FOR HUDBLEKING: Rapperen Azealia Banks har nylig gått ut og sammenlignet hudbleking med det å operere nesa. Rådene hennes får slakt av en norsk hudekspert, som mener det er farlig å bleke huden. Foto:  WENN.com, NTB scanpix
FOR HUDBLEKING: Rapperen Azealia Banks har nylig gått ut og sammenlignet hudbleking med det å operere nesa. Rådene hennes får slakt av en norsk hudekspert, som mener det er farlig å bleke huden. Foto:  WENN.com, NTB scanpix Vis mer

Norsk ekspert raser mot rapperens hudråd

Azealia Banks får kjeft av norsk hudekspert. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Skandalerapperen Azealia Banks er ikke fremmed for å skape debatt.

Ikke bare har hun kansellert fem planlagte norgeskonserter, men hun har også kranglet med utallige kjendiser i sosiale medier. Den siste krangelen sørget for at hun ble utestengt fra Twitter.

Nå kommer stjerna med nok en kontroversiell uttalelse. I en video forsvarer hun nå bleking av huden sin, og sammenligner det med å ta extensions i håret.

Forsvarer hudbleking

Det var i en såkalt direkte-video på 21 minutter på Facebook at Banks tok opp teamet.

Nettsida World Star Hip Hop har lagt ut deler av videoen i et klipp på Twitter, der artisten nå forsvarer hudblekinga hun nå har starta med.

- Ingen var sure på meg da jeg brukte 76 centimeter lange extensions, som rev istykker hårfestet mitt og alt det der. Dere elsket det, sa hun i forsvar til hudblekinga.

I tillegg sammenligner artisten prosedyren med for eksempel å operere nesa.

- Jeg forstår virkelig ikke forskjellen, forteller Banks i klippet.

Banks avslutter talen om hudbleking med å si at det ikke er viktig å diskutere hudbleking uansett, fordi hun hevder afroamerikanere over tid har assimilert (gradvis gått fra minoritet til å ville være en del av majoriteten, red anm).

Raser

Det er ikke alle som lar seg begeistre av rapperens hudtips.

Anne Berit Eide, innehaver og fagansvarlig ved Oslo Hudpleieklinikks tre filialer, fraråder bleking av hud med kjemikalier på det sterkeste.

- Hud er natur og skjønnhet er kultur. Det å operere på tvers av naturen betyr at du må lage skader. Det går rett og slett ikke an uten å påføre kroppen bivirkninger, forteller hun til Dagbladet.

Eide påpeker at man ikke kan bleke huden uten å bruke kjemiske virkestoffer, som ifølge eksperten kan ødelegge huden og står på verstinglista. Hun kan ikke forstå at noen anbefaler hudbleking med kjemikalier.

- Jeg har aldri hørt noe annet enn advarsler om dette. Jeg har heller aldri hørt om et eneste trygt produkt som bleker huden trygt. Om man ønsker å bli blekere er det beste man kan gjøre å bruke høy solfaktor og holde seg unna sollys. Da vil selv den mørkeste bli lysere, påpeker hun.

Hun nevner at det finnes behandlinger for å redusere eller fjerne pigmentskader, men at det er et helt annet tema.

- Jeg tror absolutt ingen dermatologer vil anbefale å bleke huden. Det er ikke sunt. Folk har gått gjennom de mest absurde behandlinger gjennom tidene for å få blekere hud, men vi kan ikke anbefale noen av dem, forteller Eide.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer