GODE VENNER: I løpet av mange år på skjermen ble Horst Tappert (t.v.) og Fritz Wepper (t.h.) gode venner. Her er de slik vi kjenner dem best, fra «Derrick». Serien sendes fortsatt i reprise på NRK2. Foto: NTB Scanpix
GODE VENNER: I løpet av mange år på skjermen ble Horst Tappert (t.v.) og Fritz Wepper (t.h.) gode venner. Her er de slik vi kjenner dem best, fra «Derrick». Serien sendes fortsatt i reprise på NRK2. Foto: NTB ScanpixVis mer

Norgesvenner og krimlegender: Slik gikk det med «Derrick»-stjernene

En av dem ble avslørt som tidligere SS-soldat.

(Dagbladet): Husker du mannen med den lyse trenchcoaten, de mørke skinnskoene og den gylne Rolex-klokka fra detektimen på NRK?

Vi snakker selvfølgelig om den tyske politiinspektøren Derrick, fra serien med samme navn.

Serien ble spilt inn i Tyskland fra 1974 til 1998. Her til lands ble serien sendt på NRK1 fra 1977 til 1999, og senere vist i reprise fra 2009. I alt er det produsert 25 sesonger av serien, i løpet av 22 år. Serien blir i dag vist på NRK2.

Siden NRK begynte å vise reprisen av serien i 2009, er den blitt sendt mellom fem og seks ganger, ifølge kanalsjef for NRK2, Fredrik Færden.

Politiinspektør Stephan Derrick ble raskt en populær figur under Detektimen på NRK. Seerne ble servert hele 281 episoder med spenning, og serien ble solgt til over 120 land.

Horst Tappert (som Stephan Derrick):

Vi må helt tilbake til 1950 for å spore opp Horst Tapperts første rolle som skuespiller.

Han startet med mindre roller, og jobbet seg sakte, men sikkert oppover i den tyske filmindustrien på 50-tallet. Det er imidlertid rollen som Stephan Derrick han er mest kjent for, både i inn-og utland.

Rollen som den kjente etterforskeren kapret han i en alder av 50 år.

POLITIINSPEKTØR: Horst Tappert fikk rollen som Stephan Derrick i en alder av 50 år. Bildet er tatt under innspilling av serien i 1977.  Foto: SCANPIX      
POLITIINSPEKTØR: Horst Tappert fikk rollen som Stephan Derrick i en alder av 50 år. Bildet er tatt under innspilling av serien i 1977.  Foto: SCANPIX       Vis mer

Privat var han gift tre ganger, og fikk tre barn. Tappert og hans siste kone, Ursula, giftet seg i 1957. Paret hadde en hytte i Hamarøy kommune i Nordland, og ble med det vaskeekte norgesvenner.

I september 2008 solgte ekteparet hytta som ligger på Tranøy, ifølge NRK. Tre måneder etter, 13. desember 2008, døde Tappert. Han ble 85 år gammel.

I 2013 kom det fram opplysninger om den folkekjære skuespilleren som fikk flere til å rase. Da meldte den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung at Tappert var medlem av Waffen-SS-divisjonen Totenkopf, som betyr dødninghode.

Etter avsløringen besluttet flere TV-kanaler i Tyskland og Nederland at de ville slutte å vise serien i reprise.

Hadde 175 000 seere

NRK tok imidlertid ikke «Derrick» av lufta, og serien vises fortsatt i reprise på NRK2 i dag.

I snitt er det 3000 seere som følger morgensendingene med «Derrick», mens betraktelig flere får med seg krumspringene til den tyske politiinspektøren på ettermiddagstid.

Da er det nemlig 64 000 seere i snitt som følger med, opplyser rikskringkasteren.

Det er likevel under halvparten av seertallene som serien hadde i 2009, da NRK begynte å vise serien i reprise. Den gang var det hele 175 000 seere som fulgte «Derrick» da serien ble sendt på kveldstid.

Fritz Wepper (som Harry Klein):

ASSISTENT: Fritz Wepper (t.v.) spilte rollen som Harry Klein i den populære serien. Her er han sammen med Horst Tappert for å feire seriens episode nummer 100 i 1982. Foto: NTB Scanpix
ASSISTENT: Fritz Wepper (t.v.) spilte rollen som Harry Klein i den populære serien. Her er han sammen med Horst Tappert for å feire seriens episode nummer 100 i 1982. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Harry Klein ble fort en kultfigur over hele verden, og ble portrettert av Fritz Wepper.

Klein ble først introdusert i serien «Der Kommissar» som gikk fra 1968 til 1974. Da var han assistenten til kommissær Keller. I 1974 ble han introdusert i «Derrick», og der er han assistenten til kriminalinspektør Derrick.

Wepper har spilt i flere titalls filmer, men det er som Harry Klein han er mest kjent. Han spilte også i filmen «Cabaret» i 1972, en film som vant flere Oscar-priser. Der spilte han mot blant annet Liza Minnelli.

Også Wepper kan sies å være en norgesvenn, og han har feriert her flere ganger. Blant annet har han vært med på elgejakta gjentatte ganger, og i 2014 gjestet han Arendal i forbindelse med visningen av en kortfilm som han medvirker i.

Han er fremdeles å se på tysk fjernsyn, og har de siste 14 åra hatt en større rolle i tv-serien «Um Himmels Willen».

Privat er Wepper gift med Angela von Morgen, og paret har en datter. I 2009 ble det kjent at Wepper hadde forlatt sin kone til fordel for den 22 år yngre Susanne Kellermann. Fritz fikk en datter med Kellermann i 2012, men gikk tilbake til sin kone, Angela, kort tid etter.