Anna-Kristin «Grynet» Molvig:

Norsk grevinne: - Et annet liv

«Grynet» gikk fra å være en vanlig jente fra Østfold, til å menge seg med de kongelige i Stockholm.

STOR STJERNE: Anna-Kristin «Grynet» Molvig er bosatt i Sverige, der hun har gjort stor suksess som sanger og skuespiller. Her under en midtsommerfeiring på Bygdøy i 1960. Foto: Børretzen/Storløkken/Aaserud/ Aktuell / NTB
STOR STJERNE: Anna-Kristin «Grynet» Molvig er bosatt i Sverige, der hun har gjort stor suksess som sanger og skuespiller. Her under en midtsommerfeiring på Bygdøy i 1960. Foto: Børretzen/Storløkken/Aaserud/ Aktuell / NTB Vis mer
Publisert

Den Stockholm-baserte nordmannen Anna-Kristin «Grynet» Molvig (80) er en av de store stjernene i Sverige, der hun jobber som sanger og skuespiller.

For tida er hun i gang med å skrive memoarer om sitt innholdsrike liv.

Hennes karriere fikk for alvor fart på seg sommeren 1955 under en amatørkonkurranse på Jordal Amfi. Den da 12 år gamle «Grynet» ble kronet til vinner.

BARNDOMSHJEMMET: Molvig utenfor barndomshjemmet i Rygge i 1994. Foto: Gunnar Lier/NTB
BARNDOMSHJEMMET: Molvig utenfor barndomshjemmet i Rygge i 1994. Foto: Gunnar Lier/NTB Vis mer

Seinere har hun dukket opp på både Melodi Grand Prix og på skjermen som magedanseren Shaiba i «Stompa forelsker seg».

Hun giftet seg etter hvert med komponist Alfred Janson, som hun fikk sønnen Teodor (53) med. Det er imidlertid kanskje «Grynets» andre ekteskap man kjenner til best.

Ble grevinne

I 1983 giftet hun seg nemlig med den svenske greven Carl Adam «Noppe» Lewenhaupt. Med det kunne Molvig smykke seg med tittelen grevinne.

I et nylig intervju med svenske Expressen minnes hun et fint ekteskap.

- Jeg var forelsket, og vi hadde det gøy i ganske mange år. Det var et annet liv enn det jeg var vant til.

GREVE: «Noppe» under feiringen av det svenske kongeparets søvbryllup i Stockholm i 2001. Foto: Lise Åserud / NTB
GREVE: «Noppe» under feiringen av det svenske kongeparets søvbryllup i Stockholm i 2001. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Samtidig jobbet nordmannen fremdeles med sang og skuespill, noe som viste seg å bli utfordrende å kombinere med grevinnerollen.

- Det ble rett og slett for mye. Det ble ikke bra. Jeg skal prøve å skrive om det i boka, det er for komplisert å gi enkle intervjusvar på. Det var mange ting som skjedde som jeg ikke kan fortelle om nå.

ARVEREKKE: Leah Isadora Behn er aktuell i «Powerwomen» hvor hun snakker åpent om sitt forhold til den kongelige arverekken. Video: Viaplay/Rød Løper Vis mer

«Noppe» var venn av den svenske kongefamilien, og «Grynet» og ektemannen var ikke fremmed for å sosialisere seg med de med «blått blod».

På spørsmål om hun ble godt kjent med dem, og klarte å se forbi deres kongelighet, svarer hun:

- Det er en underliggende respekt som alltid er der. Men kongen og dronningen gjør alltid sitt beste for at du skal føle deg avslappet med dem, og de lykkes nesten alltid med det også, forklarer hun til Expressen.

Venninne av dronningen

I 1996 tok ekteskapet med greven slutt.

Til tross for skilsmissen, har 80-åringen tidligere fortalt Dagbladet at hun fremdeles har kontakt med svenske dronning Silvia (79).

- Vi holder kontakten. Silvia er en venninne, og vi har faktisk bursdag på samme dag. Så da flagger hele Sverige litt for meg også, uttalte hun i april.

I dag er Molvig i et forhold med den pensjonerte læreren Douglas von Sydow.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer