ÅPEN: Artist Nick Cave opplevde alle foreldres store mareritt da sønnen hans døde i 2015. Nå skriver han om sorgen familien har følt på i ettertid, og hvordan den har manifestert seg. Foto: NTB scanpix
ÅPEN: Artist Nick Cave opplevde alle foreldres store mareritt da sønnen hans døde i 2015. Nå skriver han om sorgen familien har følt på i ettertid, og hvordan den har manifestert seg. Foto: NTB scanpixVis mer

Nick Cave

Nick Cave med rørende brev etter sønnens brå død

Nick Cave skrev et langt svar da en fan ville vite hvordan han og familien har taklet sorgen.

Australske Nick Cave (61) har i flere tiår målbundet publikummere verden over med sine dystre og melankolske låter. Med gruppa Nick Cave and the Bad Seeds, og som soloartist, har han fått status som en av de mest innflytelsesrike musikerne som lever i dag.

De melankolske tekstene han er så kjent for er ikke dratt ut av løse lufta. Da albumet «Skeleton Tree» utkom i 2016, fikk det terningkast fem av Dagbladet og ble beskrevet som en samling av låter som var «dynket i sorg og smerte». Året før det godt mottatte albumet skjedde det nemlig noe forferdelig i livet til artisten.

Hans 15 år gamle sønn Arthur falt ned fra en klippe i den britiske kystbyen Brighton. Han ble fraktet til sykehus, men livet sto ikke til å redde.

Artisten har tidvis valgt å være åpen om den sjokkerende hendelsen, men det er tydelig at fansen fortsatt søker etter flere svar. Som svar på et spørsmål fra en amerikansk fan, som lurte på om de fortsatt kan føle sønnens nærvær, skrev Cave et åpent brev om sorgen.

DE ETTERLATTE: Susie, Nick og Earl Cave mistet Arthur i 2015. Nå beskriver Nick Cave sorgen de alle har følt på i etterkant. Foto: NTB scanpix
DE ETTERLATTE: Susie, Nick og Earl Cave mistet Arthur i 2015. Nå beskriver Nick Cave sorgen de alle har følt på i etterkant. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Åndene er ideer

Det var på nettsida The Red Hand Files at australieren la ut brevet. Beundreren fra USA hadde mistet sin far, sin søster og en kjæreste nylig, og lurte derfor på hvordan Cave og hans kone Susie har taklet det å miste sønnen. Hun stilte også spørsmål ved om de «kommuniserer» med Arthur, slik hun hevder å gjøre med sine avdøde gjennom drømmer.

Cave har tatt seg god tid til å svare. Han skriver blant annet følgende:

«Når vi elsker, sørger vi også. Det er avtalen. Det er en pakt. Sorg og kjærlighet er alltid sammenbundet. Sorg er en forferdelig påminnelse på vår kjærlighets dybde, og er, som kjærlighet, ikke mulig å forhandle med. Det finnes en størrelse ved sorg som overrumpler våre små liv», skriver han i brevet.

FALT NED HER: Det var ved denne klippen i Brighton at 15-åringen mistet livet sitt i 2015. Foto: Stockphoto / NTB scanpix
FALT NED HER: Det var ved denne klippen i Brighton at 15-åringen mistet livet sitt i 2015. Foto: Stockphoto / NTB scanpix Vis mer

Videre forklarer han, med store ord og metaforer, hvordan sorg føles. Det blir blant annet påpekt at sorg kan manifestere seg som «spøkelser, ånder og drømmer», noe artisten beskriver som en gave her i livet. Det skal nevnes at han gjennomgående i hele brevet aldri diskuterer hvorvidt mennesker går igjen etter sin død. Han tar heller for seg det folk i sorgprosesser ofte begynner å forestille seg.

«Jeg føler nærværet av sønnen min overalt, men det betyr ikke at han er der. Jeg hører at han prater til meg, belærer meg, guider meg, selv om han ikke nødvendigvis er der. Han besøker Susies drømmer ofte, snakker til og trøster henne, men det betyr ikke at han er der», skriver Cave, og fortsetter:

«I kjølvannet av stor sorg lages en sti for lyse fantomer. Disse åndene er ideer, hovedsakelig. De er vår lamslåtte fantasi som våkner etter tragedien», skriver han.

KNUST: Susie og Nick Cave, her fotografert i Brighton i 2015, mistet sønnen sin i den britiske byen. Det har ikke vært enkelt å takle. Foto: NTB scanpix
KNUST: Susie og Nick Cave, her fotografert i Brighton i 2015, mistet sønnen sin i den britiske byen. Det har ikke vært enkelt å takle. Foto: NTB scanpix Vis mer

Cave avslutter med en oppfordring til andre i samme situasjon. Han mener man bør snakke med disse «åndene», for det er «deres spøkelsesaktige hender som drar oss tilbake til verdenen» og livet igjen.

- Et forræderi

Dette er, som nevnt, ikke første gang 61-åringen velger å være åpen om familietragedien. I et intervju med The Guardian i fjor, fortalte 61-åringen at han har hatt lyst til å fortelle om sønnen, men at han ikke har klart det.

- Det er mye jeg har hatt lyst til å fortelle om Arthur, men jeg har vært for redd, sa han.

- Jeg skrev en rekke sanger etter at Arthur døde, men jeg følte at det var et forræderi mot hva vi gikk gjennom da det var som verst, og ikke minst overfor Arthur, forteller han.

Sangene som ble til i sorgprosessen var ikke optimale for Cave.

- Jeg følte at de ikke hadde tilstrekkelig med følelser, så jeg droppet dem.

Ikke alt gikk i søpla. Noe av det Cave hadde skrevet ble brukt som voiceover i filmen «One More Time with Feeling», dokumentaren om artisten. Musikeren har i retrospekt innsett at tekstene han skrev i sorgprosessen var sterke. Han har imidlertid gått videre til andre ting.

Cave er kjent for å tale i metaforer og koder, spesielt i musikken. I The Guardian-intervjuet talte han derimot ganske direkte når han for spørsmål om hvordan tiden etter dødsfallet var.

- All omtanken vi mottok etter Arthurs bortgang fra folk vi ikke kjente, spesielt gjennom sosiale medier, fra folk som likte musikken min og strakk hånda ut, var helt ekstraordinær, sa han.

For Arthurs tvillingbror Earl har de siste åra utvilsomt vært tunge. Cave fortalte at han har fått et bedre forhold med sønnen etter ulykken, og at de blant annet hører på The Smiths sammen.

- En blid og elsket gutt

Familien valgte selv å kunngjøre dødsfallet kort tid etter at Arthur hadde gått bort. Det ble seinere påvist i obduksjonsrapporten at han var påvirket av LSD da han falt i døden.

- Vår sønn Arthur gikk bort tirsdag kveld. Han var en vakker, blid og elsket gutt, uttalte Nick Cave og hans kone Susie i en pressemelding etter hendelsen.

Nick Cave og kona Susie har vært gift siden 1999 og fikk Arthur og tvillingbroren i 2000. Cave forkastet som nevnt ikke alle tekstene han skrev etter at sønnen døde. Noe ble brukt som voiceover i dokumentaren om hans eget liv, etter ønske fra regissør Andrew Dominik.

- De fleste av oss vil egentlig ikke forandres, sa han i en voiceover på traileren.

- Men hva skjer når en situasjon oppstår som er så katastrofal at du bare må forandre deg, sa han og fortsatte:

- Du forandrer deg fra en kjent person til en ukjent person. Så, når du ser deg selv i speilet, kjenner du igjen den personen du pleide å være? spurte en tydelig preget Cave i filmen.