FIKK ØLBOKS I HODET: Komiker og NRK P3-profil Erlend Osnes fikk en ølboks i hodet da han holdt standupshow fredag. Mannen som kastet ølboksen er far til ei jente med Downs syndrom, og reagerte på komikerens bruk av ordet «mongo». Foto: Kim Erlandsen / NRK P3 
FIKK ØLBOKS I HODET: Komiker og NRK P3-profil Erlend Osnes fikk en ølboks i hodet da han holdt standupshow fredag. Mannen som kastet ølboksen er far til ei jente med Downs syndrom, og reagerte på komikerens bruk av ordet «mongo». Foto: Kim Erlandsen / NRK P3 Vis mer

NRK-profil fikk ølboks i hodet under standupshow: - Ropte «mongo» gjentatte ganger

Faren til ei jente med Downs syndrom reagerte sterkt da NRK P3s Erlend Osnes brukte ordet «mongo» i standupshowet sitt. 

(Dagbladet): Da komiker og NRK P3-programleder Erlend Osnes hadde standupshow på Meløy i Nordland fredag, fikk han en ølboks i hodet underveis i showet.

Det var Avisa Nordland som først omtalte saken.

Bakgrunnen var at Osnes brukte ordet «mongo» i en sketsj.

Christer Eliassen, som kastet ølboksen, er far til ei jente med Downs syndrom.

Bodømannen har skrevet et åpent innlegg på sin Facebook-profil, der han blant annet beskriver Osnes' ordbruk som «grovt sjikanerende».

Vil ikke beklage

Videre hevder Eliassen at komikeren latterliggjorde «mennesker som overhodet ikke har bedt om å bli kalt MONGOER», et ord han påstår Osnes ropte ut gjentatte ganger i løpet av sketsjen.

«Ellers gikk "vitsen" ut på å prøve å få folk til å le med å rope MONGO gjentatte ganger, og gi antydninger om hvordan bisarre situasjoner de kunne komme opp i nettopp fordi de var mongo.» skriver bodømannen på sin Facebook-profil.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Eliassen.

Til AN sier imidlertid bodømannen at han ikke vil beklage hendelsen overfor Osnes:

- Kan man virkelig bare si det man vil fordi man står på en scene med en mikrofon? Ville han ha sagt dette på andre steder, i NRK for eksempel?

Fullførte showet

Erlend Osnes sier til Dagbladet at bakgrunnen for vitsen der han brukte ordet «mongo» var at han fortalte om en situasjon han selv hadde vært i, der en far snakket slik om sin egen sønn.

- Jeg snakket om en situasjon som gjorde meg usikker, og som provoserte meg. Premisset var at jeg selvfølgelig ikke i det hele tatt synes at det er greit å bruke ordet mongo, sier Osnes.

Komikeren hevder at han fra scenen fikk sagt dette, før ølboksen traff hodet hans.

- Etter at ølboksen traff meg spurte jeg ham hvorfor han gjorde det. Da svarte han: «Du skal bare prate». Deretter sa jeg takk for meg, og så gikk jeg av scenen.

Osnes valgte imidlertid å fullføre showet etter å ha skiftet t-skjorte og vasket seg i fjeset.

- Har ikke snakket stygt om noen

- Skjønner du at vitsen din kan tolkes som nedlatende mot folk som har Downs syndrom?

- Nei. Siden jeg valgte å fortelle den historien har den et budskap. Jeg mener at jeg ikke har sagt noe om ham eller hans familie som er feil. Jeg har ikke snakket stygt om noen. Jeg har snakket om en situasjon som gjorde meg usikker og som provoserte meg, sier Osnes.

- Jeg forstår at dette er et sårt tema for ham, men jeg synes ikke det gir ham rett til å kaste ting i fjeset mitt. Hvis han ville prate med meg om det, kunne han ha gjort det etter showet da jeg var ferdig.

Arrangør for standup-showet på Meløy, Frank Wiik Rendal, sier til AN at Osnes forsøkte å få dialog med Eliassen etter hendelsen, noe Eliassen ikke ville, ifølge Wiik Rendal.