Den svenske kongefamilien:

Nær familievenn døde i dramatisk båtulykke

Eksmannen snakker ut - slik var hennes siste minutter.

I SORG: Dronning Silvia og kong Carl Gustav er i sorg etter at deres familievenn Anki Wallenberg døde i juni. Nå forteller Wallenbergs eksmann ut om ulykken. Foto: NTB Scanpix
I SORG: Dronning Silvia og kong Carl Gustav er i sorg etter at deres familievenn Anki Wallenberg døde i juni. Nå forteller Wallenbergs eksmann ut om ulykken. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den svenske kongefamilien har vært i sorg etter at deres nære familievenn Ann-Kristin Wallenberg (68) døde i en dramatisk båtulykke i Sveits i juni.

Ulykken skjedde på Genèvesjøen, og nå har eksmannen hennes, Peder Wallenberg (84), fått detaljert informasjon om båtulykken som skjedde den fatale junidagen.

Han snakker nå ut om den dramatiske båtulykken i et intervju med Expressen.

Ann-Kristin Wallenberg, eller «Anki» som hun ble kalt av nære venner og av den svenske kongefamilien, var ute på seiltur da hun og en venn plutselig ble utsatt for sterk vind.

- Det er så tragisk. Det gikk ut et advarsel om uvær. De tok på seg flytevester og styrte mot land, sier eksmannen til den svenske avisa.

KONGEVENN: Anki Wallenberg (t.h) var en nær venn av kongeparet og deres barn. Her er hun i prinsesse Madeleines bryllup i 2013, sammen med vennene Carola og Fredrik Gottlieb. Foto: NTB Scanpix
KONGEVENN: Anki Wallenberg (t.h) var en nær venn av kongeparet og deres barn. Her er hun i prinsesse Madeleines bryllup i 2013, sammen med vennene Carola og Fredrik Gottlieb. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blåste opp

Videre sier 84-åringen til avisa at det blåste opp, og at det kom hagl som var like store som knyttnever. Da skal den nå avdøde kona ha forsøkt å søke tilflukt i et lite rom på båten, som var en seilbåt av mindre størrelse.

Seinere skal bølgene ha blitt så høye at de senket båten. Da var Wallenberg og vennen bare femten meter fra land.

STORM: Dette bildet ble tatt av Genèvesjøen samme dag som den forferdelige ulykken inntraff. Stormen skal ha overrasket svensken og vennen hennes, og sørget for at båten deres kantret. Foto: AFP, NTB scanpix
STORM: Dette bildet ble tatt av Genèvesjøen samme dag som den forferdelige ulykken inntraff. Stormen skal ha overrasket svensken og vennen hennes, og sørget for at båten deres kantret. Foto: AFP, NTB scanpix Vis mer

- Men Anki kommer seg ikke løs. Hun har satt seg fast [ …]. Jeg kan bare forestille meg den angsten hun kjente, sier den tidligere ektemannen.

Hun ble fraktet til sykehuset i hui og hast, hvor livet seinere ikke var mulig å redde.

Kort tid etter ulykken dro den etterlatte eks-ektemannen og deres barn til Sveits, hvor de nå har fått opplysninger om dødsfallet fra sveitsisk politi og obduksjonspersonell.

Hennes venn som var med på båten kom fra ulykken med livet i behold, og la ned blomster ved ulykkesstedet etter ulykken. Ifølge Expressen skal Wallenberg bisettes fra Dalarö kirke utenfor Stockholm 18. juli.

Nær venn av kongefamilien

Anki Wallenberg hadde vært venn av den svenske kongefamilien siden 1980-tallet, og var blant annet en viktig kontakt for prinsesse Madeleine (37) da hun flyttet til London på starten av 2000-tallet. Det var nemlig her, i en villa i Chelsea, at kongevennen bosatte seg på 1980-tallet.

Det nære vennskapet med det svenske kongeparet og deres barn sørget for at Wallenberg ofte var å se på kongelige arrangementer, samt at hun også var på private besøk.

Særlig hadde Wallenberg et nært forholdt til prinsesse Madeleine, som bodde hjemme hos den avdøde kvinnen på starten av 2000-tallet.

TØFT KJÆRLIGHETSLIV: Se hva ekspertene tror Madde tiltrekkes av hos menn, hennes mange kjærester, hvordan prinsessen taklet det tøffe bruddet med Jonas Bergström - og hva som førte henne og Chris O'Neill sammen. Video: Expressen Vis mer

Wallenberg var også i bryllupet til prinsesse Madeleine i 2013, og det er derfor nærliggende å tro at de har bevart den gode tonen de siste åra.

Det svenske kongeparet har foreløpig ikke kommentert dødsfallet. De uttaler seg sjelden om private tragedier som dette, men blir muligens å se i begravelsen.

Wallenberg var gift med den kjente svenske forretningsmannen Peder Wallenberg fra 1980 til 1986. Wallenberg-slekta er svært kjent i Sverige, og har i mange generasjoner hatt viktige posisjoner som politikere, diplomater og bankeiere.