FORLOVET: Stig-André Berge tok bronse under bryting i Rio. Forloveden hans, Rosell Utne, forteller til Dagbladet at klemmen hun fikk etterpå var god. Hun forteller også om sider hun beskriver som irriterende ved bryteren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORLOVET: Stig-André Berge tok bronse under bryting i Rio. Forloveden hans, Rosell Utne, forteller til Dagbladet at klemmen hun fikk etterpå var god. Hun forteller også om sider hun beskriver som irriterende ved bryteren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- Noen ganger skiter han mens jeg sminker meg

Slik beskrives OL-heltene av partnerne sine. 

(Dagbladet): De olympiske leker i Rio er øyeblikkelig over, og Norge har klart å kapre fire bronsemedaljer, en i bryting, to i roing og en i håndball.

Nå er de norske utøverne på vei hjem.

Men hvordan er utøverne når de er utenfor håndballbaner og de ulike stadionene?

Skal vi tro kjærestene deres, går tida med til trening. Alenetid blir det lite av. En av dem går gjerne på do foran kjæresten, en drikker vel mye Cola, mens en annen får streng beskjed av faren sin om at han har mat hjemme, hvis han går ut og spiser.

- Han har litt OCD

Mellomdistanseløper Henrik Ingebrigtsen (25) har siden 2014 vært i et forhold med Liva Eie Børkja. Til Dagbladet forteller hun at de møttes i Stavanger sentrum da en venninne spurte Ingebrigtsen om det «var han som løp». Etter litt prating, la de hverandre til på Snapchat, og noen måneder seinere ble de sammen.

Børkja sier friidrettsutøveren er ganske lik slik vier vant til å se ham på tv.

- Når han har den livsstilen han har, så blir det mange rolige kvelder foran tv-en. Det hender også at vi går ut å spiser. Det er gøy. Vi bor rett ved Gjert (Ingebrigtsens far, journ anm). Så om han ser oss når vi går ut, ringer han og påpeker at vi har mat i huset. Det er litt komisk, sier hun.

FLØRTET PÅ SNAP: Liva Bjørka ble sammen med Henrik Ingebrigtsen etter å ha flørtet på Snapchat. Foto: Privat
FLØRTET PÅ SNAP: Liva Bjørka ble sammen med Henrik Ingebrigtsen etter å ha flørtet på Snapchat. Foto: Privat Vis mer

Ellers går det meste av tida til trening. Liva forteller at de ikke kan trene sammen.

- Vi kan løpe på tredemølle sammen, men ikke ute. Vi har prøvd, og det endte med at jeg syklet og han løp, sier hun og ler.

Når kjæresten ikke er ute å reiser, forteller hun at det fort kan oppstå diskusjoner hjemme.

- Han hører aldri hva jeg sier hvis han ser på tv eller sitter med telefonen. Også har han litt OCD, eller tvangstanker, når det kommer til rydding, mens jeg er noe slappere på det, forklarer Børkja.

Friidrettsutøverens kjæreste er gravid, og har holdt seg hjemme fra Rio i frykt for zikaviruset. I stedet følger hun med på tv.

- Fanatisk boyband-fan

Da bryteren Stig-André Berge (33) stakk av med bronse i Rio, sto forloveden Rosell Utne (26) på sidelinja. Hun var i Rio for å se sin kjære i aksjon, men fikk ikke møtt ham før den mye omtalte brytekampen var over.

- Jeg fikk en veldig god klem etterpå. Han har vært borte hele sommeren, så det var godt å se ham, sier hun til Dagbladet.

Paret driver begge med bryting, og Utne sier hun var betatt av Berge lenge før de ble sammen. Det er en aldersforskjell på sju år mellom de to, og hun fikk beskjed av brytekongen om å vente til hun var eldre.

MÅTTE VENTE: Da Rosell Utne først så Berge, ble hun betatt. Han ba henne vente noen år, på grunn av aldersforskjellen. Nå er de forlovet og skal gifte seg neste år. Foto: Privat
MÅTTE VENTE: Da Rosell Utne først så Berge, ble hun betatt. Han ba henne vente noen år, på grunn av aldersforskjellen. Nå er de forlovet og skal gifte seg neste år. Foto: Privat Vis mer

- Jeg flyttet til Oslo da jeg var 16 år, og har alltid vært litt småforelsket i ham. Han fleipet med at jeg måtte vente til jeg var 20. Men nå er vi her. Vi har vært forlovet i to år, og neste sommer er vi gifteklare, sier hun.

Hun beskriver forloveden som en omsorgsfull person med store mengder energi.

- Hvis han ikke trener, er han et helvete. Han gjør tusen ting hele tida, og kan ikke sitte stille. Det kan være litt irriterende når vi for eksempel er på ferie. En annen ting som plager meg, er at han har en tendens til å gå på do når jeg er på badet. Noen ganger skiter han mens jeg sminker meg, ler hun.

Dette til tross, Utne sier de har det fint sammen. At hun er glad i ham. På spørsmål om forloveden hennes har noen interesser offentligheten ikke vet om, svarer hun at han har en stor «guilty pleasure»:

- Han er en fanatisk boyband-fan. Jeg ga ham billetter for å se Backstreet Boys, og under konserten var jeg helt sikker på at han skulle begynne å grine. Det var nok stort for ham.

- Deilig å ha ham i hus

I 2008 ga roeren Olaf Tufte (40) og Aina Pedersen hverandre sitt ja. Aina ble en Tufte, og forteller til Dagbladet at hun trives som roerfrue.

For ei drøy uke siden stakk ektemannen av med bronsemedaljen i dobbeltsculler, og familien fulgte med fra sidelinja i Rio.

- KAN VÆRE FOR ÆRLIG: Aina Tufte forteller at ektemannen noen ganger kan snakke litt for sant Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
- KAN VÆRE FOR ÆRLIG: Aina Tufte forteller at ektemannen noen ganger kan snakke litt for sant Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Det er dette livet vi har levd siden starten. Da barna var små, var savnet sårere, fordi de ikke forsto hvorfor pappa skulle være borte hele tida. De spurte om hvorfor han ikke bare kunne ro hjemme, sier hun og ler.

Nå er hele familien tilbake i Norge, og på gården på Nykrike. Hverdagen er i gang igjen.

- Det er deilig å ha ham i hus igjen. Når han er hjemme går han fort inn i rollen som gårdsgutt og pappa. Men når det er mesterskap, er fokuset et helt annet. Da går han inn i en egen boble. Og resten av familien bobler litt for oss selv hjemme. Nå kan vi boble sammen, sier hun.

Aina og Olaf gikk på ungdomsskolen sammen, men gnistene begynte først å oppstå da de møttes til tiårsjubileum for uteksaminering. Etter åtte år som ektepar, forteller hun at det ofte kan bli temperatur innenfor husets vegger.

- Han kan være litt for ærlig. Om jeg for eksempel spør om rumpa mi ser for stor ut i ei bukse, sier han ja, ler hun.

- Jævlig dårlig taper

Håndballparet Camilla Herrem (29) og Steffen Stegavik (32) møttes i håndballhallen. Stegavik er ikke sikker på om det var i 2005 eller 2006, men paret er i dag gift. Han sier kjæresten er dedikert til sporten.

- Hun lever for håndballen. Jeg så en kamp i London for litt siden, og fikk med meg hvordan den bobla er. Jeg har ikke dratt til Rio, for jeg hadde ikke fått snakket noe mer med henne der nede enn jeg gjør hjemme. Det er strenge regler, forklarer han.

På spørsmål om hvordan det blir å få kona hjem, svarer han at det avhenger av hvordan det går nede i Rio.

- Hun har et enormt konkurranseinstinkt og er en jævlig dårlig taper. Det kan ta overhånd om vi spiller kort eller brettspill. Det er noen kort som har flydd veggimellom her, for å si det sånn, sier Stegavik.

Han forteller at Herrem ikke har noe spesielle ritualer før kamp, heller ingen sære uvaner, men avslører at hun kan være litt for glad i en væske.

- Hun kunne drikke Cola til frokost, lunsj og middag. Det var helt ekstremt. Heldigvis er hun blitt mye bedre, sier han og ler.

MØTTES I HALLEN: Camilla Herrem og Steffen Stegavik er et av Norges mest profilerte håndballpar. Her i gamlebyen i Baia Mare i 2014. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MØTTES I HALLEN: Camilla Herrem og Steffen Stegavik er et av Norges mest profilerte håndballpar. Her i gamlebyen i Baia Mare i 2014. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer