Norgesaktuelle Sizzla synger om å drepe homofile

Reggeastjerne får ikke spille i Sverige.

FÅR IKKE SPILLE: Reggaeartisten Sizzla er kjent for sine diskriminerende tekster. Foto: Brad Barket/AP/Scanpix
FÅR IKKE SPILLE: Reggaeartisten Sizzla er kjent for sine diskriminerende tekster. Foto: Brad Barket/AP/ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den jamaicanske reggeastjernen Sizzla Kalonji (35) sin europaturné har vekket store protester blant aktivister som kjemper for homofiles rettigheter.

Sterke reaksjoner I flere av låtene sine synger artisten om å drepe og brenne homofile. Blant aksjonistene var reaksjonene derfor sterke da det ble klart at artisten skal spille 18 konserter i Europa.

Nå melder Aftonbladet at hans planlagte konsert på Hornstull Strand i Stockholm 28. mars avlyses.

Etter at det ble klart at Sizzla hadde signert «The Reggae Compassionate Act», en uformell kontrakt der artisten lover å ikke bruke LHBT-fiendlig materiale, virket det som om konserten ville gå som planlagt.

Petter Wallenberg, som driver klubben Mums Mums på Hornstull Strand, kontaktet da konsertlokaleutleieren Conny Lindstrøm. Wallenberg viste til at artisten flere ganger tidligere hadde brutt kontrakten.

- Conny tok da beslutningen om å ikke la showet finne sted på Strand, sier Wallenberg til nettstedet QX.

Norgesaktuell Sizzla skal spille på Rockefeller 29. mars. Ifølge konsertstedet har de ingen planer om å avlyse konserten.

- Vi har ikke planer foreløpig om å ta konserten av programmet. Vi har fått med oss blesten rundt dette, og diskutert dette på noen møter, men foreløpig har vi ikke noe mer å si om det, sier markedsansvarlig for Rockefeller, Anne Øien til Dagbladet.

Ifølge QX har Sizzlas konserter blitt avlyst flere ganger tidligere. Blant annet ble han nektet arbeidstillatelse i Canada og fikk ikke komme inn i Storbritannia.

- Mange organisasjoner for menneskelige rettigheter kaller Jamaica verdens mest homofobe sted. Når man avfeier homofobien i tekstene som «kulturell» og ikke konkret, prater man skit, sier Wallenberg.

Ut mot homohets Tidligere har både artisten Shaggy og Bob Marleys yngste sønn Damian tatt avstand fra homohetsen på den karibiske øya.

Shaggy mener man må være såpass smart at man skjønner hatefulle tekster er en dårlig forretningsstrategi i utlandet.

- De burde ha bedre ting å gjøre enn å sitte og spekulere over hvem som er hva og hva de gjør privat. Jeg håper bare de er smarte og forstår at dette er business, bestemmer seg og legger det bak seg, sa Shaggy da han ble intervjuet av Antigua Sun.

Marley har tidliger påpekt påpekt at dancehall-tekstene reflekterer holdninger som florerer i hele det jamaicanske samfunnet. Han ser helst at man fokuserer på låter med positive holdninger og tier det negative ihjel, for ikke å gi de som diskriminerer gratis reklame.