NRK-komiker utsatt for «uakseptabel hendelse» i Aserbajdsjan etter parodi

Lokale medier i harnisk etter at P3-komiker gjorde narr av landet under Eurovision.

I FLYPLASS-DRAMA: NRK-komikeren Amir Asgharnejad ble uakseptabelt behandlet på flyplassen i Baku.
I FLYPLASS-DRAMA: NRK-komikeren Amir Asgharnejad ble uakseptabelt behandlet på flyplassen i Baku.Vis mer

BAKU/OSLO (Dagbladet): Den norsk-iranske komikeren Amir Asgharnejad og et team fra NRK P3 er blitt utsatt for det som betegnes en «helt uakseptabel hendelse» på flyplassen i den aserbajdsjanske hovedstaden Baku.

P3-teamet er nå på vei hjem fra Baku, får Dagbladet opplyst. Men nøyaktig hva de ble utsatt for på flyplassen vil NRK foreløpig ikke gi opplysninger om før komikeren og de andre i følget har kommet hjem og fått snakket med sin ledelse.

Komikeren har den siste uka gjennom en rekke innslag fra Baku på NRK P3 gjort narr av Aserbadjan ved å parodiere en iransk TV-reporter kalt Bijan. Dette er blitt snappet opp av lokale medier, og kan ha skapt betydelig trøbbel for P3-teamet.

Aserbajdsjanske medier i harnisk Tulle-innslagene har blitt dårlig mottatt i Aserbajdsjan, der medier i landet protesterer mot «den iranske reporterens injurerende reportasje».

«Denne personen med en djevelmaske hevder at Aserbadjan er i ferd med å kollapse», skriver News.Az. «Journalister på pressesenteret synes Eurovision er godt organisert og at Baku er en vakker by.» Videre navngis ni nasjonale medier som alle hyller Aserbadjans evne til å organisere Eurovision.

  Frykter for sikkerheten NRK har mange medarbeidere på plass i Baku i forbindelse med kveldens finale. Men de er svært ordknappe om hendelsen, og etter det Dagbladet erfarer er sikkerhetshensyn en av grunnene til tausheten. At Tooji, som om få timer går på scenen for å representere Norge, har iransk opprinnelse, gjør saken ekstra følsom, erfarer Dagbladet.

Komikeren har i sine innslag laget et poeng ut av at Tooji representerer Iran i Eurovision. Han har stilt flere Eurovision-stjerner spørsmål om hva de synes om den iranske deltakeren. Også norske Alexander Rybak er blitt utsatt for komikeren.

Hva synes du om at Norge alltid importerer utlendinger for å synge for dem? spurte «Bijan» på den røde løperen nylig.

- Nei, de gjør ikke det. Det er ikke utlendinger. Selv om han er født i Iran, så har han norsk kultur i seg, svarte Rybak.

- Uakseptabelt Kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK bekrefter at P3-teamet ble utsatt for en «helt uakseptabel hendelse».

- Det som har skjedd, er at et av våre team i Aserbajdsjan var på vei hjem i går. På flyplassen oppsto det en situasjon, som var knyttet til teamets arbeid i landet. De ble utsatt for en helt uakseptabel behandling. Vi holder på å kartlegge omstendighetene nå, sier Hansen til Dagbladet.

- Hva slags behandling var dette? Var det vold?

- Jeg vet ikke. De er på vei hjem nå, og jeg har ikke fått alle detaljer selv. Jeg må prate med dem først, sier Hansen, og legger til:

- Dersom dette har skjedd som følge av jobben de har gjort, er det en type oppførsel NRK ikke er særlig begeistret for. Nå skal vi finne ut fakta, sier Hansen.

- Du sier at de var i ferd med å forlate landet i går, altså før finalen. Ble de tvunget til å dra hjem tidligere på grunn av jobben de har gjort?

- Nei, det at de skulle dra i går var en del av planen. De har laget en serie humorinnslag opp mot finalen, og har ikke vært en del av kjerneteamet vårt der nede, sier han.

Utenriksdepartepartementet er ikke kjent med hendelsen.

OPPSLAG: Komikerens tulleinnslag på NRK lager nå overskrifter i Aserbajdsjan. Faksimile: News.Az
OPPSLAG: Komikerens tulleinnslag på NRK lager nå overskrifter i Aserbajdsjan. Faksimile: News.Az Vis mer