Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Eminem til Norge:

Norgesaktuelle Eminem: Her er kranglene, dop-problemene og skilsmissene

Eminem har vært åpen om sitt trøblete liv.

SKANDALØS: Rapperen Eminem har hatt en legendatisk karriere, men veien dit har ikke alltid vært like lett. Foto: NTB scanpix
SKANDALØS: Rapperen Eminem har hatt en legendatisk karriere, men veien dit har ikke alltid vært like lett. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I starten av februar solgte den amerikanske rapperen Marshall Bruce Mathers (45), bedre kjent som Eminem, ut 50 000 billetter på knappe seks minutter.

Den 45 år gamle verdensstjerna kommer til Norge og Oslo 30. juni, og kampen om å få se raplegenden live, var beinhard.

Det var først på slutten av 90-tallet artisten virkelig slo gjennom og ble et navn på alles lepper. I løpet av karrieren har det derimot vært svært stille fra rap-kongen i perioder. Likevel er det vanskelig å glemme alle hans feider når han seinere i år besøker Norge.

Stjerna er kjent for å lire av seg sine meninger på godt og vondt, og har blant annet havnet på kanten med flere store stjerner.

Det hele startet i 2000 da han omtalte Christina Aguilera (37) i hit-singelen «The Real Slim Shady». I teksten kom det fram at Aguilera skal ha utført oralsex på flere i musikkbransjen.

Ifølge People avkreftet en talsperson for 37-åringen påstandene i teksten.

- Det er ekkelt, det er støtende og framfor alt er det ikke sant, sa talspersonen til New York Daily News, ifølge nettstedet.

I stedet for å la saken ligge, valgte Aguilera å helle bensin på bålet, og rippet opp i feiden med rapperen. Hun spilte nemlig inn en parodi på låta, «Will the Real Slim Shady Please Shut up?». I låta uttalte hun blant annet at Eminem skal ha rakket ned på henne, fordi hun tidligere hadde takket nei til en date med ham.

Aguilera er ikke den eneste som har fått gjennomgå av rapperen.

I NORGE: Eminem hadde konsert i Oslo i 2001. Senere i år er han tilbake. Foto: NTB Scanpix
I NORGE: Eminem hadde konsert i Oslo i 2001. Senere i år er han tilbake. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nakenbilder

I 2009 ble blant annet Eminems egen eks-kjæreste, Mariah Carey (47), satt på plass da han skjelte henne ut på det groveste og truet med å offentliggjøre nakenbilder av henne i låta «The Warning».

Han benyttet dessuten samme anledning til å lange ut mot Careys daværende ektemann, Nick Cannon.

Dette skal ha skjedd i forbindelse med en krangel mellom Eminem og Carey, hvor partene var sterkt uenige i om de hadde hatt en romanse gående eller ikke.

Eminem hevdet at de var i et forhold, mens Carey nektet.

Mye later til at 45-åringen med jevne mellomrom har gått etter andre artister, for i 2014 skapte han store overskrifter da han i et rapvers sa han ville slå artisten Lana Del Rey (32) i ansiktet.

Men det er ikke bare artister som har fått smake rapperens harde tale.

SHOW: Eminem holdt ikke igjen på kruttet sist han var i Oslo. Det er ventet at han lager show igjen i år. Foto: NTB Scanpix
SHOW: Eminem holdt ikke igjen på kruttet sist han var i Oslo. Det er ventet at han lager show igjen i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Krevde baller

I 2015 var det transseksuelle Caitlyn Jenner (68) som fikk noen saftige gloser slengt etter seg.

Eminem hevdet blant annet at Jenners valg om å ta steget inn i rampelyset krevde «for mange baller».

Rapperen har også gått hardt ut mot den homofile TV-profilen Anderson Cooper, feministen Gloria Steinem og NASCAR-kjører Tony Stewart, så vel som Britney Spears, Jay Z og Build-A-Bear Workshop.

Han har også hatt et turbulent forhold til mora si, Debbie Mathers, og ekskjæresten Kimberly Scott - skittentøyvasker han mildt sagt har luftet i offentlighet.

Saken fortsetter nedenfor.

FREKK GAVE: Elton John, Carey Mulligan, Stephen Fry og Pink var gjester hos Graham Norton. Der kom de inn på sine personlige historier om rapstjerna Eminem. Video: BBC Brit Vis mer Vis mer Vis mer

Rusproblemer

Men det er ikke bare når det kommer til sine feider at Eminem har skapt overskrifter.

Stjerna har nemlig vært åpen om sin trøblete fortid, som blant annet har vært preget av problemer med rus.

- Jeg tok ikke vare på meg selv, og det var tider der jeg bare hadde lyst til å gi opp, har han tidligere uttalt til talkshow-vert Jonathan Ross på BBC.

Rusmisbruk holdt på å sette en brå stopp for livet hans, og stjerna har tidligere lettet på sløret om den vanskelige tida.

