SKJØT GULLFUGLEN: Elnaz Gargari gikk til topps i skandinavisk motekonkurranse under Copenhagen Fashion Week. Se kolleksjonen til KHiO-studenten og reaksjonen da hun fikk vite at hun hadde vunnet i København. Video: Christian Scharning / Johannes Sunde Vis mer

Mote

Norske Elnaz (24) vant gjev pris for feministisk kleskolleksjon

Elnaz Gargari imponerte stort med avgangskolleksjonen sin under moteuka i København.

(Dagbladet): - Jeg klarer ikke å forklare hvor glad jeg er, sier Elnaz Gargari (24) til Dagbladet.

Like før sommeren fullførte Gargari sin bachelor i klesdesign og motedesign ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). I forgårs stakk 24-åringen av med 1.-plassen og 50.000 danske kroner i talentkonkurransen «Designer's Nest» under Copenhagen Fashion Week.

Gargari er den første norske studenten som noensinne har stukket av med hedersprisen, og hun gjorde det med en kolleksjon som ekspertene omtaler som «feministisk», «politisk» og «grensesprengende».

  • I videoen øverst i saken kan du se kolleksjonen til Gargari, og utdelingen i København.
SENSUR: - Jeg så først på hvordan kvinner i vesten blir objektivisert, deretter sammenlignet jeg det med medias sensur av kvinner i Iran, forteller Elnaz Gargari. Foto: Johannes Sunde
SENSUR: - Jeg så først på hvordan kvinner i vesten blir objektivisert, deretter sammenlignet jeg det med medias sensur av kvinner i Iran, forteller Elnaz Gargari. Foto: Johannes Sunde Vis mer

Objektivisering av kvinner

De beste moteskolene i Norden sender hvert år et par heldige studentkandidater til konkurransen «Designers Nest». Designerspiren som ryddet alle bord med sin politiske kleskolleksjon hadde ikke forventet førstepremien.

- Jeg var kjempeglad for at skolen valgte meg ut som en av kandidatene de ville sende ned, men jeg hadde ingen forventninger om å vinne, sier Gargari til Dagbladet.

Gargari er født i Finland, oppvokst i Norge, men flyttet tilbake til Iran med familien da hun var 13 år. Da hun startet å studere mote i Iran begynte hun å interessere seg mer og mer for kvinners plass i samfunnet, og hvordan dette speiles i media.

Tre år med hardt arbeid har resultert i avgangskolleksjonen som Gargari kaller «en kommentar til objektivisering av kvinner i Vesten og i Norge».

- Kolleksjonen handler om objektivisering av kvinner. Jeg så først på hvordan kvinner i Vesten blir objektivisert, deretter sammenliknet jeg det med medias sensur av kvinner i Iran, der kvinner blir dekket helt til. Det er jo det motsatte av det som skjer i vesten. Men begge deler er likevel objektivisering av kvinner, bare på to forskjellige måter, sier Gargari til Dagbladet.

- Kolleksjonen spiller på denne kontrasten, to ulike måter å objektivere kvinner på i media, fortsetter hun.

- Viktig innlegg i feminismedebatten

Redaktør i VIXEN og moteekspert Ida Elise Einarsdottir befinner seg også i København i forbindelse med moteuka. Einarsdottir forteller Dagbladet at hun er mektig imponert over kolleksjonen og budskapet til Elnaz Gargari.

- Dette er et viktig innlegg i feminismedebatten og eksempel på «den moderne kvinne». En modig og uredd kolleksjon, som gjør nettopp det mote skal gjøre, nemlig å overraske, engasjere og kanskje til og med provosere enkelte. Den treffer både hjerte og hjerne, og framstår både som en personlig historie, men også sterkt politisk så vel som motemessig i budskapet, sier Einarsdottir.

FEMINISTISK: Flere av plaggene som Gargari viste fram viser en tydelig problematisering av objektivisering av kvinner. Foto: Elnaz Gargari
FEMINISTISK: Flere av plaggene som Gargari viste fram viser en tydelig problematisering av objektivisering av kvinner. Foto: Elnaz Gargari Vis mer

Dette var også noe av det som juryen påpekte i sin begrunnelse:

«Hun har tolket to dominanssystemer uten å idolisere eller eksotisere den ene over den andre. Det er grenseløs mote»

Aktuell i NRK-serie

Med seg i København hadde Gargari et NRK-team som har fulgt henne og resten av KHiO-kullet hennes det siste året til dokumentarserien «Kunsten å leve».

NRK-serien følger et utvalg unge sjeler i fasen der de skal ut i det virkelige liv og klare seg i det man kan kalle en «tøff bransje». Serien, som handler om det å satse stort i livet innenfor et kreativt yrke, skal gå på lufta våren 2018.

NRKs Christian Scharning, som har regi på serien, var med Elnaz til København. Komplimentene sitter løst når Dagbladet ber ham beskrive Gargari:

- Elnaz har et udiskutabelt talent. Hennes dobbeltbakgrunn fra både Iran og Norge gir henne et unikt blikk på en verden bestående av motpoler. Ikke minst når det gjelder kvinnesyn, som på mange måter er ganske gammeldags i Iran, uten at det på noen som helst måte er problemfritt i vår «moderne» og svært seksualiserte del av verden, sier Scharning til Dagbladet.

- Hun har en fot i hver leir, og gjør dermed interessante analyser og prosjekter. Det gjør det ekstra fascinerende å følge hennes både profesjonelle og private liv, legger Scharning til.