BRONSE: Gunnar Hvarnes tok bronse i den prestisjefulle kokkekonkurransen Bocuse d'Or. Her mottar han prisen, flankert av commis Filip Bendi (t.v.) og Eyvind Hellstrøm (t.h), som også var dommer i konkurransen. Foto: Handout/Bocuse d'Or Norge
BRONSE: Gunnar Hvarnes tok bronse i den prestisjefulle kokkekonkurransen Bocuse d'Or. Her mottar han prisen, flankert av commis Filip Bendi (t.v.) og Eyvind Hellstrøm (t.h), som også var dommer i konkurransen. Foto: Handout/Bocuse d'Or NorgeVis mer

Norsk bronse i Bocuse d'Or

Gunnar Hvarnes er verdens tredje beste kokk.

(Dagbladet): I dag gikk det uoffisielle kokke-VM Bocuse d'Or av stabelen i Lyon i Frankrike. Gunnar Hvarnes representerte Norge, og tok bronse.  

- Jeg har holdt på i to år. Det har vært en lang økt, den siste varte i fem timer og 35 minutter. Nå gleder jeg meg til å få en flaske vann, så litt mat, før jeg skal åpne champagnen, sier Gunnar Hvarnes.  

- Jeg er kjempefornøyd. Det er umulig å ikke være fornøyd med tredjeplass. Det er så små marginer. Man skal treffe alle, det er 24 forskjellige land og kulturer som er med. Det er litt gambling, men det var bare noen få poeng opp til vinneren.  

I Bocuse d'Or skal hver deltager presentere to fat. Et med fisk og et med kjøtt med mat til 14 personer på hvert fat.  

- Man lærer utrolig mye av å delta i denne konkurransen.  

Mesterkokk Eyvind Hellstrøm var en av dommerne.  

TEAMET: Under konkurransen fikk Gunnar Hvarnes hjelp av Filip A. Bendi. Foto: SCANPIX
TEAMET: Under konkurransen fikk Gunnar Hvarnes hjelp av Filip A. Bendi. Foto: SCANPIX Vis mer

- Han sa det var knallbra. Han var knallfornøyd med innsatsen min.  

Hellstrøm havnet selv på femteplass i Bocuse d'Or i 1989.  

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man kan ikke sammenlikne det helt, sier Hvarnes og ler.  

- Er drømmen å åpne din egen restaurant?  

- Det er klart det er drømmen, men jeg har ingen eksakt plan - jeg skal ta det som det kommer. Det dukker nok opp mange muligheter framover, det er mye spennende man kan gjøre.

- Og nå er du verdens tredje beste kokk?

MØTTE HELE NORGES MATMOR:
- Nå dagen før konkurransen har jeg fulgt litt med på en av de sterkeste konkurrentene Frankrike, og er spent og klar før morgendagen, sa Gunnar Hvarnes i går, her sammen med Ingrid Espelid Hovig og sin "commis", eller assistent, Filip Bendi (tv).
Foto: SCANPIX
MØTTE HELE NORGES MATMOR: - Nå dagen før konkurransen har jeg fulgt litt med på en av de sterkeste konkurrentene Frankrike, og er spent og klar før morgendagen, sa Gunnar Hvarnes i går, her sammen med Ingrid Espelid Hovig og sin "commis", eller assistent, Filip Bendi (tv). Foto: SCANPIX Vis mer

- Det høres fint ut, gjør det ikke?  

Nå bærer det av gårde til middag for en velfortjent feiring. Etter maten venter over 400 nordmenn på Le Bloc i Lyon for å gratulere med fantastisk resultat.

Hvarnes målte ferdighetene sine mot 23 andre kokker. Tittelen "verdens beste kokk" gikk til Rasmus Koefoed fra Danmark. Med Tommy Myllymäki fra Sverige på andreplass er verdens tre beste kokker fra Skandinavia.  

Rettene Hvarnes serverte var basert på skotsk breiflabb og lam. Breiflabbretten besto av breiflabbhale med sprø aromatisk skorpe, sjøkrepsmousseline, krabberagu, blomkålkrem med kaviar og emulsjon med sitron og ingefær og sjøkrepssjy. 

Lammeretten besto av lammesadel med persille og sennep, lammepølse og nyrer, vintergrønnsaker, erteemulsjon, sopp- og trøffelterte og ragu for gourmeter og lammesjy.  

Fans fra hele verden var til stede i den franske byen for å støtte sine landsmenn. Blant disse var rundt tusen nordmenn — selvsagt med sauebjellene på plass.  

Gunnar Hvarnes var kaptein på Det Norske Kokkelandslaget fra 2004-2008. I denne perioden ble laget olympiske mestere i 2008 og verdensmestre i 2006.  

Prisene *Bocuse d'Or til Rasmus Kofoed fra Egegade Restaurant (København, Danmark)  

*Bocuse d'Argent til Tommy Myllymäki, Den Smaalandska Koloni Restaurant (Jønkjøping, Sverige)  

*Bocuse Bronze til Gunnar Hvarnes, Gastronomisk Institutt (Stavanger, Norge)  

*Beste Kjøtt til Jérôme Jaegle, Christian Têtdoie Restaurant (Lyon, Frankrike)  

*Beste Fisk til Franck Giovannini, Hotel de Ville Restaurant (Crissier, Sveits)