«Ex on the Beach Norge»:

Nominert til verstingpris

Skandaleprogrammet har høstet svært mye kritikk. - Burde vært nominert for lenge siden, mener tidligere deltaker.

SKANDALEREALITY: «Ex on the Beach Norge» har sjokkert seerne gjennom hittil seks sesonger. Foto: Discovery
SKANDALEREALITY: «Ex on the Beach Norge» har sjokkert seerne gjennom hittil seks sesonger. Foto: Discovery Vis mer
Publisert

Vinter i Norge betyr ikke bare sludd, regn og isglatte veier. Vinter i Norge er også ei tid hvor influensere og bedrifter går rundt i redsel for å bli nominert til prisen ingen vil ha: den beryktede Gullbarbien.

I 13 år har Press - Redd Barna Ungdom delt ut Gullbarbie-prisen til «den reklame- og medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst». Hvert år blir ulike kandidater nominert før norske ungdommer stemmer på hvem de mener fortjener prisen mest.

«EX ON THE BEACH»: Vi har snakket med Andreas Østerøy om ting folk ikke vet om skandale-programmet. Reporter: Celina Morken. Video: Jenny Aas. Vis mer

Tidligere har klesbutikken Brandy Melville og influenser Sophie Elise Isachsen (28), eller rettere sagt Sophie Elise AS, tatt med Gullbarbien hjem til troféhylla.

Nå er også årets kandidatliste offentliggjort. På den finner man kleskjeden Zara, tannblekingsmerket Pro Whitening og realityprogrammet «Ex on the Beach Norge».

Dette er første gang et realitykonsept har blitt nominert til prisen.

I beskrivelsen av nominasjonen står det blant annet at programmet bidrar til økt seksualisering i mediebildet, og at tidligere deltakere skal ha følt på sexpress under innspilling.

«EX ON THE BEACH»: Mikael Myrslo forteller om en hendelse som angivelig skal ha skjedd mellom han og Helene Hima under innspillingen i Brasil. Reporter: Celina Morken. Video: Kine Falch / Jenny Aas. Vis mer

- Burde skjedd for lengst

Tidligere deltaker Henrik Borg (28) sier han ikke er særlig overrasket over nominasjonen. Borg var å se i den aller første norske sesongen av skandaleprogrammet.

- Jeg er ikke kjempeoverrasket, opplegget er jo litt høl i hue, sier han humoristisk til Dagbladet.

28-åringen legger til at han likevel liker balansen «Ex on the Beach» gir norsk TV.

- Jeg skal ikke ta det helt i forsvar, men samtidig er det deilig å ha en motpol til alt annet på TV. At noe fortsatt er som før.

«EX ON THE BEACH»: Nå avslører to av deltakerne fra årets sesong har blitt kjærester. Reporter: Celina Morken. Video: Discovery + / Kine Falch. Vis mer

Selv har han ikke følt på sexpresset som beskrives i Gullbarbie-nominasjonen.

- Jeg har ikke opplevd at verken jeg eller mine meddeltakere følte oss presset til noe som helst. Det var jo seksualisering av deltakerne, men det var også noe vi selv skrev under på.

- Samtidig er det leit at det er mange unge som ser på og at det er det de får servert. Jeg er egentlig overrasket over at en nominasjon ikke har kommet tidligere, det burde vært nominert for lenge siden.

«EX ON THE BEACH»: Mikael får inn eksen Solveig. Det setter i gang et drama uten like. Video: Discovery +. Reportere: Kine Falch og Jonas Hammer. Klipp og manus: Celina Morken. Vis mer

- Ingen nyhet

Kommunikasjonsdirektør i Warner Bros. Discovery, Hanne McBride, legger ikke skjul på at Gullbarbie-prisen er en pris de ikke vil ha.

- Prisen programmet er nominert til nå, er ingen pris vi ønsker oss. Jobben Press gjør, er viktig, og vi heier på ungdom som sier fra. Kanskje vi skulle brukt mindre kropp og mer varme i markedsføringen. Mindre pupp og mer humor? Det kunne også bidratt til å få vist fram programmets innhold bedre, innrømmer hun overfor Dagbladet.

McBride understreker imidlertid at de ikke er enige i alle premissene som ligger til grunn for nominasjonen, men at de ser fram til et møte med Press for å lytte til deres innspill.

- At populærkulturen er seksualisert, er ingen nyhet. «Ex on the Beach» speiler tida vi lever i.

VILLE: «Ex on the Beach»-deltakerne begynner å bli rastløse etter flere uker i villaen, men finner metoder for å sysselsette seg. Reporter: Celina Morken. Video: Kine Falch / Discovery+ Vis mer

- Vår erfaring er at kritikerne av programmet gjerne ikke har sett stort på det de kritiserer. De har lest overskrifter, sett klipp uten kontekst, de har sett drama, men ikke etterspillet. Relasjonene, refleksjonene og diskusjonene rundt hendelsene i serien gir grobunn for debatt i «Ex»-villaen, men også utenfor TV-ruta, blant ungdommer og voksne. Det er verdifullt, mener kommunikasjonsdirektøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer