Dronning Elizabeth II er død:

- Naturlig at den kommer

Tidligere stortingsrepresentant og kongehusekspert Carl-Erik Grimstad tegner et komplisert bilde av dronning Elizabeth II, de ulike tidsepokene hun har regjert i og monarkiets framtid.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dronning Elizabeth II døde torsdag ettermiddag på godset Balmoral i Skottland med deler av den britiske kongefamilien rundt seg.

Elizabeth, verdens lengstregjerende monark, ble 96 år gammel.

Hun ble dronning i 1952, ett år før Sovjetunionens mest brutale diktator Josef Stalin døde, og rakk å utnevne 15 britiske statsministere før hun døde.

Den 15., Liz Truss, fikk i oppdrag å danne regjering seinest på tirsdag, men når Truss for første gang skal underrette den britiske monarken om regjeringens arbeid, heter regenten kong Charles III - ikke dronning Elizabeth II.

- Det er ikke noe annet å si enn at det er en epoke som er over. Det er ingen dristig spådom å si at monarkiet aldri kommer til å bli det samme etter Elizabeth, sier Carl-Erik Grimstad, kongehusekspert, forfatter og tidligere stortingsrepresentant, til Dagbladet.

DRONNINGENS BORTGANG: Statsminister Liz Truss taler etter dronning Elizabeths død. Vis mer

- Streng, stiv og utilnærmelig

Elizabeth II rakk å sitte 70 år på tronen, like mange bursdager som Grimstad selv har feiret.

På den tida har Det britiske imperiet dronningen ble født inn i, gått i oppløsning, og kongehuset hun ledet - og verden hun var en del av - gått gjennom enorme endringer.

- Da jeg bodde i England på slutten av 60-tallet, hadde Elizabeth vært dronning i 15 år. Når jeg i dag ser på TV-serier om England fra den tida, tenker jeg på hvilken ufattelig utvikling dette landet har hatt, og ikke bare av det gode, sier Grimstad, som mellom 1990 og 1993 var ansatt ved Det kongelige hoff i Norge.

ENORMT: Carl-Erik Grimstad beskriver dronning Elizabeth IIs bortgang som et verdenspolitisk drama. Foto: NTB
ENORMT: Carl-Erik Grimstad beskriver dronning Elizabeth IIs bortgang som et verdenspolitisk drama. Foto: NTB Vis mer

På den tida har Storbritannia gått fra å være et av verdens mektigste land, som etter andre verdenskrig måtte reise seg opp fra store økonomiske vanskeligheter for deretter - igjen - å bli en økonomisk tungvekter.

- Hun har opplevd kriger, skandaler i egen familie, og sett en ruvende utvikling i sitt eget monarki, blant andre med Diana, som var noe helt nytt. Hele denne tida har hun på en måte svevd over alt dette, og representert stabilitet, sier Grimstad.

I så måte representerte også Elizabeth en annen tid, og en annen type monark, mener han.

- Hun var den siste monarken i kong Olav-generasjonen. Hun representerte den strenge, stive og litt utilnærmelige monarken som ikke engang flagget «Union Jack», det britiske flagget, på halv stang da hennes egen svigerdatter døde, sier Grimstad.

Likevel var hun umåtelig populær, ikke bare i Storbritannia, men i mange land verden rundt.

- ALLTID VÆRT DER: Kulturkommentator i NRK og forfatter av boka «Årene med Elizabeth», Inger Merete Hobbelstad, om dronning Elizabeth og hennes betydning for britene. Reporter/video: Maja Walberg Klev Vis mer

- Stort verdenspolitisk drama

Grimstad bemerket at dronning Elizabeths dødsfall skjer i en spesiell periode for Storbritannia. Han mener likevel at det vil kunne ha en samlende effekt på landet.

- Med et nylig skifte av statsminister, på et tidspunkt hvor tilliten til politikken i landet er i ferd med å dale, er det klart at et monarkdødsfall vil kunne virke samlende. Så rart det enn høres ut, kan det hende at dette vil bringe britene sammen igjen, sier Grimstad.

Da moren til dronning Elizabeth II, dronning Elizabeth, kjent som dronningmoren, døde i 2002, var Grimstad i London for å dekke begivenheten for TV 2. Han tror de samme mekanismene på nytt kan utspille seg i Storbritannia nå.

- Nå kommer alt fokuset til å være på Elizabeth den neste tida, sier Grimstad.

Det kan komme til å bli en gavepakke for britenes nyslåtte statsminister Liz Truss, tror Grimstad.

- I den neste perioden vil Truss få rikelig med anledning til å markere seg som en statsperson, for hele verden. Det kommer til å bli et vanvittig oppbud med statsledere fra hele verden i dronning Elizabeths begravelse, og der vil Truss være et midtpunkt. Ser man kynisk på dette, er dette hennes unike mulighet til å markere seg, sier Grimstad.

LANDET: BBC melder at et fly som fraktet sju medlemmer av kongefamilien har landet i Aberdeen. Flyplassen ligger en times kjøretur fra Balmarol Castle, skriver nyhetskanalen. Video: AP Vis mer

Spår debatt

Han tror også at Storbritannia, med tida, vil ha en debatt om monarkiets framtid.

- Heller ikke britene har unngått en diskusjon om monarkeiets framtid. Det er en debatt som har pågått i mange år, og det er naturlig at den kommer, sier Grimstad.

Det vil igjen kunne få betydning for andre kongehus i Europa.

- Det som skjer i det britiske monarkiet, får åpenbart effekt for hvordan andre land tenker om sin statsform. Det kan også være en spore til debatt i andre land, sier han.

Men uansett hva som kommer til å skje de neste dagene og ukene og måneden, er han helt sikker på hvordan han skal beskrive det:

- Dette er et stort verdenspolitisk drama som får et nytt kapittel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer