<strong>NAVNGITT:</strong> Gunnar Greve er blant nordmennene som er navngitt i den omstridte kinesiske databasen. Her er han fotografert i forbindelse med «Idol». Foto: TV 2 / NTB
NAVNGITT: Gunnar Greve er blant nordmennene som er navngitt i den omstridte kinesiske databasen. Her er han fotografert i forbindelse med «Idol». Foto: TV 2 / NTB Vis mer

Navngitt i omstridt, kinesisk database

2,4 millioner navn på verdensbasis er omfattet i en kinesisk database. Blant dem er to norske kjendiser.

Publisert

Dagbladet skrev tirsdag om at et kinesisk firma har laget en liste med informasjon om over 700 nordmenn. Lista skal være lagret i en database hos et kinesisk firma knyttet til landets sikkerhetstjeneste.

På lista står flere norske politikere, kjente samfunnstopper og kjente domfelte. Flere norske kjendiser er også oppført i databasen.

<strong>I DATABASE:</strong> Dette bildet av Marius Borg Høiby, fra landskampen mellom Norge og Ungarn i 2015, ligger i den kinesiske databasen. Foto: NTB
I DATABASE: Dette bildet av Marius Borg Høiby, fra landskampen mellom Norge og Ungarn i 2015, ligger i den kinesiske databasen. Foto: NTB Vis mer

Blant dem er kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby. I lista er det lagt ved en bildekode som viser 23-åringen fra en landskamp i 2015. Bildet er tatt av en NTB scanpix-fotograf.

Dagbladet har vært i kontakt med Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, som opplyser om at de ikke har noen kommentarer til saken. Borg Høiby selv har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

KINESISK LISTE: Et kinesisk firma har laget en liste med informasjon om over 700 nordmenn, blant dem en rekke norske samfunnstopper, får Dagbladet opplyst. Vis mer

- Overrasket

Også manager Gunnar Greve er oppført på lista. Til Dagbladet sier han at det er vanskelig å bli klok på listas opprinnelse og bakgrunn.

- Derfor er det følgelig også vanskelig å skulle mene så mye om det. Men at sikkerhets- og andre selskaper i Kina, USA og en rekke andre land utarbeider slike lister kommer vel ikke som en overraskelse på noen, sier han i en kommentar, og fortsetter:

- Jeg er mer overrasket over at jeg er på listen. Så vidt jeg kan se og forstå er det temmelig grunnleggende informasjon som er innhentet og delt, så det bekymrer meg ikke veldig, forklarer Greve.

Manageren mener at lista fungerer som en påminnelse om at alle legger igjen digitale spor, og at personlig informasjon fort kan havne i hender de ikke burde være i. Selv antar han at han er på lista fordi han har drevet utstrakt forretningsvirksomhet i Kina de siste fem åra.

Han har jobbet med og for Alan Walker, blant annet.

- I tillegg var jeg ansatt i et Shanghai/Hongkong-selskap som var delvis eid av det kinesiske internettselskapet Tencent inntil mai i år, sier han.

Oppført som «nær forbindelse»

De to kjendisene har selskap av blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre, statsråd Guri Melby og sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste, Hans Sverre Sjøvold.

Lista, som tidligere har blitt omtalt av internasjonale medier som The Washington Post og The Guardian, skal totalt inneholde informasjon om 2,4 millioner mennesker verden rundt, hvor altså over 700 av disse er nordmenn.

Personene på lista er tilsynelatende delt inn i tre kategorier - politisk eksponert person, person av spesiell interesse, og slektning eller nær forbindelse.

Både Borg Høiby og Gunnar Greve er oppført i sistnevnte kategori. I den andre kategorien er det oppført 29 personer som er straffedømte innenfor terror, korrupsjon, bedrageri og narkotikakriminalitet.

Dagbladet har fått tilgang på lista gjennom cybersikkerhetsselskapet Internett 2.0. David Robinson i selskapet mener lista er en oversikt med personlig informasjon om personer med innflytelse og deres nærmeste.

- Det virker som det er en kommersiell operasjon å bygge en plattform for å selge informasjon til den kinesiske sikkerhetstjenesten, har han sagt til Dagbladet.

SKYLD: Under årets «4. juli»-tale var ikke president Donald Trump nådig med Kina. Video: NTB Scanpix Vis mer

PST setter lista i potensiell sammenheng med egen nasjonale trusselvurdering fra tidligere i år, om at fremmede staters etterretningstjenester vil drive kartlegging, samt samle inn kontaktinformasjon om ansatte i norske virksomheter.

- PST har tidligere sagt at Kina er et av flere land som driver med etterretningsvirksomhet mot Norge. Vi er også kjent med at fremmede staters etterretningstjenester samarbeider med kommersielle aktører for å innhente den informasjonen de har behov for, har Annett Aamodt, seniorrådgiver i PST, uttalt til Dagbladet.

Hun forklarer at kontaktinformasjon som telefonnumre og e-postadresser vil fungere som et utgangspunkt for mer målrettet teknisk innhenting på et seinere tidspunkt.

- Eksempler på teknisk innhenting kan være nettverksinfiltrasjoner eller avlytting. Denne lista kan framstå som en slik type kartlegging.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer