Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

T.I.:

Norsk lege refser stjernas «jomfrusjekk»

Rapperen T.I.s uttalelser om datteras såkalte jomfruattester sjokkerer Hollywood. - Skjer også her hjemme, forteller lege Nina Brochmann.

SLAKTES: Rapperen T.I.s sjokkuttalelser, om at han får datteras jomfruhinne sjekket årlig, har fått mange til å reagere. En norsk lege Dagbladet har snakket med, advarer sterkt mot den kontroversielle praksisen. Foto: NTB Scanpix
SLAKTES: Rapperen T.I.s sjokkuttalelser, om at han får datteras jomfruhinne sjekket årlig, har fått mange til å reagere. En norsk lege Dagbladet har snakket med, advarer sterkt mot den kontroversielle praksisen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den Netflix-aktuelle amerikanske rapperen Clifford Joseph Harris jr (39), bedre kjent som T.I., har det siste døgnet fått enorm oppmerksomhet i internasjonal presse.

I en fersk episode av podkasten «Ladies Like Us» deler han nemlig svært spesielle detaljer om sin 18 år gamle datter, som mange mener er både oppsiktsvekkende og upassende for en far å blande seg i.

I en samtale med programlederne Nazanin Mandi og Nadia Moham om oppdragelse og farsrollen, forteller 39-åringen blant annet om hvordan han snakker om sex med dattera.

Det er én spesiell uttalelse som får mange til å se rødt.

SJOKKERER: Rapperen T.I. deler detaljer om hvordan han håndterer farsrollen. Foto: NTB Scanpix
SJOKKERER: Rapperen T.I. deler detaljer om hvordan han håndterer farsrollen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hos gynekolog med dattera

- Ikke bare snakker vi med henne, vi tar henne med årlig til en gynekolog for å sjekke jomfruhinna hennes, sier T.I. i podkasten, ifølge CBS News.

Videre avslører rapperen at helt siden dattera Deyjah fylte 16, har han hengt en lapp på døra hennes hvor det står: «Gynekolog. I morgen. 9.30».

En som reagerer sterkt på rapperens uttalelser er den norske legen og forfatteren Nina Brochmann (31), blant annet kjent for boka «Gleden med skjeden» og «Jenteboka».

Hun uttaler seg riktignok på generelt grunnlag i denne saken, men legger ikke skjul på at det hele er avsindig.

Skjer også i Norge

- For det første er det å foreta jomfrusjekker på unge jenter et overgrep som kan gi varige traumer. Det er derfor en veldig spesiell ting å utsette sitt eget barn for, sier hun til Dagbladet, og fortsetter:

- I tillegg er det helt medisinsk feil. Det er full enighet blant alle eksperter om at slike sjekker er både uvitenskapelige og skadelige, og i medisinske miljøer regnes det som rene overgrep og gjetting. Verdens Helseorganisasjon har kommet med en entydig fordømmelse av slike tester.

REAGERER: Den norske legen og forfatteren Nina Brochmann reagerer sterkt på rapperens uttalelser, og avkrefter at man kan se om en jente har hatt samleie ved å sjekke jomfruhinna. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: Den norske legen og forfatteren Nina Brochmann reagerer sterkt på rapperens uttalelser, og avkrefter at man kan se om en jente har hatt samleie ved å sjekke jomfruhinna. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Skjer slike undersøkelser i Norge også?

- Ja, det gjør det. Både Ellen (Støkken Dahl, journ.anm.) og jeg har blitt kontaktet flere ganger av jenter som ønsker «jomfruattester». Vi har snakket med jenter som er blitt utsatt for jomfrusjekker hvor familien har tatt dem med til legen i Oslo, forteller hun, og fortsetter:

- Vi vet ikke hvilke leger det er, men det er leger i Norge som gjør dette. Vi håper at det på et eller annet vis er et misforstått ønske om å hjelpe fra disse legene, at de som oss vet at dette bare er tøys - men at de kanskje bruker anledningen til å hjelpe jenta ut av en vanskelig situasjon. Det håper vi, men dessverre er det mange leger som ikke er oppdaterte på dette her, og tror på myter om at man kan se om ei jente er jomfru eller ei.

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

- Bare sjekk jomfruhinna

Ifølge Huffington Post er T.I.s hensikt å beskytte dattera. Han tror at de fleste barn vil takke foreldre som ikke tillater at «barna skader seg så mye som de kunne ha gjort».

I tillegg innrømmer rapperen at han er blitt fortalt at jomfruhinna kan sprekke ved fysisk aktivitet, for eksempel ved sykling og ridning. Dette er imidlertid noe han ikke stoler noe særlig på.

- Jeg sier: «Hør her, doktor. Hun rir ikke på hester, hun sykler ikke, hun driver ikke med sport. Bare sjekk jomfruhinna hennes, vær så snill, og gi meg resultatene raskt», forteller rapperen.

Ettersom dattera nå er 18 år, må hun ifølge 39-åringen signere papirer på at han skal få tilgang til helseopplysningene hennes.

Så langt har Deyjah ikke kommentert farens uttalelser.

Nettstedet 730.no påpeker imidlertid at 18-åringen har trykket «liker» på flere Twitter-oppdateringer som kritiserer farens praksis, deriblant en tweet med følgende ordlyd:

«Dette er motbydelig, eiesykt og kontrollerende (...)»

FJERNET FRA FACEBOOK: I «Newton» opplyser Line Jansrud barn og unge om pubertet. Men videoen som omhandler kvinnens vagina og eggstokker ble for mye for Facebook. Video: NRK Vis mer

- Ikke mulig

Ifølge Brochmann, som også snakker om dette temaet i foredraget «The Virginity Fraud», er det ikke mulig å foreta en undersøkelse av en jentes underliv og komme med noen holdbare konklusjoner om hennes seksualliv.

Selv om undersøkelsen utføres av fagpersoner, er det ifølge Brochmann likevel overgrep fordi det ikke er noen medisinsk grunn til å utføre testen, samtidig som det er totalt uvitenskapelig.

Ifølge Brochmann er jomfruhinnen en elastisk slimhinnefold, ikke en membran - og det er ikke mulig å bruke den som bevis på verken seksuell aktivitet eller jomfruelighet.

SELGER JOMFRUDOMMEN: Et australsk dokumentarfilmprosjekt møter massiv kritikk etter at de vervet to ungdommer til å selge jomfrudommen på nettet. Her kan du blant annet se hvordan jentas foreldre reagerte på det. Vis mer

- Over halvparten av kvinner kan ha sex uten å få noen som helst skader på skjedekransen, også kjent som jomfruhinna, og i tillegg kommer de i tusen forskjellige former og variasjoner fra naturens side. Det er det som gjør at det er klin umulig å se på en skjedekrans om det bare er en naturlig variasjon, eller om det er endringer på grunn av seksuell aktivitet.

Skaper reaksjoner

Brochmann er ikke den eneste som reagerer på rapperens uttalelser.

I sosiale medier koker det nærmest over av reaksjoner. De fleste i kommentarfeltet går hardt ut mot rapperen, og svært mange mener at det han driver med er galt.

Blant de som har kommentert saken er Chrissy Teigen (33), som gikk ut på Twitter etter at uttalelsene ble kjent.

«Trodde definitivt ikke at vi skulle snakke om jomfruhinner i dag. Eller T.I.», skriver hun på Twitter, og fortsetter:

«Okei. På tide å sette «jomfruhinne» på mute».

Teigen skriver også en noe ironisk melding om at hun har fått barn ved hjelp av prøverør, og at det da kanskje betyr at hun ikke har hatt sex.

Teigen er langt fra alene om å kommentere den oppsiktsvekkende saken. Også Planned Parenthood, en organisasjon som tilbyr gratis seksuell helsehjelp i USA og globalt, reagerer.

«Jeg vet ikke hvem som trenger å høre dette, men det å være jomfru er en sammensatt sosial konstruksjon, og har absolutt ingenting med jomfruhinnen å gjøre», skriver de på Twitter.

Organisasjonen skriver også at «en jomfru er en som aldri har hatt sex, men at sex har forskjellig betydning for forskjellige personer, det samme gjelder å være jomfru».

«Mange bryr seg ikke om hva det betyr eller hva det har å si, men hvis du tror på det eller ikke, så kan du ikke se om en person har hatt sex, eller ikke, ved å sjekke jomfruhinna deres», fortsetter de.

Torsdag kveld norsk tid kunne TMZ melde om at podkast-episoden er blitt slettet. De to vertene skriver følgende om avgjørelsen:

- Vi ble tatt på senga og sjokkert, og når vi ser tilbake på det, burde vi ha reagert annerledes i øyeblikket. Kommentarene vi slang ut og måten vi reagerte på reflekterer ikke våre personlige synspunkter rundt teamet, skriver de, og fortsetter:

- Vi støtter og elsker kvinner, og føler at de skal få gjøre det de vil med kroppene sine.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media