Mark Fleischman:

Nattklubbkonge er død - fikk dødshjelp

Ble 82 år gammel.

DØD: Studio 54-eier Mark Fleischman er død, 82 år gammel, etter å ha mottat dødshjelp. Foto: Allan Tannebaum / Polaris / NTB
DØD: Studio 54-eier Mark Fleischman er død, 82 år gammel, etter å ha mottat dødshjelp. Foto: Allan Tannebaum / Polaris / NTB Vis mer
Publisert

Nattklubbkongen Mark Fleischman, som en gang i tida eide den populære amerikanske nattklubben Studio 54 i New York, er død.

Den tidligere klubbeieren døde på en aktiv dødshjelp-klinikk i Sveits onsdag, ifølge blant andre BBC, 82 år gammel.

Fleischmans kone Mimi og forretningspartneren Danny Fitzgerald bekreftet også nyheten i et Facebook-innlegg.

«Jeg vil bare dele at Mark gikk bort, tappert og fredelig, i morges», skrev Mimi i en tekstmelding til Fitzgerald, ifølge innlegget.

SNAKKER UT: I feburar 2019 kom Inger Staff-Poulsens kronikk om hvorfor hun utførte aktiv dødshjelp på seg selv på trykk i Dagbladet. Her snakker enkemannen Arne Svalastog og nevø Marius Beck om reaksjonene. Reporter: Merete Skogrand, Video: Siv Johanne Seglem, Klipp: Ingrid Cogorno Vis mer

- Den enkleste utveien

Fleischman har i lengre tid vært åpen om at han ønsket å avslutte livet, blant annet i et intervju med New York Post forrige måned. Den gang fortalte han at han hadde en «udiagnostisert medisinsk tilstand», som gjorde at det ble «uutholdelig» å leve.

- Jeg kan ikke gå, språket mitt er ødelagt, jeg kan ikke gjøre noe selv. Kona mi hjelper meg med å komme meg til sengs og jeg kan ikke kle på meg eller ta på meg sko.

- Jeg tar en forsiktig utvei. Det er den enkleste veien ut for meg, la han til.

Han ble først syk i 2016, ifølge BBC.

- Legene trodde først han hadde Parkinsons sykdom. Men det er ikke det. Ingen vet hva som feiler ham, uttalte kona Mimi til New York Post.

ØNSKER IKKE Å LEVE: Fjortenåringen fra Chile lider av cystisk fibrose, en genetisk tilstand som påvirker lungene og andre organer. I en Facebook-video ber hun presidenten i landet om å gjøre aktiv dødshjelp lovlig. Video: Reuters Vis mer

Lovlig siden 1942

Dødshjelp er å ta livet av en person på personens frivillige forespørsel, eller å hjelpe en person til å ta sitt eget liv, ifølge Store medisinske leksikon.

Dødshjelp er etter straffeloven straffbart i Norge. Det er imidlertid lovlig i enkelte andre land, som Nederland, Belgia og Sveits.

Dødshjelp har vært lovlig i Sveits siden 1942.

Klinikken Dignitas er den eneste klinikken i verden som tilbyr aktiv dødshjelp til hvem som helst, uansett nasjonalitet eller helsetilstand. Organisasjonen ble stiftet i 1998, og hjelper mennesker med uhelbredelige fysiske og mentale lidelser å dø med hjelp av sykepleiere og leger.

DRAP: Disse overvåkningsbildene viser det brutale angrepet på 73 år gamle James Lambert som ble gjort av tenåringer i alderen 10-17 år, hendelen skjedde 24. juni i Nord-Philidelphia og Lambert døde dagen etter av skadene. Video: Kameraone. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Vil vite hva som skjer når jeg dør

Studio 54 var en populær nattklubb - ansett som en av verdens mest kjente - på 1970- og 80-tallet i New York. Fleischman kjøpte Studio 54 fra grunnleggerne Steve Rubell og Ian Schrager på begynnelsen av 1980-tallet, ifølge People.

Klubben ble et tilholdssted for kjendiser, og har fått mye av æren for discobølgens framvekst på 70-tallet. Som eier av nattklubben, festet Fleischman med store navn som Andy Warhol, Calvin Klein, Liza Minnelli og Cher.

STUDIO 54: En av verdens mest kjente nattklubber, Studio 54, i 1977. Foto: REX / NTB
STUDIO 54: En av verdens mest kjente nattklubber, Studio 54, i 1977. Foto: REX / NTB Vis mer

- Jeg likte å være høy. Så jeg tok dop og drakk. Muligens er denne helsetilstanden fordi jeg drakk mye og tok narkotika, uttalte han til New York Post tidligere i år.

Som nevnt har Fleischman vært svært åpen om beslutningen sin, noe han mener har vært viktig for ham.

- I en alder av 82 tenker jeg: «Hvorfor holde det hemmelig?». Jeg har levd på mine egne vilkår. Jeg er ikke redd for noe. Ikke engang døden. Jeg ser fram til det. Jeg tror ikke på livet etter døden, men jeg vil vite hva som skjer når jeg dør. Jeg er nysgjerrig. Hvis jeg kommer tilbake som noe annet, tror jeg det vil være en ulv eller en isbjørn - et dyr som har et godt liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer