Eli Strand:

Nedslående kreftbeskjed: - Skal ikke gi meg

Kreftsyke Eli Strand hadde flere måneder et håp. Så kom kontrabeskjeden.

KREFTSYK: Etter flere måneder med håp, fikk Eli Strand en nedslående beskjed forrige uke. Behandlingen har ikke fungert. Foto: Privat
KREFTSYK: Etter flere måneder med håp, fikk Eli Strand en nedslående beskjed forrige uke. Behandlingen har ikke fungert. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Som mange her på Facebook kanskje har fått med seg, har også jeg blitt ramma av kreft».

Slik lød meldingen tidligere «God morgen Norge»-programleder Eli Strand (50) delte på Facebook i mars. Kort tid etter åpnet hun seg til Dagbladet om diagnosen hun hadde fått, uhelbredelig livmorhalskreft.

Grunnen til at hun ønsket å dele historien sin offentlig, var for å skape mer åpenhet for dem som ikke blir kvitt sykdommen med dagens medisin.

Diagnosen fikk hun først i 2017. Den gang trakk sykdommen seg tilbake etter behandling, men kontroll hver tredje måned måtte utføres. Hun hadde derfor et stort håp om at all den tunge behandlingen skulle hjelpe.

Denne uka kom imidlertid den tunge beskjeden. Immunterapien hun har mottatt har ikke fungert.

KREFT: Tidligere «God morgen Norge»-programleder, Eli Strand, åpner opp om kreftdiagnosen sin. Video: Filip Agnihotri. Vis mer

- Utrolig nedtur

- Jeg er fremdeles litt i sjokk, sier en åpenhjertig Strand til Dagbladet.

- Jeg kan vel si det sånn at det var en utrolig nedtur når immunterapien ikke fungerte, for det var et håp om å bli, om ikke frisk, så nesten frisk. Det var en kjempenedtur.

Dagen etter at hun fikk den tunge beskjeden, reiste hun rett til et studio for å spille inn podkast. Sammen med sin gamle TV 2-kollega og gode venn Geir Håkonsund har hun nemlig startet podkasten «Helsikes kreft».

- Jeg var nede i den nederste kjelleren onsdag kveld, så begynte jeg gradvis torsdag og fredag å komme i litt bedre form, så gikk jeg i studioet og spilte inn podkasten.

Da oppdaget hun en viktig ting.

- Jeg kjente plutselig at jeg er en fighter. Jeg skal ikke gi meg.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpner seg opp om sin kreftsyke søster i Tv2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

- Skal se sønnen bli voksen

At hun nekter å gi opp, er det blant annet en helt spesiell grunn til.

- Jeg har en sønn på 16, og jeg skal se han bli voksen. Jeg skal gjøre alt jeg kan for det.

I praksis betyr det at hun må ta imot mer cellegift. Da Dagbladet snakket med Strand i mars, fortalte hun at cellegift var noe av det verste hun hadde utsatt seg for.

BLE SKALLA: 50-åringen gikk gjennom en vellykket runde med cellegift. Nå må hun gjennom runde nummer to. Foto: Privat
BLE SKALLA: 50-åringen gikk gjennom en vellykket runde med cellegift. Nå må hun gjennom runde nummer to. Foto: Privat Vis mer

- Men hvis jeg ikke gjør det så er det snakk om måneder, ikke år. Nå kan jeg håpe på år hvis de finner en cellegift som slår det tilbake. Det har det jo gjort en gang tidligere. Så håper jeg at jeg slipper å miste håret denne gangen, for det har vært veldig fint å få tilbake håret og utseendet mitt igjen.

- Men vi får se om de klarer å berge det. Hvis ikke får jeg finne fram parykkene, sier hun, og legger til at de har blitt lånt bort blant annet til en kompis som skulle ha parykk til en 80-tallsfest.

TAR ALT: Den kreftsyke influenseren bestemte seg denne uka for å fjerne alt håret. - Jeg trodde det skulle være vanskelig, skriver hun på Instagram. Video: Instagram / @elin.kjos Vis mer

Planer for framtida

Historien mener hun er viktig å dele for å få fram budskapet om at det må være plass til dem som bærer på sorgen kreft gir.

- Det er så viktig å få fram. Jeg skal ikke si at det ikke skal komme flere gode historier om folk som blir friske, men det er viktig at vi som er kronisk syke har en stemme også. Ikke bare at vi bruker stemmen til å klage og syte over egen situasjon, for jeg vil ikke ta noen offerrolle, men jeg har lyst til å ha en stemme og vise at man kan ha et godt liv - selv om det er tøft til tider.

Da er det deilig å ha den fighteren i seg, sier hun, og påpeker at det er noe hun vil formidle til andre i samme situasjon.

- Jeg har mine tunge stunder og dager hvor jeg bare vil legge meg ned, men samtidig så er det sånn at når folk sier til meg at jeg er sterk, så vet jeg at det er sant. Jeg skal bruke den styrken til å kjempe, så må jeg nok regne med at jeg må gi tapt en dag, men det skal ikke skje nå.

Før den tid har hun nemlig planer om å gjøre masse morsomme ting, blant annet å hoppe i fallskjerm.

UHELBREDELIG: Influenser Elin Kjos hadde vært plaget med hoste i ett år, og trodde at det var astma og allergi. Det viste seg å være uhelbredelig lungekreft. Video: Expressen TV Vis mer

- Blir mye tristere

Strands nye podkastmakker, Geir Håkonsund, ble for mange et kjent ansikt som programleder i TV 2. Der ble han også kjent med Strand, og de har holdt kontakten gjennom åra.

- Da hun først ble syk i 2017 hadde vi en del kontakt, og da hun fikk tilbakefall hadde vi enda mer kontakt, spesielt nå i det siste. Vi snakket om at hun ville lage podkast, så ble vi enige om at vi rett og slett skulle gjøre det, forteller han til Dagbladet.

Første episode skulle egentlig spilles inn dagen før hun gikk gjennom første runde av immunterapien. Det travle livet skjedde, så slik ble det imidlertid ikke. Strand ville likevel gjerne spille inn pod, og valget falt derfor på innspilling dagen etter den nedslående beskjeden.

- Det blir jo en litt annerledes podkast nå. Vi hadde håpet at det skulle bli litt i håpets fortegn, men det blir mye tristere nå når hun ikke har det samme håpet lenger.

I podkasten skal de ha gjester - både andre folk med ulike krefthistorier, folk midt i en kreftsykdom, folk som har blitt friske, fagfolk og pårørende, forklarer han.

Livmorhalskreft

  • Livmorhalskreft er en ondartet kreft i den nederste delen av livmoren.
  • På verdensbasis er livmorhalskreft den fjerde vanligste kreften i kvinner, og utgjør rundt 8% av dødsfallene der kvinner dør av kreft.
  • Livmorhalskreft kan til en viss grad forebygges ved celleprøver og HPV-vaksine.

Kilde: Lommelegen.no

I 2019 ble det registrert 34.979 nye krefttilfeller i Norge, ifølge Kreftregisteret. Kreftdødeligheten er på vei ned, og overlevelsen øker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer