Navnet kan avgjøre barnets skjebne

Storbritannias prins William og hans Kate står et viktigere valg enn de kanskje tror.

SNART FORELDRE: Det er like før William og Kate blir foreldre, og det venter naturlig nok stor spenning rundt hva navnet på den kongelige blir. Foto: NTB Scanpix
SNART FORELDRE: Det er like før William og Kate blir foreldre, og det venter naturlig nok stor spenning rundt hva navnet på den kongelige blir. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hvis du heter Jacqueline eller Steven, ligger du an til å få et langt bedre liv enn hvis du heter Latrina eller Butch, advarer eksperter i forbindelse med den kongelige fødselen i Storbritannia.

Ingenting er tilfeldig, mener psykologene. Verdens raskeste mann heter Bolt, en kjent værdame i Storbritannia heter Blizzard, en kjent racerbilsjåfør heter Speed.

- Navnet kan påvirke hva andre tenker om din personlighet og bakgrunn, og dermed påvirke hvilke muligheter du får i livet, sier Richard Wiseman.

Forskerne er sikre Wiseman er selv professor i psykologi ved University of Hertfordshire, en stilling som burde passe hans navn.

- Det kan bli en selvoppfyllende profeti, sier han.

- Hvis navnet låter intelligent, suksessrikt og tiltrekkende, er det mer sannsynlig at du også vil oppføre deg slik.

Dette er ikke bare løse betraktninger fra professorens side. En rekke vitenskapelige studier har de siste årene vist at navn kan være en indikator på graden av suksess i livet.

Studiene viser blant annet at kvinner med «feminine» navn som Isabella eller Kayla er mindre interessert i for eksempel matematikk og naturvitenskap enn kvinner med navn som Taylor og Madison.

Samtidig viser det seg at elever med «lavstatusnavn» jevnt over får dårligere karakterer enn elever med mer raffinerte navn.

Et omen - Navnet kan virkelig gjøre forskjell i et barns liv, sier David Figlio, forsker ved Northwestern University.

Ifølge ham viser forskningen at folk har en tendens til å foretrekke ting som minner dem om dem selv. Og dette gjelder også bokstavene i navnene deres. En kvinne som heter Denise, vil for eksempel oftere bli dermatolog, mens en Raymond heller vil bli radiolog.

«Nomen est omen», heter det på latin. Navnet er et forvarsel.

Men navnet kan også få en ironisk side. Jaime Sin, for eksempel, ble erkebiskop og kardinal. Doktor Richard Payne ble ekspert på smertemedisin. Og briten Nicholas Burns-Cox, han er urolog.

Bokstaver teller Ifølge psykolog Ernest L. Abel, som man vel må kunne anta er en ærlig og kyndig mann, er også de enkeltstående bokstavene viktige.

Har man et navn som begynner på A eller B, viser det seg, får man gjerne bedre karakterer enn om man har et navn på C eller D. Og hvis initialene til sammen blir et ord som P.I.G., er utsiktene for livet dårligere enn om de skulle bli V.I.P.

De minst attraktive engelske navnene et barn kan få, er ifølge amerikanske forskere Elvira, Eula, Shar, Zoila og Latrina for jenter og Butch, Rufus, Ozzie, Jock eller Rip for gutter.

Blant de beste navnene er Elizabeth, Jacqueline, Holly, Ann og Mary for jentene og James, Steven, Christopher, Kenneth og Thomas for guttene.

Privilegert Men uansett hvilket navn William og Kates barn måtte få, vet vi at det også vil bli hetende «Hans Kongelige Høyhet prins» eller «Hennes Kongelige Høyhet prinsesse», alt ettersom.

Og det er vel ikke så sannsynlig at barnet vil lide noen nød, uansett hva det ender opp med å hete.

- En prins eller prinsesse vil umiddelbart få en sosial identitet som skiller seg ganske klart fra navnet, sier David Figlio.

(NTB)