Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

– Døden er neppe slutten

Miljøforkjemperen Steinar Lem (57) er kreftsyk og har kort tid igjen å leve.

HÅPER HAN FÅR ET HELT ÅR: Steinar Lem (57) er rammet av uhelbredelig kreft. Han og kona Gunn Hild (33) har seks år gamle tvillingdøtre. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
HÅPER HAN FÅR ET HELT ÅR: Steinar Lem (57) er rammet av uhelbredelig kreft. Han og kona Gunn Hild (33) har seks år gamle tvillingdøtre. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

||| SVARTSKOG (Dagbladet.no): «Min aller beste venn, min elskede Steinar har fått kreft. Bare ordet er så stygt at jeg spytter det ut av munnen og krangler det ut av tastaturet. Kreft i bukspyttkjertelen med spredning. Det er verdens verste kreftdiagnose, og verdens beste menneske har fått den. (...) Jeg synger for jentene om kvelden (...) De vet at pappa er syk, og de er mistenksomme fordi alle har blitt så snille»

Disse ordene skrev kona til Steinar Lem, Gunn Hild (33), på bloggen sin forrige fredag. Selv har han fortsatt ikke lest dem. Han pleier å følge med på det hun legger ut, men denne bloggposten har han med vilje ligget unna.

— Skolemedisinernes statistikk tilsier at jeg har et halvt år igjen å leve. Siden jeg dessverre har fått sykdommen i relativt ung alder, kan det hende jeg får et helt år, sier Lem uten å vike med blikket.

Cellegift
Han sitter i sin egen stue på Svartskog i Oppegård, med luftig utsikt til Bunnefjorden og Gunn Hild (33) i sofaen ved siden av. Parets tvillingdøtre er fortsatt i barnehagen. Han ser ikke dødssyk ut, men de to cellegiftbehandlingene han har vært gjennom siden han fikk diagnosen for en knapp måned siden, har gjort blikket mattere enn vi er vant med å se det på TV.

Der pleier han å være en intens talsmann for Framtiden i våre hender, organisasjonen som «angriper den grunnleggende drivkraften bak miljø- og klimatrusselen», som de formulerer det selv. Men han har etter alt å dømme refset vårt overforbruk på FIVHs vegne for siste gang.

For nå har Lem et nytt prosjekt som vil kreve all hans energi: Å holde seg i live ut over skolemedisinernes nådeløse statistikk.

— Jeg har barn som fylte seks år forrige uke, da er livsforlengelse viktig. Jeg går til Balderklinikken, jeg har en healer her i Norge, og jeg har en healer i utlandet.

Overskudd
— Han besøkte jeg første gang for 22 år siden, for å få mer energi. Det endte med at jeg sov fire timer i døgnet og likevel våknet med mer overskudd enn noensinne. Den gangen opplevde jeg det som et mirakel. Hva han kan utrette denne gangen, vet jeg ikke, men håpet er en viss kraft i seg selv, forteller han.

Hvordan oppdager man at man har kreft i bukspyttkjertelen, med spredning til levra? Det er en kreftform med få symptomer.

VIL VÆRE MEST MULIG SAMMEN: På terrassen hjemme børster Gunn Hild og Steinar det siste snøfallet av utemøblene. Ekteparet giftet seg for sju år siden og bor på Svartskog i Opegård kommune.
VIL VÆRE MEST MULIG SAMMEN: På terrassen hjemme børster Gunn Hild og Steinar det siste snøfallet av utemøblene. Ekteparet giftet seg for sju år siden og bor på Svartskog i Opegård kommune. Vis mer

— Ved juletider oppdaget jeg at ungdommen plutselig beveget seg så mye raskere enn meg. Greit, alderen krever sitt, tenkte jeg. Så fikk jeg problemer med luft magen — raping, rett og slett. Jeg gikk til legen for å gjøre noe med det. Der ble det tatt bilder av meg, og kreftmistanken oppsto ganske umiddelbart, sier han.

I dag vil han diskutere det intellektuelle kretser, i motsetning til klimakrise og overforbruk, aldri ellers snakker om: Døden. Steinar Lem er ingen religiøs mann, men forkaster ideen om at døden er slutten; at sinnet simpelthen slukner som ei lyspære, og så er alt borte for ham, Bunnefjorden, familien, alt han måtte ha fått utrettet i sin tid blant oss.

— La oss slå det fast: Sannheten må gjelde. Vi kan ikke gå rundt og tro på et paradis bare fordi det er behagelig. Men det finnes andre veier til kunnskap om døden enn Bibelen og Koranen.

— Empiriske undersøkelser peker på at bevisstheten overlever døden. Det har kommet tallrike bøker, og seriøse medisinske tidsskriftet Lancet publiserte for så seint som to år siden en studie av autoskopi — såkalte ut-av-kroppen-opplevelser. Det som er fint med slike opplevelser, er at de kan testes vitenskapelig. Skeptikerne som undersøkte det, fant at klinisk døde pasienter ser hendelser i rommet som stemmer overens med det de medisinske loggene slår fast at faktisk skjedde der.

— I tillegg kommer universelle historier om transcendentale opplevelser. Lys. En fornemmelse av kjærlighet og varme. En følelse av at meningen med livet er å utrette noe for andre mennesker, dernest å utvikle seg selv. Dette passer ikke med det du lærer på koranskole eller søndagsskole, men det de samme historiene som går igjen over hele verden. Men det tyder på at det er noe på den andre siden.

Steinar Lem tror ikke han har sett sine døtre og sin kone for siste gang når han en dag trekker sitt siste åndedrag. Det er åpenbart en trøst.

Men mens han blir svakere, er det ei som må bli sterkere. Bloggeren.

SAMFUNNSDEBATTANT: Steinar Lem er forfatter og miljøaktivist. Han har hovedfag i nordisk ved Universitet i Oslo og fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for sin første bok. Siden 1985 har han representert Framtiden i våre hender (FIVH). Foto: JACQUES HVISTEDAHL/DAGBLADET
SAMFUNNSDEBATTANT: Steinar Lem er forfatter og miljøaktivist. Han har hovedfag i nordisk ved Universitet i Oslo og fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for sin første bok. Siden 1985 har han representert Framtiden i våre hender (FIVH). Foto: JACQUES HVISTEDAHL/DAGBLADET Vis mer

Niste til jentene
— Jeg tenker at dette går det ikke an å takle, sier hun stille.

— Men så må jeg det likevel. For noen må smøre niste til jentene. Synge for dem. Fortsette det vanlige livet.

— De er to kloke jenter. Den ene sa til meg: Det viktigste er at du blir frisk, forteller Steinar Lem.

— Så rettet hun seg selv: Det viktigste er at du lever.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media