Frank Løke:

- Nådde toppen på rekordtid

Idrettsstjerna Frank Løke har nådd toppen av verdens nest høyeste fjell.

FARLIG: Frank Løke har nådd toppen av K2, som ligger mellom Pakistan og Kina i Asia. Foto: Privat / Instagram Click to add image caption
FARLIG: Frank Løke har nådd toppen av K2, som ligger mellom Pakistan og Kina i Asia. Foto: Privat / Instagram Click to add image caption Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De seineste dagene har Frank Løke (42) vært på en tøff reise til toppen av verdens nest høyeste fjell, K2. Fjellet ligger i fjellkjeden Himalaya mellom Pakistan og Kina, og er kjent for å være blant de mest utfordrende fjellbestigningene.

Etter planene skulle toppstøtet påbegynnes klokka fire torsdag ettermiddag, norsk tid. Her estimerte de å nå toppen rundt åtte timer seinere. Det forteller Løkes pressekontakt, Torkjel Haabeth, til Dagbladet.

- Frank bekreftet kl. 00.37 norsk tid å ha nådd toppen av K2, 8611 moh på rekordtid, til tross for ekstreme påkjenninger underveis fra camp 4. Frank melder om at han var først på toppen av samtlige klatrere i år.

NÅR TOPPEN: Frank Løke (41) har nådd toppen av Mount Everest. Video: @tpemba_sherpa Vis mer

- Følelsesladet

Både Frank og Pemba Tashi (sherpaen, journ.anm.) er i god forfatning og melder om tilstrekkelig med oksygen.

- En risikofylt nedstigning til camp 3 står nå for tur, hvor 80 prosent av ulykkene skjer. Gårsdagen før avreise fra camp 4 ble svært følelsesladet da Frank fikk snakket med eldstedatteren Ada over satellittelefon.

Videre forteller Haabeth at Franks samtale med dattera førte til mange tårer, og ga enormt med energi. Seinere sendte Ada meldinga:

- Vi er kjempeglad i deg også, kom deg opp også hjem til oss.

Nedstigning

Nå gjenstår nedstigningen av det enorme fjellet, som også innebærer en tidskrevende klatrerute med høy risiko, ifølge Haabeth.

I forkant av å nå toppen måtte Løke gjennom en svært krevende del av bestigningen som består av en passasje som kalles «bottleneck». Den er plassert 400 meter under toppen.

FORNØYD: En fornøyd Frank Løke er tilbake på norsk jord etter å ha besteget Mount Everest. Reporter: Marlene Lundberg Holm. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Her finnes det overhengende isblokker - kalt serakker - fra isfeltet øst for toppen, og punktet beskrives som ekstremt farlig for klatrerne.

«Bottleneck ser jævlig skremmende ut», innrømmet 42-åringen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer