Christine Dancke:

NRK-profil får refs: - En glipp

Programleder Christine Dancke kjører bil med mobilen i hånda.

KJØRER MED MOBIL: I «Haik» dukker NRK-profil Christine Dancke opp bak rattet med mobilen i hånda, noe flere har bitt seg merke i. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I NRK-programmet «Haik» tar programleder og musikkekspert Christine Dancke (35) et knippe av Norges største popstjerner med på tur. I sesongens første episode, som ble sendt i november, var det artist Astrid Smeplass (23), kjent som Astrid S, som var Danckes hedersgjest.

Flere av programmets seere har imidlertid bitt seg merke i noe helt annet enn den gode samtalen de to imellom.

På sosiale medier er det mange som har påpekt at programlederen i en periode kjører bil med mobiltelefonen i hånda.

- Her er lovverket krystallklart. Det er ulovlig, sier pressesjef i Statens vegvesen, Kjell Bjørn Vinje.

Medfører straff

Selv om det ikke er snakk om lange øyeblikk og at kjøringen foregår ved en flystripe, kikker hun ned på mobilen mens hun kjører.

Vinje uttaler seg på generelt grunnlag når han understreker faren ved denne type mobilbruk mens man kjører bil.

- Man skal ha handsfri eller ha mobilen montert i en holder. Blir man tatt av politiet mens man kjører med mobilen i hånda, medfører det 1700 kroner i bot og to prikker i førerkortet.

Distraksjon bak rattet, som mobilbruk er et eksempel på, kan ha fatale konsekvenser, forklarer Vinje, og forteller at en stor del av dødsulykker i bil nettopp skyldes uoppmerksomhet.

Antall ulykker hvor uoppmerksomhet er involvert, har i tillegg økt drastisk de siste åra, og Statens vegvesen tillegger nettopp mobilbruk hoveddelen av forklaringen på dette.

Han understreker at verken fart eller område man kjører i, fjerner denne risikoen.

- Selv i boligstrøk hvor det er lav fartsgrense, er det ofte barn og unge som leker, sier Vinje, og har en klar oppfordring:

- Bruk mobilen riktig, eller la være.

Beklager

Produsent for «Haik», Kristin Rosenløw Eeg, opplyser til Dagbladet at Dancke befant seg i tilknytning til en flystripe og at hun av tekniske årsaker ventet på klarsignal fra produksjonen om å entre denne.

- Christine Dancke måtte derfor ta en rask titt på telefonen og det beklager vi, svarer hun i en tekstmelding.

- Trafikksikkerhet har stått i høysetet i denne produksjonen og vi er fullt klar over at mobilbruk er helt uforenlig med bilkjøring, så her er det skjedd en glipp.

SNAPCHAT: Tone Damli var ute og kjørte bil da hun fikk lyst til å synge - og filme det med mobilen. Video: Tone Damli / Snapchat Les saken her: https://www.dagbladet.no/kjendis/delte-snapchat-video-bak-rattet/70635224 Vis mer

- Kan sammenliknes med promille

Senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, tar heller ikke lett på mobilbruk under kjøring, uansett form.

Også han uttaler seg på generelt grunnlag når han sier at forskning viser at slike distraksjoner kan sammenliknes med det å kjøre med promille.

- Selv i lav hastighet kjører du langt i de få sekundene du tar bort fokuset, forklarer Sødal til Dagbladet, og legger til:

- Dersom du har behov for å bruke mobilen som GPS, og ikke har det lovpålagte utstyret i bilen, må du enten stoppe bilen for å sjekke, eller få en eventuell passasjer til å gjøre det for deg.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Dancke, men hun har ikke besvart våre henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer