Norge har kvalifisert seg

Alexander Rybak klar for finale lørdag.

SÅ GLADE BLE DE: Alexander Rybak gikk videre til finalen i Eurovision Song Contest i Moskva tordag. Foto: Sara Johannessen/SCANPIX
SÅ GLADE BLE DE: Alexander Rybak gikk videre til finalen i Eurovision Song Contest i Moskva tordag. Foto: Sara Johannessen/SCANPIXVis mer

||| MOSKVA (Dagbladet.no): - Det var tortur. De rettet kameraet på oss hele tiden, men ingen konvolutt. Jeg klarte nesten ikke stå på bena. Men det endte veldig, veldig bra!

Det er Alexander Rybaks SMS-respons på thrilleren i Olympiastadion i Moskva. Norge ble lest opp nest sist av de ti landene som har fått billett til finalen lørdag.

Også andre storfavoritter som Ukraina og Hellas kvalifiserte seg. Og som i fjor ble alle landene i Norden med i finalen, etter at Sverige, Finland og Island kvalifiserte seg tirsdag.

Disse landene er videre til finalen:

• Aserbajdsjan
• Kroatia
• Ukraina
• Litauen
• Albania
• Moldova
• Danmark
• Estland
• Norge
• Hellas

Disse landene røk ut: Irland, Latvia, Serbia, Polen, Kypros, Slovakia, Slovenia, Ungarn og Nederland.

BAK SCENEN: Fra venstre Frikar v/ Torkjell Børsheim og Sigbjørn Rua, manager Kathrine Synnes Finnskog, Alexander Rybak, korsistene Karianne Kjærnes og Jorunn Hauge og musikkprodusent Javed Kurd.
BAK SCENEN: Fra venstre Frikar v/ Torkjell Børsheim og Sigbjørn Rua, manager Kathrine Synnes Finnskog, Alexander Rybak, korsistene Karianne Kjærnes og Jorunn Hauge og musikkprodusent Javed Kurd. Vis mer

I løpet av kort tid samles artistene som har kvalifisert seg til pressekonferanse på Olympiastadion i Moskva. Der trekker de startnummer for finalen, som går av stabelen klokke 21.00 norsk tid, lørdag.

 - Tusen takk for støtten, Norge.

Det skriver Alexander Rybak i en sms til norsk presse umiddelbart etter å ha gått av Grand Prix-scenen. Der framførte han «Fairytale» mer eller mindre prikkfritt for et TV-publikum på flere hundre millioner europeere - og rundt 20 000 publikummere i den kokende Olympiastadionen i Moskva.

- Vi er drithappy! Går vi ikke videre nå, gidder jeg ikke melde meg på til neste år, skriver Alexander.

GLAD, SÅ GLAD: Alexander Rybak har gjort jobben og kvalifisert seg til finalen i Eurovision Song Contest.
GLAD, SÅ GLAD: Alexander Rybak har gjort jobben og kvalifisert seg til finalen i Eurovision Song Contest. Vis mer

Jubelen sto i taket for Alexander vegg i vegg med scenen - der det internasjonale pressekorpset følger semifinalen på storskjerm. Men i selve salen var stemningen og lydnivået på linje med de foregående artistene.

- Magien fra vinnershowet i Oslo er borte, blogget Anders Nunstedt, kommentator for svenske Expressen, som likevel tror det blir lett match for Norge å gå videre.

Ladet opp med «Tanta til Beate»
Før han gikk på scenen ladet Alexander opp med å holde en spontan minikonsert, ifølge Nitimens Grand Prix-journalist Hanne Hoftun som fikk komme på besøk «backstage».

- Stemningen er elektrisk der inne! Alexander spiller alt fra Jason Mraz til «Tanta til Beate», og manageren og koreografen danser, sier Hoftun til Dagbladet.

Stemningen backstage er helt utrolig, ifølge NRK.
Foto: Kathrine Synnes Finnskog
Stemningen backstage er helt utrolig, ifølge NRK. Foto: Kathrine Synnes Finnskog Vis mer

- Det er overhode ingen nervøsitet å spore. Alle er glade, sier hun.

- Nydelig
Hjemme i Oslo sitter Lillebjørn Nilsen og venter på at semifinalen skal starte. Han ler godt når vi forteller om Alexanders oppvarmingskonsert.

- Så nydelig! Jeg er blodfan av Alexander. Fortell ham at han får veldig lov til å lage sin versjon av «Tanta til Beate», sier Nilsen til Dagbladet.

Nilsen er dypt imponert over Rybaks musikalske talenter.

INGEN BOMMET PÅ HATTEN: Frikar er fornøyd i green room. Foto: Kathrine Synnes Finnskog
INGEN BOMMET PÅ HATTEN: Frikar er fornøyd i green room. Foto: Kathrine Synnes Finnskog Vis mer

- Det første jeg la merke til da jeg hørte «Fairytale», var at han bruker fiolin-«hooket» fra slåtten «Fanitullen». Men istedet for å spille det i dur, som er vanlig, gjør Alexander det i moll. Og det er svært avansert på ei vanlig fele, sier Lillebjørn Nilsen.

- Skummelt
Tidligere i dag fortalte Alexander Rybak at han var storfornøyd med dagens generalprøver.

- Det er nesten litt skummelt, for jeg er vant til at generalprøver går dårlig, og at selve showet går bra. Hvis showet blir endra bedre enn prøven nå, så blir jeg fra meg av glede, sa 23-åringen som er årets norske håp i melodikonkurransen.

Det er atten deltakerland i den andre og siste semifinalen. I finalen deltar de ti beste landene fra hver semifinale, pluss de direkte kvalifiserte landene: Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Spania og vertsnasjonen.

TUSEN TAKK FOR STØTTEN, NORGE: Det sier Rybak i en melding fra bak scenen. Foto; Per Sundnes/NRK
TUSEN TAKK FOR STØTTEN, NORGE: Det sier Rybak i en melding fra bak scenen. Foto; Per Sundnes/NRK Vis mer