VIL I BEGRAVELSEN: Stine Fiskaa (18) hadde kjøpt 11 billetter til London-konsertene. Nå får hun forhåpentlig refundert utgiftene. FOTO: PRIVAT
VIL I BEGRAVELSEN: Stine Fiskaa (18) hadde kjøpt 11 billetter til London-konsertene. Nå får hun forhåpentlig refundert utgiftene. FOTO: PRIVATVis mer

- Nordmenn får tilbake Michael Jackson-pengene

Da drar Stine (18) til popkongens begravelse i Los Angeles.

|||LONDON/OSLO (Dagbladet.no): Drøyt to uker før han skulle starte sitt gigantiske konsertcomeback, døde Michael Jackson (50). Popkongen skulle avvikle 50 konserter på O2 Arena ved Themsen i London, med oppstart 13. juli. Alle de knapt én million billettene som ble lagt ut for ordinært salg, var utsolgt.

Erstatnings-konsert
Fansen sørger, men skal i hvert fall slippe å bekymre seg for å ha brukt penger på ingenting, får Dagbladet opplyst av Trading Standards Institute, som er det britiske svaret på Forbrukerrådet.

— De som kjøpte billetter direkte fra arrangøren kan kreve hele summen - minus bestillingsavgiften - refundert., sier PR-ansvarlig Tony Northcott i Trading Standards Institute til Dagbladet.

Han ber alle som har kjøpt billetter sjekke bekreftelsen de er tilsendt på e-post. Her kan de finne navnet på hvilket selskap de er kunde hos. Det er til dette selskapet refusjonskravene må rettes.

— I verste fall kan de få en annen konsert i erstatning, litt avhengig av hva som står i kjøpsrettighetene som ble avtalt da kunden anskaffet billetten, sier Northcott.

— Proff arrangør
På hjemmesida til O2 Arena står det at informasjon rundt billettdetaljene vil bli annonsert seinere. Ifølge CNN avventer arrangøren AEG flere detaljer rundt Michael Jacksons dødsfall, men Tony Northcott tror ikke det er mye tvil om:

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Jeg tror ikke det, nei. Og de er vanligvis profesjonelle i slike saker.

Verre med svartebørs
Har man kjøpt billetter på svartebørs er saken annerledes, ifølge Northcott, med mindre det selgende firmaet opptrer så seriøst at de opererer med de samme plikter og rettigheter som de offisielle billettkanalene. I så fall vil det firmaet også kunne avkreves refusjon.
Men i mange tilfeller kan man oppleve at de nettsidene rett og slett forsvinner nå som det stilles krav tilbake til dem.

— Har du kjøpt billetter av en privatperson, har du ingen rettigheter, men du kan oppfordre vedkommende til å erstatte summen du har betalt — og så kan den opprinnelige billettkjøperen kreve sitt kjøp refundert der han fikk fatt i den, sier Northcott.

Fullstendig knust
Stine Fiskaa (18) fra Ålesund hadde sikret seg billetter til hele 15 Michael Jackson-konserter i sommer. Nå vil hun bruke billettpengene til å reise til idolets begravelse i L.A.

- Jeg er fullstendig knust, det er ingen ord som kan beskrive hvordan jeg føler det nå, sier Stine Fiskaa til Dagbladet.no.

Hun har vært ihugga Michal Jackson-fan fra hun var fem år. På åpningskonserten i London 8. juli skulle hun endelig få se den store helten i levende live, med billetter til første rad.

Egen Michael Jackson-konto
Alle billettene til de 50 konsertene på Michael Jacksons avskjedsturné, med den nå ironiske tittelen, «This is it», ble revet vekk. Fiskaa vil ikke si hvor mye hun måtte ut med for alle sine konsertbilletter, med tre av billettene er såkalte VIP-billetter, som koster 3000 kroner stykket. Tre av billettene er kjøpt for ordinær pris, resten har hun kjøpt fra et nettsted, langt dyrere.

Billettpengene har Fiskaa spart opp på en egen Michael Jackson-konto, som hun opprettet da hun så den forrige turnéen hans på TV for 13 år siden. Men pengene står ikke høyest på bekymringslista akkurat nå.

- Pengene er det siste jeg tenker på. Dette var første gang jeg ville hatt mulighet til å se ham, det er det som gjør det så trist, sier hun.

- Jeg er gråtkvalt hele tiden, det føles som om jeg har mistet et familiemedlem. Nå er det veldig rørende å bare høre på musikken hans og se på bilder fra livet hans, sier hun.

Til begravelsen
- Hva var det som gjorde Michael Jackson så spesiell?

- Det var alt ved han. Dansestilen, måten han synger på, konsertene hans, sukker hun.

Fiskaa er sikker på at hun kommer til å få pengene fra Michael Jackson-kontoen tilbake, og har allerede planlagt hva hun vil bruke dem til - et litt annerledes møte med helten.

- Nå vil jeg bruke pengene på å reise til Michaels begravelse i L.A., sier hun.

HARDT PROGRAM: Michael Jackson holdt tidligere i år en pressekonferanse for å annonsere London-konsertene. FOTO: SCANPIX/AP
HARDT PROGRAM: Michael Jackson holdt tidligere i år en pressekonferanse for å annonsere London-konsertene. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer