MED KOST OG PUDDER:  Norske Stephan Ulvund Øien er en del av det offisielle sminketeamet under Melodi Grand Prix i Malmø. Her får Malin Palmquist oppleve hva den profesjonelle sminkøren har å by på under et arrangement onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MED KOST OG PUDDER: Norske Stephan Ulvund Øien er en del av det offisielle sminketeamet under Melodi Grand Prix i Malmø. Her får Malin Palmquist oppleve hva den profesjonelle sminkøren har å by på under et arrangement onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Norske Stephan sminker Eurovision-stjerner

- Det ser kanskje naturlig ut på TV, men når de kommer bak scenen, er det bare «Oh my god!»

Når artistene fra Finland og Makedonia sto på scenen under Melodi Grand Prix-semifinalen torsdag, var det norske Stephan Ulvund Øien som sørget for at de tok seg bra ut.

28-åringen fra Kristiansund er en av hovedsminkørene under musikkonkurransen i Malmö denne uka, hvor han jobber under den svenske stylisten Emir Kapetanovic, som har hovedansvaret for hår og sminke.

Til tirsdagens semifinale sto han for sminken til artisten fra Montenegro, som ikke gikk videre til lørdagens finale.

«Oh mye god!» Øien røper at artistene har langt mer sminke på enn hva som kommer fram på skjermen.

- Det ser kanskje naturlig ut på TV, men når de kommer bak scenen, er det bare «Oh my god!», sier sminkøren og ler.

Øien forteller at artistene ofte har sterke meninger om hvordan sminken bør være, men at han av og til må overprøve dem med profesjonelle råd, basert på hvordan det faktisk vil ta seg ut på skjermen.

- Og jeg kan ikke si hvem som vinner den kampen, legger han til.

Berger har egen Dette er sminkørens første år i Eurovision-sirkuset, og han er en del av det offisielle sminketeamet, som har fått ansvaret for sminke til 35 av de 39 deltakerlandene. Norges Margaret Berger er blant dem som har med egen sminkør, men Øien og hans kolleger står for sminking av koristene hennes.

Til semifinalen torsdag - der også Norge deltok - skulle Stephan Ulvund Øien sminke finske Krista Siegfrids.

- Det er så herlig å komme så nært på artistene og å ta del i noe stort, sier sminkøren.

Halvannen time i stolen Så langt i musikkonkurransen har det ikke skjedd noen sminketabber - i alle fall ikke som Øien vil fortelle om.

For at sminken skal sitte godt gjennom to framføringer daglig - som det er både dagen før semifinalen og selve dagen - tilbringer artistene om lag halvannen time i sminkestolen. Og kommer det noen tårer enten av glede eller skuffelse, skal maskaraen holde også da, understreker Øien.

Et slags skrekkscenario for sminkørene er at artistenes hår klistrer seg fast i sminkede lepper. Og tipset for å unngå det? Et lag øyenskygge utenpå leppestiften!

(NTB)

BLE SMINKET:  Østerrikske Natalia Kelly under den første semifinalen i Melodi Grand Prix tirsdag — sminket av norske Stephan Ulvund Øien. Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpix Sweden / Reuters / NTB scanpix
BLE SMINKET: Østerrikske Natalia Kelly under den første semifinalen i Melodi Grand Prix tirsdag — sminket av norske Stephan Ulvund Øien. Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpix Sweden / Reuters / NTB scanpix Vis mer