NRK-profil Carina Olset åpen om at hun bæsja i buksa på direkten

Carina Olset lar seg ikke stoppe av tarmsykdom.

(Dagbladet): Den populære tv-programlederen har vært innlagt på sykehus flere ganger de siste årene grunnet sin tarmsykdom.

Carina Olset nekter likevel sykdommen å hindre karrieren som sportsjournalist på NRK.

I et foredrag holdt for Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer i går avslørte 33-åringen hva det kreves av henne å kombinere kronisk tarmsykdom med jobben som programleder på tv.

Hun går med nødpose i veska, har avbrutt innspillinger for å løpe på do, hatt avtaler med medarbeidere om at de må se bort når hun roper «stopp!», har stått på scenen i gallakjole med bleie - og hun har gjort i buksa mens hun har vært på lufta med direktesendinger på tv.

Under foredraget viste hun et klipp av seg selv fra direktesendinga under fotball-landskampen mellom Norge og Nederland i april.

Gjorde i buksa på tv - Under nasjonalsangen bæsja jeg meg ut. På dette bildet har jeg akkurat gjort i buksa. Jeg klarte likevel å gjøre jobben min. Etter introduksjonen plukket jeg opp veska mi, gikk på toalettet og gjorde det jeg måtte gjøre. Da følte jeg virkelig at det var jeg som var sjefen, fortalte hun.

Det kan være en ulempe å være tv-kjendis når man lider av sykdommen.

- Det er trist å ikke kunne gjøre det man vil, men det verste er å ikke rekke toalettet, sier hun.

- Det er stas å bli kjent igjen, men når du handler på Meny og ikke rekker toalettet, går der med en stinkende bukse og det er veldig tydelig for alle hva som har skjedd, da er det ikke så gøy når noen kommer og sier «hei, jeg har sett deg på Sportsrevyen», sier hun i foredraget, som ble holdt i forbindelse med den såkalte IBD-dagen.

INNSTILLING: Carina Olset har forsonet seg med at hun må leve med sykdommen resten av livet. Hun skal likevel lede en rekke store direktesendinger på NRK i tida framover. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INNSTILLING: Carina Olset har forsonet seg med at hun må leve med sykdommen resten av livet. Hun skal likevel lede en rekke store direktesendinger på NRK i tida framover. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Den setter fokus på kronisk inflammatorisk tarmsykdom, ofte kalt IBD eller inflammatory bowel disease.

Lå på isolat Så seint som i jula lå Olset på isolat og følte sykdommen hadde tatt fra henne alt - jobben, treninga og det sosiale livet. Men nok en gang kjempet hun seg tilbake, og har siden vært på alt fra jenteturer til Paris til fotballkamp med tantebarna.

Framover skal hun lede flere store tv-sendinger, blant annet kvinnefotball-VM med mange lange direktesendinger.

For henne handler det om innstilling.

- Medisinen gir gir meg overskudd, men dette er en kronisk lidelse: Jeg kommer til å ha dette resten av livet. Å innse det, og slutte å lete etter forklaringer på hvorfor livet er så urettferdig, er å komme over en barriere. Den viktigste kampen er den inne i hodet, sier Olset til Dagbladet.

Til Dagbladet sier Olset at hun selv har blitt hjulpet av åpenheten til fotballspilleren Darren Fletcher, som spilte på Manchester United i 15 år og lider av den samme sykdommen.

Hylles for åpenheten - Det er veldig uvant å snakke så mye og så ærlig om seg selv, men jeg hadde bestemt meg for å gjøre dette fordi det er en sykdom få vet om. Da Fletcher sto fram ble det lettere for meg å fortelle hva det er som feiler meg, og hvis jeg kan hjelpe andre på samme måte er jeg glad for det. Ikke minst unge folk, som får diagnosen i ung alder, sier hun.

Nå hylles Carina Olset for det hun har gjort.

- Det Carina Olset beskriver er en situasjon veldig mange med alvorlige inflammatoriske tarmsykdommer som ulcerøs kolitt og Crohns sykdom opplever. Blant hovedsymptomene er perioder med kronisk, alvorlig diare, sier generalsekretær Arne Schatten i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer til Dagbladet.

- Inntil Carina Olset gikk på podiet i går har dette vært så tabubelagt at jeg i mine 16 år i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer ikke noen gang har hørt en så åpen pasienthistorie, sier han.

FORBILDE: Carina har blitt hjulpet av åpenheten til den skotske fotballspilleren Darren Fletcher. Foto: NTB Scanpix
FORBILDE: Carina har blitt hjulpet av åpenheten til den skotske fotballspilleren Darren Fletcher. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Schatten må mange med sykdommen ha hjelp av NAV til å dekke utgifter grunnet stor klesslitasje, og mange ender opp med å tilbringe livet hjemme i leiligheten fordi de trenger å være i nærheten av do.

- Det flotte med Carina er at hun gjør jobben sin på tross av sykdommen, og har begått et usedvanlig likemannsarbeid ved å stå fram på denne måten. Det viser at med rett behandling får man et grunnalg for å mestre hverdagen, sier Schatten.

- LMF arbeider nettopp med å skape slik mestring og bistå med informasjon slik at man får rett behandling, sier han.