FORTELLER OM HETSEN: Emma Watson gikk verden rundt da hun holdt lanserte kampanjen «HeforShe» i 2014. Nå snakker hun om tida etter den modige appellen hun holdt da. Foto: Christopher Smith/AdMedia, NTB scanpix 
FORTELLER OM HETSEN: Emma Watson gikk verden rundt da hun holdt lanserte kampanjen «HeforShe» i 2014. Nå snakker hun om tida etter den modige appellen hun holdt da. Foto: Christopher Smith/AdMedia, NTB scanpix Vis mer

Emma Watson blir hetset:

- De siste to åra har vært en ilddåp

Stjernas feministiske agenda lager bråk. 

(Dagbladet): Det var i 2014 at Emma Watson (26) fikk massiv oppmerksomhet for sin anerkjente «HeforShe»-kampanje, som hun lanserte hos FN i New York. Kampanjen har som formål å likestille kjønnene.

I forkant av presentasjonen hadde Watson blitt utpekt som FN-ambassadør, med tilknytning til FNs kvinneorganisasjon. Målet var at «Harry Potter»-stjerna skulle fremme unge kvinners rolle i samfunnet.

Under et arrangement i Ottawa i Canada fortalte hun fredag at tida etter FN-foredraget har vært alt annet enn enkel.

- Ilddåp

MØTTE STATSMINISTEREN: Onsdag 28. september møtte Watson den kanadiske statsministeren Justin Trudeau. Foto: NTB scanpix 
MØTTE STATSMINISTEREN: Onsdag 28. september møtte Watson den kanadiske statsministeren Justin Trudeau. Foto: NTB scanpix  Vis mer

Det var Daily Mail som først omtalte saken. Den britiske avisen har gjengitt deler av talen Watson holdt.

- Jeg var veldig nervøs før talen (hos FN, journ anm). Nervene ble etterfulgt av en skikkelig rus rett etterpå, men det gikk raskt mot jorda igjen etter det, forteller hun i talen.

Videre forklarer 26-åringen at hun fikk like mye applaus som hard kritikk. Sistnevnte var av stor grad, og hun forklarer at hun aldri har mottatt så mange trusler før.

- Uten å overdrive kan jeg si at de to siste åra har vært en ilddåp, hvor jeg har lært en del, forklarer Watson.

Foredraget 26-åringen holdt var i forbindelse med at hun skulle gi ut et stipend i sitt navn gjennom One Young World-stiftelsen.

Hun har likevel ikke latt seg stoppe av negative tilbakemeldinger og nettroll.

- Vi som sentrum i den feministiske bevegelsen bygger en ustoppelig strøm. For å gjøre dette trenger vi strømninger av håp fra alle aldre, raser og livsløp - hver menneskelig opplevelse må med, forklarer hun.

Tok nettet med storm

Watsons appell i 2014 ble hyppig delt og bejublet på sosiale medier, av unge kvinner som eldre, og av menn i alle aldre.

- Dere tenker kanskje: «Hvem er denne «Harry Potter»-jenta, og hvorfor er hun i FN?». Det er et veldig godt spørsmål og jeg har spurt meg selv om det samme, sa Watson til latter fra salen, og la kjapt til:

- Alt jeg vet, er at jeg bryr meg om dette problemet, og at jeg vil gjøre det bedre.

Watson brukte også eksempler fra eget liv i talen sin.

Hun fortalte om hvordan oppveksten som berømt tenåringsjente har vært, og hvordan hun har opplevd å være ung kvinne i den filmbransjen.

- Da jeg var åtte, forvirret det meg at jeg ble kalt sjefete, fordi jeg ville regissere de forestillingene vi spilte for foreldrene våre. Guttene ble ikke kalt det. Da jeg var 14, begynte jeg å bli seksualisert av visse deler av media. Da jeg var 15, begynte venninnene mine å slutte på idrettslagene de elsket, fordi de ikke ville se muskuløse ut. Da jeg var 18, klarte ikke mine mannlige venner å uttrykke følelsene sine, fortalte hun blant annet.

Tilsynelatende var FNs generalsekretær Ban-Ki Moon imponert over 24-åringen:

- Hun har viftet med en tryllestav. Jeg håper at du bruker tryllestaven til å gjøre slutt på vold mot kvinner.