I DAG: Rolling Stones utgjøres i dag av Charlie Watts, Keith Richards, Ronnie Wood og Mick Jagger. Bak seg har de mange skandaler. Her i forbindelse med 50-årsfeiringa av bandet i 2012. Foto: AP / NTB scanpix
I DAG: Rolling Stones utgjøres i dag av Charlie Watts, Keith Richards, Ronnie Wood og Mick Jagger. Bak seg har de mange skandaler. Her i forbindelse med 50-årsfeiringa av bandet i 2012. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Narkotika, drap, arrestasjoner og brudd

Dette er Rolling Stones-skandalene.

(Dagbladet): I 2012 markerte Rolling Stones at de har eksistert i 50 år, og i år er det 50 år siden debutplata «The Rolling Stones» («England's Newest Hit Makers») ble utgitt.

Ifølge Little Steven, som nylig besøkte bandet under øving i Oslo-området, er gutta i bedre form en noensinne. Det til tross for at kvartettens gjennomsnittsalder er 69 og et halvt år.

I kveld spiller de for et utsolgt Telenor Arena, etter at billettene ble revet bort etter få minutter

Ute av kontroll Bandet består i dag av vokalist Mick Jagger (70), gitarist Keith Richards (70), trommeslager Charlie Watts (72) og gitarist Ron Woods (66). Stones ble satt sammen av Jagger, Richards og nå avdøde Brian Jones i London i 1962.

Mye har skjedd siden den spede begynnelsen for 52 år siden. Her er noen av skandalene Rolling Stones har vært omgitt av i løpet av gruppas levetid.

Samme år som debutplata ble gitt ut, i 1964, dro gruppa på sin første USA-turné, der de ble latterliggjort på amerikansk tv av talkshow-vert Dean Martin i hans «The Hollywood Palace». Senere samme året, under en konsert i Nederland, brøt publikum ut i fullt opprør og konserten var over etter 15 minutter.

Narkotika og rettssaker Gruppa ble lenge referert til som et slags pøbelaktig Beatles, og konkurransen mellom de to populære, britiske bandene gjorde at 60-tallsungdom flest så seg nødt til å velge: Stones eller Beatles.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stones gjorde sitt for å opprettholde sitt rå rykte, og leverte både «sex, drugs & rock'n'roll» allerede fra begynnelsen. 

Så tidlig som i 1967, kort tid etter at gruppa hadde fått sitt store internasjonale gjennombrudd og skrevet flere nummer én-hiter, ble Jagger og Richards arrestert.

Skal du se Rolling Stones på Telenor Arena i kveld?
 Jippi, ja!
 Nei, er ingen Stones-fan
 Muligens, hvis jeg får tak i billett
 Nei, men har sett/skal se dem et annet sted

Tidligere på året fikk bandet myndighetene på nakken, etter rykter og avsioppslag, og det ble til slutt funnet både amfetamin og cannabis i Richards' hjem i Sussex.

Knappe to måneder senere ble også Brian Jones arrestert for besittelse av cannabis. Både Richards og Jagger tilbrakte én dag i fengsel, før de ble kausjonert ut. De to slapp til slutt unna med en ubetinget dom på seg, mens Jones ble bøtelagt og fikk en prøvetid på tre år.

Dødsfall og drap Året 1969 ble skjebnesvangert for Stones.

Gitarist Brian Jones regnes som «mannen bak Rolling Stones», men ble likevel sparket fra gruppa i juni, angivelig som et resultat av  narkotikaproblemer.

Bare én måned senere ble Jones funnet død i sitt eget svømmebasseng, bare 27 år gammel.

60-TALLSKVINTETTEN: Det var Charlie Watts, Brian Jones, Keith Richards, Mick Jagger og Bill Wyman som i utgangspunktet utgjorde Rolling Stones. Jones døde i 1969, og Wyman sluttet i 1993. Fra 1975 av, har Ron Wood og gitaren hans hatt fast plass i bandet. Her er originalkvintetten fotografert sammen i London, 22. juli 1965. Foto: AFP / NTB scanpix
60-TALLSKVINTETTEN: Det var Charlie Watts, Brian Jones, Keith Richards, Mick Jagger og Bill Wyman som i utgangspunktet utgjorde Rolling Stones. Jones døde i 1969, og Wyman sluttet i 1993. Fra 1975 av, har Ron Wood og gitaren hans hatt fast plass i bandet. Her er originalkvintetten fotografert sammen i London, 22. juli 1965. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Det har vært skrevet mye om omstendighetene rundt dødsfallet, og teorien om at Jones ble drept framfor å drukne i en ulykke, dukker stadig opp.

Jones ble etter hvert erstattet av Mick Taylor, som ga seg bare fem år senere, og siden ble erstattet av nåværende gitarist Ron Wood.

Samme år som Jones døde, ble bandet også vitne til et drap. Under en konsert utenfor San Francisco oppsto det fullt kaos blant publikum, da en 18 år gammel konsertgjenger ble drept av Hells Angels, som sto for sikkerheten under konserten.

Flere brudd I 1971 brøt bandet med assistentmanager Allen Klein og plateselskapet Decca Records, og dannet sitt eget plateselskap. Selskapets logo, et par røde lepper med en tunge stikkende ut, ble tatt i bruk for første gang dette året, og ble raskt en av de mest kjente logoene i musikkverden.

Narkotikaryktene fortsatte å florere. I 1977 ble Richards arrestert med rundt 22 gram heroin på et hotell i Toronto. Det førte til at den profilerte gitaristen måtte inn og ut av rettssaler i over ett år, før han til slutt fikk en betinget dom på seg og ordre om å spille to gratiskonserter.

IKKE ALLTID LIKE GODE VENNER: Mick Jagger og Keith Richards har hatt sine krangler, og det har ikke alltid sluppet unna offentligheten. Her fra forrige norgeskonsert, på Valle Hovin i 2007.  Foto:  Torbjørn Grønning / Dagbladet
IKKE ALLTID LIKE GODE VENNER: Mick Jagger og Keith Richards har hatt sine krangler, og det har ikke alltid sluppet unna offentligheten. Her fra forrige norgeskonsert, på Valle Hovin i 2007. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Hendelsen skal ha ført til at det i 1977 ble slutt mellom ham og hans mangeårige kjæreste, Anita Pallenberg (70). Samme år ble det også slutt mellom Jagger og kona Bianca (69), som han har dattera Jade med.

Jagger ble stadig oftere observert sammen med modellen Jerry Hall (57) på denne tida, som han 13 år senere giftet seg med, fikk fire barn med og skilte seg fra i 1999.

Betent i toppen På 80-tallet var det lenge turbulent mellom Richards og Jagger. Jagger hadde signert en soloavtale med plateselskapet CBS Records, noe som ikke skal ha falt i god jord hos Richards. 

Både Richards og Ron Wood bidro mer enn de tidligere hadde gjort til Stones' tjuende USA-album (nummer 18 i Storbritannia), «Dirty Work» (1986). I stedet for å være med gruppa på turné, dro Jagger på soloturné.

Det stormende forholdet mellom Jagger og Richards skal nesten ha ført til The Rolling Stones' oppløsning.

Richards og Jagger ga begge ut solomateriale på 80-tallet, den ene (Richards) med mer hell enn den andre (Jagger). De ble imidlertid gjenforent i arbeidet med neste Stones-album, «Steel Wheels» (1989), og deres første turné på sju år i forbindelse med plata.

HYLLET BRIAN JONES: Mick Jagger og resten av  bandet spilte en gratiskonsert i Hyde Park, London, etter Brian Jones' plutselige dødsfall i begynnelsen av juli 1969. Foto: AP / NTB scanpix
HYLLET BRIAN JONES: Mick Jagger og resten av bandet spilte en gratiskonsert i Hyde Park, London, etter Brian Jones' plutselige dødsfall i begynnelsen av juli 1969. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Etter turneen i 1991 forlot bassist Bill Wyman (77) bandet, etter å ha vært med fra oppstarten.

I 2006 måtte Rolling Stones ta en pause fra turneen, etter at Richards hadde falt ned fra et tre under en ferie på Fiji. Richards måtte på sykehus og kranieopereres. Samme år ble Ron Wood behandlet for alkoholisme.

Richards' penis-avsløring Med selvbiografien «Life» i 2010 gjorde Richards det allerede betente forholdet til Jagger enda mer betent.

I boka står det blant annet at «Marianne Faithfull hadde det ikke noe gøy med Micks lille penis», og «Jeg vet han har enorme baller, men det fyller ikke opp tomrommet», noe Jagger satte liten pris på.

Hadde det ikke vært for at Richards beklaget overfor Jagger hadde boka trolig satt en stopper for rockernes turné det året.

- Jeg synes det var bra at han kom til meg og snakket om det. Jeg hadde egentlig ikke lyst til å snakke om det, men unnskyldningen var en forutsetning for at det skulle bli en turné, sa Jagger til Daily Mail.

Hvorvidt forholdet mellom de to musikerne er betent den dag i dag, vites ikke, men de er begge i Norge i anledning kveldens konsert, og begge var på Theatercaféen i Oslo i går.
Tilbake etter dødsfallet I løpet av de 50 åra som har gått siden debutalbumet har Stones gitt ut ytterligere 28 studioalbum. Samlealbumet «GRRR!», som ble gitt ut i 2012, inneholdt to nye låter: «Doom and Gloom» og «One More Shot».

MOVES LIKE JAGGER: Mick Jagger viser fram sin karakteristiske scenedans på Marquee Club i London i mars 1971. Foto: AP / NTB scanpix
MOVES LIKE JAGGER: Mick Jagger viser fram sin karakteristiske scenedans på Marquee Club i London i mars 1971. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Tidligere i vår avbrøt de «14 On Fire»-turnéen sin, da Jaggers kjæreste L'Wren Scott ble funnet død i sitt New York-hjem.

Den utsolgte konserten på Telenor Arena i kveld er den første etter dødsfallet.

PØBEL-BEATLES: Rolling Stones ble ofte referert til som pøbelversjonen av The Beatles. Her er Mick Jagger, Charlie Watts, Keith Richards, Brian Jones og Bill Wyman avbildet på flyplassen i Montreal i april 1965. Foto: AP / NTB scanpix
PØBEL-BEATLES: Rolling Stones ble ofte referert til som pøbelversjonen av The Beatles. Her er Mick Jagger, Charlie Watts, Keith Richards, Brian Jones og Bill Wyman avbildet på flyplassen i Montreal i april 1965. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
MISTET KJÆRESTEN: Mick Jaggers kjæreste L'Wren Scott tok sitt eget liv 17. mars i år. Kveldens konsert på Telenor Arena er den første etter dødsfallet. Foto: AP / NTB scanpix
MISTET KJÆRESTEN: Mick Jaggers kjæreste L'Wren Scott tok sitt eget liv 17. mars i år. Kveldens konsert på Telenor Arena er den første etter dødsfallet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer