Prins William og prinsesse Kate:

Nedslående meningsmåling

Britenes oppfatning av paret har endret seg etter prins Harrys bok «Spare».

DALER: Parets popularitet har gått ned flere prosentpoeng. Foto: Doug Peters/Pa Photos
DALER: Parets popularitet har gått ned flere prosentpoeng. Foto: Doug Peters/Pa Photos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

10. januar ble prins Harrys (38) bok «Spare» gitt ut verden over, og de private øyeblikkene innad i det britiske kongehuset ble allemannseie. Harry utleverte ikke bare seg selv, men også familien - og det har nå fått konsekvenser for hvordan britene oppfatter sin kommende konge og dronning.

En undersøkelse foretatt av Ipsos i Storbritannia viser at prins William (40) og prinsesse Kates (40) popularitet har dalt siden den skandaløse boka kom på markedet.

Den britiske storavisa The Telegraph skriver at 1000 voksne briter har blitt spurt i undersøkelsen, og resultatet viser at prins Williams popularitet har falt med åtte prosentpoeng - prinsesse Kate har falt med sju.

ØDELAGT: Prins Harry avslører detaljer om den påståtte slåsskampen han hadde med broren sin Prins William i talkshowet «The Late Show with Stephen Colbert». Video: Pluto TV Vis mer

Positive til monarkiet

Det er ikke bare William og Kate som har mistet popularitet i Storbritannia. Også prins Harry og hertuginne Meghan (41) har gått ned henholdsvis sju og fem prosentpoeng.

Boka skal likevel ikke ha ført til at tilliten til monarkiet har blitt noe mindre. 53 prosent skal ha uttalt at de er positive til den britiske kongefamilien, og 51 prosent er positive til kong Charles (74).

Til tross for den dalende populariteten er fremdeles William og Kate de mest populære kongelige. 61 prosent er positive til prinsen og 60 prosent er positive til prinsessen.

Prins Harry har mistet mye de siste åra - nå stiller bare 23 prosent av de spurte seg positive til ham. Til sammenlikning var hele 70 prosent positive i 2018.

Prins Harrys mye omtalte selvbiografi «Spare» ble utgitt 10. januar. Under et besøk i Liverpool fikk prins William og hertuginne Kate spørsmål om boka. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Det finnes bevis

Kelly Beaver, sjefen for Ipsos i Storbritannia og Irland har uttalt at resultatene viser at monarkiet må gjøre seg selv relevante for yngre briter.

- Både prins Harry og hans bror prins William ser ut til å gjør det dårlig i britenes offentlige mening etter utgivelsen av prins Harry bok og påstandene i den - det finnes bevis for at andre medlemmer i kongefamilien også føler på isfronten mellom dem.

Hun spekulerer også på at populariteten har sunket også på grunn av at det nå har gått en stund siden dronning Elizabeth gikk bort.

- Det bør noteres at dette er en retur fra oppløftet i offentlig sympati etter den triste bortgangen til dronningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer