Benedicthe Bjerke:

Norsk toppblogger avfeide genserbråk. Så kom dansk designer på banen

Benedicthe Bjerke kaller situasjonen «et fyrverkeri av et kaos».

I HARDT VÆR: Blogger Benedicthe Bjerke har fått massiv kritikk for å ha kopiert en genser fra en dansk designer, uten å kreditere opphavskvinnen. Selv mener Bjerke at det hele har en god forklaring. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Blogger Benedicthe Bjerke har fått massiv kritikk for å ha kopiert en genser fra en dansk designer, uten å kreditere opphavskvinnen. Selv mener Bjerke at det hele har en god forklaring. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet har det ikke stått stille i kommentarfeltet på Instagram-profilen til moteblogger og designer Benedicthe Bjerke (29).

Sistnevnte, som for øvrig er gift med «Skal vi danse»-dommer Egor Filipenko (30), får nemlig så øra flagrer etter at hun la ut et bilde av seg selv iført en spesiell strikkegenser. I sosiale medier hagler påstander om at bloggeren har gitt uttrykk for at designet er hennes eget.

Samtidig har personer i den opprinnelige opphavskvinnens omkrets tatt til orde for det de mener er ren plagiat. Bjerke får regelrett det glatte lag, og blir stemplet som både «copycat» og «designtyv». Sistnevnte slengbemerkning er signert den danske kunstneren Frodo Mikkelsen.

Dette vil ikke 29-åringen vedkjenne seg.

«I sommer fant jeg ett bilde av denne strikken på Vogue sine streetstyle-sider, lite visste jeg om hvem personen på bildet var, eller hvem som har laget genseren (Laura Dalgaard). Jeg spurte min fantastiske MOR om hun kunne lage en liknende til meg. Hun strikket en nydelig genser på frihånd UTEN oppskrift, som har vist seg å bli et fyrverkeri av et KAOOS. (...)», skriver Bjerke på Instagram, med henvisning til den opphetede debatten som nå foregår i kommentarfeltene.

Designeren: - Problematisk

Der Bjerke hevder at hun ikke kunne se en kreditert designer på Vogues street style-sider, påstår andre at Dalgaards navn var tydelig markert. Dagbladet kjenner ikke til hvorvidt genser-designet er blitt publisert på ulike plattformer i Vogue.

- Jeg er sikker på at designerens navn sto under bildet i Vogue. Jeg så det! Samme dag begynte jeg å følge designeren bak genseren, hevdes det i en av kommentarene.

Den opprinnelige designeren bak det som omtales som «Logo-genseren», danske Laura Dalgaard, har selv tatt til sosiale medier etter at hun ble gjort oppmerksom på situasjonen.

«(...) Det jeg ser på som problematisk er måten den er blitt kopiert på, en slags omvendt Robin Hood, hvor en stor blogger tar noe og nekter å kreditere opphavspersonen bak ideen. Det ville vært fint med en form for søstersolidaritet, og det å støtte opp om nye designere. (...)».

Overfor Dagbladet utdyper designeren i en e-post at hun ikke ønsket at dette skulle bli et personangrep, men en en større diskusjon.

- Det ville vært på sin plass å ha gjort sin research ordentlig, for det er ikke noe argument at kunstneren ikke blir kreditert på bildet, akkurat som at man ikke bare kan kopiere en sang man ikke kjenner skaperen av, forklarer hun.

Hun mener det er en stor forskjell på en 16-åring ser noe i en butikk og deretter forsøker å lage det til eget forbruk og på en influenser med en stor plattform som tar æren for et design. Det legges ikke skjul på at hun mener designere, på samme måte som skuespillere og kunstnere, er med på å forme samtida.

- Det er et generelt problem i bransjen at folk ikke har respekt for hverandre og faget, og derfor synes jeg det er viktig at vi snakker mer om prosessen bak et stykke design, forklarer dansken.

- La oss i framtida få mer fokus på menneskene bak designet, bli med på å diskutere problemene i bransjen og støtte opp under nye kunstnere og designere, avslutter hun.

Legger seg flat

Bjerke er selv designer, men begjærte sitt eget klesmerke Billie & Me konkurs i sommer, ifølge Romerikes Blad. Klesmerket førte blant annet strikkeprodukter.

I store deler av kritikken legges det vekt på at motebloggeren, spesielt med sin bakgrunn, burde hatt respekt nok til å anerkjenne en som - i likhet med henne selv - prøver å lykkes i en kreativ bransje.

Selv om 29-åringen framholder at hun på daværende tidspunkt ikke visste hvem opphavskvinnen var, stilles det spørsmål om hvorfor Bjerke ikke i det minste kunne kreditert nettstedet som videreformidlet Dalgaards design.

- Jeg vil gjerne begynne med å beklage for at jeg ikke har gitt Laura kred for designet. Bakgrunnen for dette er at jeg fant genseren på Vogue sine street style-bilder på nett, og at jeg ikke gjorde nok research på hvem som hadde designet eller skapt den. Jeg ser nå at jeg med en gang burde lenket til Laura og gitt kred for å ha skapt en så kul genser, skriver Bjerke i en e-post til Dagbladet, og fortsetter:

- Jeg elsker at det er mange unge, nye og spennende designere og mener at alle fortjener oppmerksomhet og kreditering. Jeg ønsker at vi i et så lite og tøft designmiljø skal stå sammen og løfte hverandre opp og fram.

View this post on Instagram

🎉 #friday

A post shared by bybenedicthe (@bybenedicthe) on

- Gjort en feil

Dalgaard forklarer at «Logo-genseren» opprinnelig ble til som følge av et skoleprosjekt, og at den ikke er ment for salg. Hun mener debatten som nå har oppstått framstår særlig interessant, ettersom reaksjonene understreker at dette er en problematikk mange kan relatere seg til.

«Jeg tror Benedicthe har gjort en feil, men jeg synes ikke at hun fortjener noe form for hat. (...) Jeg tror det er snakk om uvitenhet, og ikke at det har vært et forsøk på å gjøre noen vondt.»

Bjerke understreker overfor Dagbladet at det aldri har vært hennes intensjon å ta æren for et design som ikke er hennes.

- Er det noe jeg står for så er det å heie på andre. Jeg har selv stått i det å være ny som designer, så jeg vil veldig gjerne gjøre opp for meg. Derfor vil jeg veldig gjerne lenke til Laura hver gang jeg bruker genseren - jeg håper det oppleves positivt.

Selv håper Dalgaard at «genser-bråket» vil resultere i en sunn diskusjon, samt større fokus og respekt omkring design som fag.

«Jeg vet virkelig hvor mye tid og arbeid som legges ned i det å utvikle egne ideer. Kanskje snakker vi for lite om designprosess. En original idé er jo ikke det samme som å se noe for så å kopiere det, heller ikke om man gjør de endringene på fem prosent som loven krever», skriver hun.

- Nødt til å kreditere

Marie Rasmussen, seksjonssjef i designseksjonen i Patentstyret i Norge, kan fortelle til Dagbladet at Bjerke nødvendigvis ikke har gjort noe galt ved å strikke seg, og legge ut bilde, av en genser, liknende Laura Dalgaard sitt design.

- Bjerke driver ikke noe salg, og tjener ikke penger på genseren hun har strikket seg. I utgangspunktet er det lov å lage ting til eget bruk, forteller Rasmussen.

Om Bjerke er pliktet til å kreditere designeren kommer an på om Dalgaard har opphavsrett på designet sitt eller ikke.

- Hvis designet er beskyttet av opphavsrett, er Bjerke nødt til å kreditere designeren. Hvis denne genseren ikke er det har ikke Bjerke gjort noe galt, men det er også et skikk og bruk-spørsmål, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer