Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hertuginne Meghan og prins Harry:

Nekter å betale for sikkerheten

Canada vil ikke lenger stå for hertugparets sikkerhetsutgifter.

OPPHØRER: Canada kommer ikke lenger til å betale for hertuginne Meghan og prins Harrys sikkerhet. Foto: NTB scanpix
OPPHØRER: Canada kommer ikke lenger til å betale for hertuginne Meghan og prins Harrys sikkerhet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det nærmer seg tre måneder siden prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) annonserte at de trekker seg tilbake fra sine kongelige plikter. I seinere tid har flere brikker falt på plass, og det har blitt bestemt at de som følge av avgjørelsen mister både titler og apanasje.

Forrige uke ble det delt et innlegg på hertugparets nettside, Sussexroyal, der de ga detaljer rundt den kommende tida. Der ble også spørsmål om sikkerhetstiltak besvart. Der opplyses det at de fortsatt vil kreve sikkerhet for å beskytte seg selv og deres sønn.

- Dette baserer seg på hertugens offentlige vesen, gitt at han er født inn i kongefamilien, samt hans militærtjeneste, hertuginnens offentlige vesen og det delte trussel- og risikobildet som er blitt dokumentert de siste åra, heter det i forklaringen.

Frem til nå er det Canada som har stått for parets sikkerhet, men nå kan det se ut til at det endres.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

Opphører

Hertugparet har store deler av tida etter november oppholdt seg i Canada, hvor sikkerheten rundt paret har vært tilsynelatende høy.

Meghan og Harry har siden de ankom Canada for et midlertidig besøk i slutten av november blitt beskyttet av den kanadiske nasjonale politietaten, som blir finansiert av kanadiske skattebetalere.

Denne uka kom imidlertid Canadas nasjonale politietat med en offentlig uttalelse, hvor de for første gang innrømmer å ha sørget for hertugparets sikkerhet. I samme uttalelse kommer det også fram at dette ikke kommer til å vare.

- Da Hertugen og hertuginnen av Sussex valgte å flytte til Canada på deltid, ble vår regjering presentert for et unikt og enestående sett av omstendigheter. RCMP (Royal canadian mounted police, journ.anm.) har engasjert seg i Storbritannia helt fra starten angående sikkerhetshensyn, står det skrevet i uttalelsen, gjengitt av The Guardian.

HARRY: Prins Harry er nå ankommet Canada, der han skal gjenforenes med kona Meghan og sønnen Archie. Video: AP, Foto: NTB/Backgrid USA Vis mer

- Nå som hertugen og hertuginnen enda er å anse som internasjonalt beskyttede personer, har Canada en plikt til å stå for assistanse når de gjelder sikkerhet, når det trengs, står det videre.

Denne beskyttelsen tar nå slutt.

SIKKERHET: Harry og Meghan er beskyttet av Canada, da de regnes som internasjonale beskyttede personer. Foto: NTB scanpix
SIKKERHET: Harry og Meghan er beskyttet av Canada, da de regnes som internasjonale beskyttede personer. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Etter forespørsel fra Londons politistyrke har RCMP gitt periodevis assistanse til dem, siden hertugparets ankomst til Canada i november 2019. Assistansen kommer til å opphøre de kommende ukene, i tråd med deres endring av status, heter det i uttalelsen.

Hertugparets nye liv er forventet å begynne 31. mars, da deres kongelige plikter, titler og apanasje opphører. Ifølge Canadas nasjonale politietat får de altså heller ikke lenger hjelp av Canada til å betale for den nødvendige sikkerheten.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

- Kall meg Harry

Det som derimot ikke er tvilsomt er at Meghan og Harry tar et steg tilbake. Det beviste sistnevnte en gang for alle da han nylig deltok på et arrangement i Edinburgh for sitt nye selskap, Travalyst, som jobber for økoturisme.

DROPPER TITTEL: Prins Harry ba om å bli kalt bare Harry under et arrangement i Edinburgh. Foto: NTB scanpix
DROPPER TITTEL: Prins Harry ba om å bli kalt bare Harry under et arrangement i Edinburgh. Foto: NTB scanpix Vis mer

Under sitt første offentlige oppdrag siden han kom tilbake til hjemlandet skal prinsen nemlig ha bedt om å bare bli kalt «Harry». Altså ingen «Hans Kongelige Høyhet» eller «prins». Det skrev Sky News.

Dette kommer for mange overraskende på, da det jo allerede er kjent at hertugparets HKH-titler forsvinner 31. mars, mens Harry fortsatt vil forbli en prins. Men han skal altså ha insistert på at man også dropper prinse-omtalen.

STOLT PAPPA: Hertuginne Meghan og prins Harry viste frem sønnen Archie på offisiell reise til Cape Town. Video: Instagram/@sussexroyal / Rød Løper Vis mer

Harry ankom Storbritannia i starten av denne uka, og skal angivelig få selskap av hertuginne Meghan i løpet av neste uke, ifølge Sky News. Returneringen skal være for å gjennomføre det som blir et av de siste oppdragene på vegne av det britiske kongehuset.

Ifølge nettstedet skal hertugparet delta på et arrangement sammen i London 5. mars. Dette vil dermed bli deres første offentlige opptreden sammen siden 7. januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!