- Jeg er ikke helt sikker på når det begynte å bli et problem. Jeg husker bare at jeg begynte å like det mer og mer. Hadde jeg ankommet sykehuset rundt to timer seinere, hadde jeg dødd. Organene mine var i ferd med å bryte sammen. Leveren min, nyrene, alt sammen. Legene trodde ikke jeg kom til å klare meg, har han tidligere uttalt, ifølge The Mirror.

Eminem forklarte at han nådde et punkt hvor piller styrte livet hans, og at han ikke hadde kontroll på verken hvor mye - eller hva - han puttet i seg.

- Jeg vet det er mange rusavhengige i verden og andre mennesker som har problemer. Det er ikke alle som klarer seg, sa Eminem til BBC i 2013.

Beklaget til mora

Rapstjernas trøblete liv skal ha startet allerede som barn. Han har nemlig vært åpen om sitt svært anstrenge forhold til mora, Debbie Mathers.

Ifølge Eminem har mora blant annet hatt alkoholproblemer og slitt med pillemisbruk, noe som førte til at artisten måtte bo hos bestemora og onkelen sin gjennom store deler av barndommen.

I flere sanger har han gått verbalt til angrep på mora, spesielt i låtene «My Name Is» og «Cleanin' Out My Closet».

I sistnevnte låt hevder han blant annet at mora og stefaren var voldelige mot ham. Anklagene har imidlertid aldri blitt bevist.

Og i 2014 gjorde han derimot helomvending i låta «Headlights». Da ba han nemlig om unnskyldning til mora, etter alle de vanskelige åra.

Eminem har selv vært ordknapp når det gjelder sangen, men da han gjestet BBC1s Zane Lowe i etterkant, sa han følgende:

- Det er et kapittel i livet mitt som har plaget meg, så det var viktig for meg å få det ut av systemet.

http://smarturl.it/MMLP2 Video Director: Spike Lee Video Producer: Alex Wright Video Producer: Kathy Angstadt for Forty Acres & A Mule Filmworks Playlist Best of Eminem: https://goo.gl/AquNpo Subscribe for more: https://goo.gl/DxCrDV Vis mer

Av-og-på

Det er ikke til å legge skjul på at 45-åringen ikke alltid har hatt det så lett. Likevel tydet mye på at han ville ha hell i kjærligheten.

Men heller ikke der gikk det uproblematisk hen.

Eminem og hans av-og-på-kjæreste, Kimberly Scott (43), som også er mor til hans datter Hailie (22), begynte å date allerede i 1989, og fikk dattera sammen i 1995.

Paret giftet seg fire år etter, men etter bare to år som ektefeller skilte de seg.

I et intervju med Rolling Stones i 2002, fortalte artisten om det vanskelige bruddet.

- Skilsmisse er det vanskeligste jeg har jobbet meg gjennom - ikke at jeg er bitter eller noe. Jeg er en bedre person fordi jeg gikk gjennom det, men det var vanskelig. Jeg har kjent denne dama hele livet mitt, hun var min første kjærlighet. Vi vokste opp sammen, og plutselig forlot hun meg, sa han den gang.

Han uttalte også at han aldri ønsket å gifte seg igjen.

- Jeg ville heller ha født et barn ut av penisen min enn å gifte meg igjen. Jeg taklet ikke hva jeg gikk gjennom med skilsmissen. Jeg vil aldri oppleve det igjen, slo han fast.

I 2006 valgte derimot paret å fornyet ekteskapet i en privat seremoni, men heller ikke denne gangen skulle det gå lang tid før de gikk hver til sitt. Knappe to måneder etter bryllupet tok de nemlig ut nok en skilsmisse, ifølge EOnline.

Under deres andre skilsmisseprosess, ble paret enige om å dele omsorgen for dattera.

Ifølge nettstedet er det fremdeles ukjent hvorfor paret valgte å skille lag, men det antas at stjernas rusmisbruk skal ha spilt en stor rolle.

Tilbake til norge

Til tross for at det er mange år siden den berømte stjerna sist holdt konsert i Norge, er interessen rundt ham minst like stor.

Da billettene ble lagt ut klokka 9 om morgenen fredag 9. februar, tok det bare minutter før alt var revet bort.

- Helt vanvittig. Vi har aldri opplevd maken, sa konsertarrangør Peer Osmundsvaag i Atomic Soul.

Han ville derimot ikke fortelle hvor mange billetter som er solgt, men kapasiteten på Voldsløkka og arrangementet Oslo Sommertid er - etter det Dagbladet erfarer - på mellom 50 000 og 55 000 publikummere.

- Vi gleder oss. Dette blir kjempestort. Vi kommer med flere artister til Oslo Sommertid i perioden framover, sier Osmundsvaag.

Den norgesaktuelle rapperen har både Grammy- og Oscarpriser for musikken sin, samt at han har hatt roller i filmene «8 Mile» og «The Interview». I 2014 satte han verdensrekord på antall ord i én låt med sangen «Rap God».

Sangen inneholder 1560 ord, og fikk Eminem inn i Guinness Book of Records.

TORDNER: Under BET Hip Hop Awards ble det sendt en fire minutter lang Eminem-video. I videoen raser stjerna mot presidenten. - Treffende, sier kommentator. Video: BET / CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!