Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Eurovision Song Contest 2017:

Norge er videre til finalen i Eurovision Song Contest: - Det tok helt av

Torsdag kveld ble de ti siste finalistene i årets Eurovision Song Contest avgjort - og Jowst er blant dem.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV/OSLO (Dagbladet): Lørdag kveld møtes 26 nasjoner til årets finale i Eurovision Song Contest, som arrangeres i Kiev International Exhibition Centre.

Torsdag kveld ble det endelig klart akkurat hvilke land som skal knive om førsteplassen i finalen, da publikum avga sine stemmer under årets andre og siste semifinale.

Etter en svært variert semifinale - både når man snakker om kvalitet og kreativt uttrykk - kunne programlederne annonsere de ti siste finalistene:

Bulgaria, Hviterussland, Kroatia, Ungarn, Danmark, Israel, Romania, Norge, Nederland og Østerrike.

- Tok helt av

- Jeg er så utrolig stolt nå! Av Joakim og gjengen, og av å få representere Norge videre i dette. Nå er vi i finalen, det er så sinnsykt landslagsstemning nå. Kunne virkelig ikke vært stoltere, og jeg er så sinnsykt glad, sier Aleksander når resultatet er klart.

STOR JUBEL: Jowst-gutta på pressekonferanse etter å ha tatt seg videre til ESC-finalen. Foto: Rolf Klatt/REX/Shutterstock/ NTB scanpix
STOR JUBEL: Jowst-gutta på pressekonferanse etter å ha tatt seg videre til ESC-finalen. Foto: Rolf Klatt/REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

- Det tok helt av, det var så utrolig spennende! Det var så utrolig artig å stå på scenen og alle de andre leverte så det susa. Jeg følte at jeg leverte akkurat som jeg skulle, dette ble akkurat som vi hadde jobbet mot, tilføyer Joakim.

Det ble noen nervepirrende minutter mens resultatene ble lest opp. Norge var det tredje siste landet som ble annonsert, og Jowst var ikke blant oddsfavorittene. Joakim With Steen (27) og Aleksander Walmann (31) var likevel sikre på å gå videre, og leverte varene da det gjaldt som mest.

Hyllet Rybak

Uansett norsk resultat - semifinalen åpnet med en medley av ESC-hits, og der var Alexander Rybaks (30) vinnerlåt fra 2009, «Fairytale», blant de fremhevde bidragene.

- Dette var åpninga vi trenger. Magisk, den viser hvorfor noen vinnere er universelle. De kan velge blant over 60 låter og en er Rybak. Da må vi gråte litt, sa tidligere MGP-general Per Sundnes (50) til Dagbladet.

Ti av totalt 18 håpefulle semifinalister gikk videre til den store finalen. Der møter de ti finalister fra tirsdagens semifinale - inkludert Sverige - samt vertsnasjonen Ukraina, og «de fem store» EBU-landene Italia, Spania, Frankrike, Storbritannia og Tysland.

- Se opp for denne

Det var imidlertid ikke Jowst og «Grab The Moment» som åpnet Eurovision-ballet torsdag kveld, det var det Tijana Bogićević (35) fra Serbia og «In Too Deep» som gjorde.

Bogićević var, i likhet med et utall av årets andre kvinnelige ESC-artister, iført en lang, hvit kjole på scenen. Det lite originale sceneantrekket ble imidlertid delvis veid opp av en mannlig danser i bar overkropp - som kom med noen relativt kreative krumspring.

- Dette er drum'n'bass med serbiske elementer. Men miksen er litt skjev, med høy vokal og lav musikk, mente Per Sundnes.

Innsatsen til Serbias sanger holdt heller ikke til en finaleplass torsdag kveld.

I HELHVITT: Tijana Bogićević fra Serbia er ikke alene om å ha valgt hvitt på ESC-scenen i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I HELHVITT: Tijana Bogićević fra Serbia er ikke alene om å ha valgt hvitt på ESC-scenen i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nathan Trent (25) fra Østerrike og låta «Running On Air» var andre semifinalist ut, sammen med en slags måneformet diskokule som utvilsomt skulle illustrere at han løp oppi atmosfæren.

Trent lå på 8. plass på bettinglistene før semifinalen, ifølge Eurovision World, men Sundnes er ikke helt med på notene.

- Det hjelper ikke med en sånn Donna Summers-disco-halvmåne, den er litt for døll, sa den frittalende MGP-eksperten underveis i semifinalen.

Imidlertid kunne Trent juble over å komme til finalen - selv om han ble holdt lenge på pinebenken: Østerrike var nemlig det aller siste landet som ble ropt opp av programlederne.

OGSÅ I HVITT: Nathan Trent fra Østerrike framførte låta «Running On Air» på en glitrende måne, han også i et helhvitt antrekk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OGSÅ I HVITT: Nathan Trent fra Østerrike framførte låta «Running On Air» på en glitrende måne, han også i et helhvitt antrekk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Jana Burčeska (23) fra Makedonia og låta «Dance Alone» sørget derimot for fesstemning både i salen og på presserommet i Kiev. Burčeska glitret, sang og danset selvsikkert, og Sundnes tror bidraget kan hevde seg.

- Det er fattigmannsdisko, men den blir skummel. Se opp for denne, spådde han.

Sangeren fra Makedonia gikk likevel ikke videre, men kunne trøste seg med at kjæresten fridde til henne i «green room» mens resultatene ble lest opp.

DISKO: Jana Burčeska skilte seg ut i sort, kort frynsedrakt, og skapte god stemning med låta «Dance Alone». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DISKO: Jana Burčeska skilte seg ut i sort, kort frynsedrakt, og skapte god stemning med låta «Dance Alone». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Romanias bidrag, Ilinca Băcilă (18) og Alex Florea (25) med låta «Yodel It!», har både vært en oddsfavoritt og en publikumsfavoritt - og satte store deler av presserommet i fyr og flamme under sin framføring.

- Det er dette som er Eurovision: «Sound of Music» møter Dracula i Romania. Den beste framføringen deres så langt, uten at det sier mye om kvaliteten. Vi trenger den i finalen, mente Sundnes.

Dét var Eurovision-publikummet enig i, og seerne sendte det fargerike ESC-bidraget videre til finalen.

Saken fortsetter under bildet.

GØYALT: Romanias Ilinca og Alex Florea, komplett med kanoner, jodling og rapping, fikk nesten taket til å løfte seg på ESC-arenaen i Kiev torsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GØYALT: Romanias Ilinca og Alex Florea, komplett med kanoner, jodling og rapping, fikk nesten taket til å løfte seg på ESC-arenaen i Kiev torsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror ikke det hjalp å fjerne meg

Et annet bidrag som skilte seg ut i den andre semifinalen, var Joci Pápai (35) fra Ungarn med låta «Origo». Hans særegne syngemåte - med innslag av rap - har gjort ham bemerket, men Per Sundnes mente at han ikke levde helt opp til forventningene.

- Sceneregien ødelegger. Det kunne vært spennende, men det faller, sa Sundnes til Dagbladet.

Uavhengig av Sundnes' skuffelse, sikret Ungarn seg en plass i finalen torsdag kveld.

SKILTE SEG UT: Joci Pápai fra Ungarn bød på noen etniske elementer da han framførte «Origo» sammen med en kvinnelig danser i en kjole i nasjonaldrakt-stil. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKILTE SEG UT: Joci Pápai fra Ungarn bød på noen etniske elementer da han framførte «Origo» sammen med en kvinnelig danser i en kjole i nasjonaldrakt-stil. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Heller ikke bidraget til Irland, Brendan Murray (20) og «Dying To Try», vekket begeistring hos Sundnes. Kanskje ikke så overraskende - Sundnes slaktet låta i NRK-programmet «Adresse Kiev», ble klaget inn til EBU av den irske delegasjonen og dermed vraket fra fagjuryen.

Det skremte han imidlertid ikke fra å rette krass kritikk mot låta nok en gang:

- 2013 var siste finale og forblir det. Jeg tror ikke det hjalp å fjerne meg. Sisteplass, fastslo Sundnes etter Murrays opptreden - som altså ikke holdt til finaleplass.

KJEDELIG: Irlands Brendan Murray framførte balladen «Dying to Try» under en fin luftballong-rekvisitt, men Per Sundnes tror han ender på sisteplass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KJEDELIG: Irlands Brendan Murray framførte balladen «Dying to Try» under en fin luftballong-rekvisitt, men Per Sundnes tror han ender på sisteplass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
- Det sykeste jeg har følt på kroppen

San Marinos bidrag, Valentina Monetta og Jimmie Wilson med «Spirit Of The Night», har ligget nederst på bettinglistene, men skapte uansett partystemning i beste, hemningsløse ESC-stil.

Per Sundnes var imidlertid ikke imponert over framføringen:

- Det beste man kan si om San Marino er at det er paljett-aerobic, det er perfekt oppvarming for kule, norske gutter.

Og etter MGP-ekspertens mening leverte Jowst varene da de kom på scenen.

- Blir vi for bra for denne konkurransen? Vi ligger perfekt til, for de rundt oss i semifinalen er jevnt over dårlige. Bra jobba av gutta, mente Sundnes.

FORNØYDE: Jowst-gutta vendte tomlene opp etter framføringen sin - og kan nå juble over finaleplass. Foto: NRK
FORNØYDE: Jowst-gutta vendte tomlene opp etter framføringen sin - og kan nå juble over finaleplass. Foto: NRK Vis mer

Etter noen nervepirrende generalprøver før semifinalen, der lysmaska til Joakim With Steen sviktet, var både han og Aleksander Walmann strålende fornøyde med gjennomføringen.

- Det er det sykeste jeg noensinne har følt på kroppen, sa sistnevnte til Dagbladet fra «green room».

- Det gikk helt fantastisk bra!! Alt stemte! sa With Steen før kveldens resultat ble avgjort.

Svensk musikkredaktør slaktet Norge

Andreas Nunstedt, musikkredaktør i den svenske avisa Expressen, var imidlertid ikke begeistret for Jowst' opptreden i det hele tatt.

- Jeg håper Norge går videre til finalen, slik at de kan komme på sisteplass igjen, sa han til Dagbladet på presserommet i Kiev.

I likhet med Sundnes pekte han på at bidragene foran den norske duoen var svake, og Nunstedt mente at Norge må håpe på at dét skulle få dem videre til finalen.

- Jeg har det kjedelig når jeg hører på Jowst. Det er tre, kjedelige minutter av livet jeg aldri får tilbake. Det skjer ingenting på scenen, og den masken som stråler tilfører ingenting, mente han.

NÅDELØS: Expressens musikkredaktør Andreas Nunstedt slaktet Norge, men fikk «ønsket» sitt om norsk finaleplass oppfylt.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NÅDELØS: Expressens musikkredaktør Andreas Nunstedt slaktet Norge, men fikk «ønsket» sitt om norsk finaleplass oppfylt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Jodling, rapping - og snorking

Før den andre semifinalen begynte, var Bulgaria og Kristian Kostov (17) den sterkeste oddsfavoritten, med balladen «Beautiful Mess».

Kostov har for øvrig vekket oppsikt i musikkonkurransen fordi han er født i Moskva, og som deltaker i russiske «The Voice Kids» i 2014 opptrådte han på Krim-halvøya. Det hindret imidlertid ikke folk fra å stemme ham videre til finalen etter en strålende opptreden.

- Fjerdeplassen til Bulgaria i fjor ga dem lyst på medalje. Dette er medalje, mente Per Sundnes om Kostovs framføring.

Romanias festlige jodlebidrag fikk terningkast én i Dagbladets Anders Grønnebergs gjennomgang av låtene i den andre semifinalen. Likevel spådde han finaleplass på Romania - en spådom som altså gikk i oppfyllelse.

Saken fortsetter under bildene.

HELPROFT: Bulgarias Kristian Kostov leverte under torsdagens semifinale i Kiev. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HELPROFT: Bulgarias Kristian Kostov leverte under torsdagens semifinale i Kiev. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
TIL FINALEN: Anja Nissen og Danmark skal kjempe mot blant andre Sverige og Norge i lørdagens finale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIL FINALEN: Anja Nissen og Danmark skal kjempe mot blant andre Sverige og Norge i lørdagens finale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
SJARMØR: Imri Ziv fra Israel får et kyss på kinnet fra Danmarks Anja Nissen under pressekonferansen med de ti siste finalistene. Foto: Rolf Klatt/REX/Shutterstock/ NTB scanpix
SJARMØR: Imri Ziv fra Israel får et kyss på kinnet fra Danmarks Anja Nissen under pressekonferansen med de ti siste finalistene. Foto: Rolf Klatt/REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Anja Nissen (21), som er født og oppvokst i Australia med danske foreldre, har også ligget relativt høyt på bettinglistene med Danmarks bidrag - «Where I Am». Grønneberg lot seg ikke imponere, omtalte låta som kjedelig og skrev: «Kan brukes som innsovingsmedisin - eller som mild tortur».

Likevel ble det altså finaleplass på danskene, for første gang siden 2014. På pressekonferansen etter semifinalen, sa Nissen at hun har følt på presset for å ta Danmark til årets finale.

- Det er som om en vekt er løftet av skuldrene mine. Jeg føler meg så stolt og takknemlig over å bli akseptert av begge landene mine, sa 21-åringen.

Da panelet i NRK-programmet «Adresse Kiev» vurderte årets bidrag til Eurovision Song Contest, var det israelske Imri Ziv (25) og gla'låta «I Feel Alive» som fikk høyest poengsum. Og den sjarmerende 25-åringen gikk, som ventet, videre fra den andre semifinalen.