Prins Harry og Meghan:

Navnevalg får kritikk: - Frekt

Hertugparets navn på dattera har fått enkelte til å heve øyenbrynene. Hertugparet raser mot BBC, og mener alt er i skjønneste orden.

LILIBET: Prins Harry og hertuginne Meghan valgte å kalle opp sin første datter etter dronning Elizabeth. Det falt ikke i god jord hos alle. Foto: Splash News / NTB
LILIBET: Prins Harry og hertuginne Meghan valgte å kalle opp sin første datter etter dronning Elizabeth. Det falt ikke i god jord hos alle. Foto: Splash News / NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke kunne prins Harry (36) og hertuginne Meghan (39) ønske sitt andre barn velkommen til verden, dattera Lilibet Diana Windsor-Mountbatten.

Navnevalget har naturligvis vakt oppmerksomhet da dattera både er kalt opp etter prins Harrys mor og bestemor. Dronning Elizabeth (95) har nemlig kallenavnet Lilibet innad i familien.

- Jeg synes det er en vakker hyllest til dronninga, og kanskje spesielt etter alt bråket som har vært. For selv om Harry og Meghan hele veien har snakket varmt om henne, har handlingene deres gjort det vanskelig for hele familien, sa Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle da navnevalget ble kjent.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

- Frekke

Meningene er imidlertid delte, ettersom det nettopp har vært konfliktfylt mellom hertugparet og det britiske kongehuset. Kongehusekspert Angela Levin uttalte til «Good Morning Britain» tidligere denne uka at hun ikke tror navnevalget ble godt mottatt hos dronninga.

- Etter det som skjedde tror jeg hun er desperat ulykkelig fordi de var utrolig frekke mot henne. Jeg tror ikke det er en god idé. Jeg synes det er ganske frekt mot Hennes Majestet, sier hun i programmet, som blant annet er blitt omtalt av Daily Mail.

Hun forklarer videre at Lilibet var et privat kallenavn fra ektemannen hennes, avdøde prins Philip.

- Prins Charles ville aldri drømt om å referere til moren sin som Lilibet. Han brukte det aldri - det var et spesielt navn, spesielt for hertugen av Edinburgh, mener hun.

PRINS PHILIP: Prins William og prins Harry går sammen ut av begravelsen til prins Philip Vis mer

Sterkt uenig

Den lille jenta kom til verden på Santa Barbara Cottage Hospital i Santa Barbara, California. Fra før har Meghan og Harry også den to år gamle sønnen Archie.

Etter å ha sett kritikken fra Levin, forteller Caroline Vagle til Dagbladet at hun er uenig i kritikken den britiske kongehuseksperten kommer med.

- Jeg har inntrykk av at kritikerne uansett vrir og vender på alt prins Harry og hertuginne Meghan gjør, og det blir jeg ærlig talt litt matt av. Jeg synes navnet er nydelig, og jeg tror og håper dronninga ser på det som en ære, sier hun.

FRYKT: Harry og Meghan intervjues av Oprah Winfrey. Harry fryktet gjentakelse av Diana-tragedien. Video: CBS: Vis mer

- Tvilsomt

En som imidlertid er mer enig i Levins kritikk, er den svenske kongehuseksperten Johan T. Lindwall. Han forteller til Dagbladet at det er lett å spekulere på hvorfor paret har valgt nettopp dette navnet.

- Man kan dels se at de tar enorme friheter så tett på prins Philips bortgang, men man kan også se prins Harrys måte å hedre prinsen på ved å føre dette kallenavnet videre. Så kan man spekulere på hvorfor de gir dattera et kallenavn som dronningen har, og om det knytter dem nærmere kongefamilien.

Han mener nemlig det hadde vært bedre hvis de fant et annet kallenavn til dattera, som ikke dronninga også bærer.

- Da havner man fort i en situasjon hvor man får kritikk, sier han, og fortsetter:

- Er det fordi man vil hylle Philip, dronningen eller et kallenavn - som bæres av henne? Jeg synes det virker tvilsomt. De er så hardt kritisert i Storbritannia at de nå er som et åpent mål. Det blir en unødvendig provokasjon mot den britiske befolkningen.

KRITISERES: Prins Harry og Hertuginne Meghan deltok denne uka i et zoom-møte med unge ledere om rasisme. Det falt ikke i god jord hos alle. Reporter: Emilie Rydning / Rød løper Vis mer

Lindwall har fulgt det britiske kongehuset lenge, og mener det kan være provoserende å oppkalle dattera etter dronning Elizabeth, bare kort tid etter hennes ektemanns død.

- Om de hadde vært smarte hadde de valgt et helt annet navn, mener han.

Skal ha fått tillatelse

Som nevnt er navnet blitt brukt spesielt mye av den nylig avdøde prinsen, og onsdag hevdet BBC at hertugparet skal ha valgt navnet uten å spørre dronninga først. En kilde ved Buckingham Palace uttalte nemlig til BBC at 95-åringen aldri skal ha blitt spurt om det nye tilskuddet til familien fikk hete Lilibet.

En talsperson for hertugparet uttaler imidlertid at paret aldri ville valgt nettopp det navnet hvis dronninga ikke var støttende.

PRØVER SEG: Selv om det var verdensdagen for mental helse Prins Harry og Ed Sheeran først og fremst skulle belyse, hadde sangeren også et annet tema han ønsket å sette fokus på. Video: Instagram/sussexroyal /Rød Løper Vis mer

- Hertugen snakket med familien før kunngjøringen - faktisk var bestemora den første i familien han ringte. I løpet av den samtalen delte han ønsket sitt om å kalle dattera Lilibet til hennes ære. Hadde ikke hun vært støttende, hadde de ikke brukt det navnet, sier talspersonen til The Telegraph.

Og BBCs påstander har, ikke uventet, falt i svært dårlig jord hos hertugparet. The Guardian melder at hertugparets advokater har skrevet til media og understreket at BBCs påstander er falske og ærekrenkende.

BBCs kongekorrespondent, Johnny Dymond, har sagt til BBC Radio 4-programmet «Today» at det er en god kilde ved slottet som var absolutt krystallklar på at hertugparet ikke hadde bedt om tillatelse til å bruke navnet og at en slik tillatelse heller ikke var blitt gitt, ifølge storavisa.

«SKAL IKKE PUBLISERES»: Bildet av en ung Diana Spencer på en sofa sammen med en mannlig venn, var lenge upublisert. Så skulle det selges på auksjon. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Sa opp etter omstridt intervju

Prins Harry har en lang og turbulent historie med BBC, og har tidligere vist misnøye med det store BBC Panorama-intervjuet med mora hans, prinsesse Diana, utført av Martin Bashir i 1995. 36-åringen mener blant annet at mora mistet livet som følge av intervjuet.

Det omstridte intervjuet gjorde at Bashir sa opp jobben sin i BBC i mai, etter at kanalen startet en gransking i november i fjor. Årsaken til oppsigelsen skal imidlertid ha vært sykdom.

- Jeg ønsket aldri å skade Diana. Og jeg tror ikke vi gjorde det, uttalte han i et intervju med Sunday Times i mai. Den gang beklaget han også til sønnene hennes, Harry og William.

Granskingen, som ble startet i november, slo i mai fast at Bashir brøt med BBCs retningslinjer. Rapporten slo også fast at han opptrådte upassende, og BBC-direktør Tim Davie uttalte at kanalen ba om unnskyldning for det mye omtalte intervjuet.

SE HISTORIEN: Lady Dianas mange opp og nedturer ble underholdning for en hel verden. Vis mer

Ifølge Sky News konkluderte rapporten med at Bashir skal ha «lurt og overtalt» prinsesse Dianas bror for å få i stand intervjuet. Dette skal han ha gjort blant annet ved å legge fram falske kontoutskrifter, noe som er et alvorlig brudd på kanalens retningslinjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer