Alec Baldwin:

Norske eksperter: - Sjokkfølelse

Slik tror norske eksperter framtida blir for Alec Baldwin etter den tragiske hendelsen.

SKUTT: Her avfyrte skuespiller Alec Baldwin skudd ved et uhell under filminnspilling. En person døde i hendelsen. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til fredag mistet filmfotograf Halyna Hutchins livet etter at Hollywood-stjerne Alec Baldwin (63) avfyrte et rekvisittvåpen under innspillingen av filmen «Rust».

Politiet har i ettertid også opplyst om at den 48 år gamle regissøren Joel Souza får akuttbehandling etter hendelsen. Politiet i Santa Fe i New Mexico har samtidig bekreftet at det var skuespiller Alec Baldwin som håndterte våpenet.

Etterforskning i saken er åpnet, men foreløpig er det uvisst hva som vil bli konsekvensene for Baldwin - hvis det i det hele tatt blir noen.

- Neppe noen straffesak

Den profilerte norske advokaten John Christian Elden (54) forklarer at i amerikansk kultur er skytevåpen mer vanlig enn i Norge.

- Og så lenge det ser ut som et uhell, har politiet i USA besluttet at han ikke skal siktes. Forholdet vil bli etterforsket, og det kan komme erstatningskrav, men neppe noen straffesak, sier Elden til Dagbladet.

ADVOKAT: John Christian Elden. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
ADVOKAT: John Christian Elden. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

På spørsmål om hendelsen kan sammenliknes med for eksempel jaktulykker her til lands, svarer han:

- Vådeskudd kan skje i Norge under jakt, men terskelen for tiltale for uaktsom våpenbruk er i praksis langt høyere i USA, der man i mange stater særlig i sør ser skytevåpen som en del av bekledningen.

TRAGEDIE: Alec Baldwin tydelig preget etter nattas tragedie. Foto: Jim Weber / AP / NTB
TRAGEDIE: Alec Baldwin tydelig preget etter nattas tragedie. Foto: Jim Weber / AP / NTB Vis mer

Uansett hva etterforskningen ender på i denne saken, er det liten tvil om at hendelsen vil prege Baldwin i framtida.

Sjokkfase

Psykologspesialist og leder i kriseteamet i Moment, Krister Halck, uttaler seg på generelt grunnlag i denne saken. Han forklarer overfor Dagbladet at en slik situasjon naturligvis er meget krevende.

- Dette er en meget vanskelig situasjon å havne i. Når man opplever noe sånt vil de aller fleste gå gjennom en form for sjokkfølelse, forklarer han, og fortsetter:

- Det kan ta tid før det som har skjedd synker inn, og tid før man klarer å ta inn konsekvensene av det som har hendt. Det vil nesten alltid være en første fase med sjokk, gjerne blandet med fortvilelse og mye følelser.

Halck påpeker at det er litt avhengig av hva som kommer fram i etterforskningen, om det har vært noe form for uaktsomhet, eller om det rett og slett var et uhell som fikk så fatal konsekvens.

SKUTT: Her avfyrte skuespiller Alec Baldwin skudd ved et uhell under filminnspilling. En person døde i hendelsen. Video: AP Vis mer

En talsperson for Alec Baldwin har sagt at ulykken skjedde som følge av at et rekvisitt-våpen med løsskudd, som brukes i innspillingen, ble avfyrt ved en feiltakelse.

Polititalsmann Juan Ríos opplyste tidligere i dag at politiet forsøker å finne ut om hendelsen var en ulykke. Det er ingen siktelser i saken, og etterforskningen er åpen, påpekte polititalsmannen i en pressemelding.

Krister Halck tror at resultatet av etterforskningen vil ha betydning.

- Hvis man overhodet ikke kan lastes for det som har hendt er det lettere å komme seg videre. Det er straks mer krevende om man for eksempel har opptrådt uforsiktig.

DRAPSMYSTERIE: Gabbi Petito ble kvalt til døde, mens Brian Laundrie plutselig forsvant. Nå er også han bekreftet omkommet. Foto: Brian Laundrie/Instagram Vis mer

- Etter dramatiske hendelser ser vi at det ofte det kommer spørsmål om man kunne gjort noe annerledes. Det er heller ikke uvanlig om man får skyldfølelse, legger han til.

Han kan også trekke noen paralleller til vådeskuddtilfeller i Norge.

- De som har vært innblandet i noe slikt blir veldig preget av det. Også her ser vi at det er mange tanker man kunne gjort noe annerledes. Skyldfølelse, fortvilelse og mange blir nedbrutt og lei seg, sier han, og legger til:

- Noen kan plages med det veldig lenge. Litt avhengig av hva som kommer fram etter etterforskningen så vil det være en risiko for det samme her.

Produksjonen av westernfilmen «Rust» er midlertidig stanset som følge av hendelsen. Filmingen skulle fortsatt til ut i november.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer