe ned, og hun skal ta permisjon fra medisinstudiene dette halvåret. Hun bekrefter imidlertid at hun fortsatt skal lede «Idol»-sendingene på TV 2.

- Jeg tror jeg og blodsukkeret er veldig glad for at jeg det halvåret her skal jobbe og ha én ting å forholde meg til, sier Flatland.

I tida framover skal hun altså ikke gå på skolen, og bare jobbe med «Idol».

TV-SUKSESS: Katarina Flatland er programleder for den ellevte sesongen av «Idol», som kommer på tv til våren. Foto: TV 2 / NTB Scanpix
TV-SUKSESS: Katarina Flatland er programleder for den ellevte sesongen av «Idol», som kommer på tv til våren. Foto: TV 2 / NTB Scanpix Vis mer

Til kanalen forteller hun at hun utenom dette skal kose seg, og at hun gleder seg til et halvt år med fri fra studiene, som er krevende.

Flatland har flere ganger tidligere snakket åpent om hvordan det er å leve med diabetes type 1, og ikke lagt skjul på at det tidvis er svært utfordrende å leve med sykdommen.

I august 2019 delte hun et ærlig innlegg på sin Instagram-profil der hun åpenhjertig fortalte om helsen.

«Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg synes det er å leve med diabetes. Og spør du meg på en dårlig dag, har jeg mest lyst til å si at diabetesen er helt forbanna dritt», åpnet hun innlegget med.

På det tilhørende bildet poserte Flatland i en trenings-BH, med magen bar. Man kunne tydelig også se blodsukkersensoren på magen hennes.

TV-ØYEBLIKK: Av alt Katarina Flatland har gjort på tv, er det spesielt ett øyeblikk hun aldri glemmer: Da hun intervjuet Aune Sand på TV-programmet «Waschera». Vis mer

- Overveldende respons

«Dingsen på magen min kan være ufattelig irriterende. Ikke er den fin i bikini eller trange klær. Og ikke er det spesielt behagelig med en liten nål inn i magen som til enhver tid måler blodsukkeret mitt. Også piper den. Fy fader som den piper. (...). Ofte har jeg lyst til å kaste dingsen i veggen, gi blaffen i hele diabetesen og bare leve uten», skrev hun videre i innlegget.

Se dette innlegget på Instagram

Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg synes det er å leve med diabetes. Og spør du meg på en dårlig dag, har jeg mest lyst til å si at diabetesen er helt forbanna dritt. At det suger å få servert en kronisk sykdom du skal forholde deg til hver dag, hele døgnet, resten av livet. At jeg blir utilpass av dingsen på magen som viser at jeg er syk. Flau over at jeg må sette sprøyter i tide og utide. Frustrert over at jeg må kaste i meg sjokolade, brus og sukker i de mest upassende situasjoner. Oppgitt over at ikke jeg bare kan være som mange andre, spise hva jeg vil og ikke konstant gjøre et regnestykke i hodet på hvor mye insulin jeg må sette til det ene eplet, den ene kjeksen, brødskiva, ølen eller kakestykket. Dingsen på magen min kan være ufattelig irriterende. Ikke er den fin i bikini eller trange klær. Og ikke er det spesielt behagelig med en liten nål inn i magen som til enhver tid måler blodsukkeret mitt. Også piper den. Fy fader som den piper. I møter, i forelesning, under direktesendinger og om natta. Piper og sier fra at jeg må sette insulin halvveis i søvne, eller få i meg noe sukker fordi jeg har føling. Ofte har jeg lyst til å kaste dingsen i veggen, gi blaffen i hele diabetesen og bare leve uten. Jeg levde 24 år uten diabetes. 24 år med en bukspyttkjertel som fungerte glimrende. Nå er jeg 30 og har et velfungerende organ mindre. Samtidig har jeg blitt bevisst på hvor mye annet som kan ramme oss mennesker. Og da er diabetes langt fra det verste man kan ende opp med. Så når jeg selv må være min egen bukspyttkjertel, blir jeg hvertfall sabla takknemlig for at resten av kroppen fungerer som en kule!

Et innlegg delt av Katarina Flatland (@katarinaflatland)

30-åringen fikk en rekke reaksjoner etter at hun delte innlegget, og i august i fjor fortalte hun til Dagbladet at responsen hadde vært overveldende.

- Jeg synes responsen har vært overveldende. Jeg vet at opplevelsen av å leve med en kronisk sykdom er veldig individuell, og ønsker på ingen måte å sette en merkelapp på livet med diabetes. Men jeg tror på det å være ærlig om at ikke alt er et glansbilde til enhver tid, forklarte programlederen.

BONDEROMANTIKK: «Jakten på kjærligheten»-programleder Katarina Flatland blir rørt av «Jakten»-bonden Axel Tobias Sanderud og frieren Gro Langnes. Video: TV 2 Vis mer

- En av mine største bekymringer da jeg selv fikk diagnosen, var jo nettopp at jeg var redd for å ikke kunne leve som før. Så hvis jeg kan vise andre at med litt ekstra planlegging så kan jeg være med på det meste, er det en rolle jeg gladelig tar på meg, sa hun videre.

Programlederen var 24 år da hun fikk påvist sykdommen. Etter seks år er hun fortsatt ikke utlært på livet med diabetes 1, forklarte hun.

Det har heller ikke alltid vært like lett å akseptere, men å lære å godta situasjonen har vært en gradvis prosess, sa Flatland.

- Jeg har en veldig klok mor, som alltid har lært meg å gjøre det beste ut av situasjonen. Så når jeg først har vært uheldig og fått denne sykdommen, får jeg prøve å gjøre det beste ut av det. Og som jeg også skriver i innlegget, så vet jeg at det finnes andre som opplever langt tøffere utfordringer enn det jeg må leve med.