Isak Dreyer:

NRK svarer: - Har blitt misforstått

Isak Dreyers svar på selfangsten har ikke falt i god jord. Nå svarer statskanalen.

ANMELDT: «Farmen-kjendis»-vinner Isak Dreyer er anmeldt av dyreorganisasjonen NOAH etter å angivelig ha bedrevet selfangst med spyd. Selv benekter han dette. Video: Instagram Vis mer
Publisert

TV-profil Isak Dreyer (28), som for tida befinner seg på ekspedisjon på Grønland, har fått massiv kritikk etter at han forrige uke publiserte et blodig sel-bilde på Instagram.

Søndag kveld svarte Dreyer omsider på kritikken i en video på samme plattform. Der gjorde han det klart for følgerne sine at selen ble skutt med ei rifle og ikke drept med et spyd. Han la også til at selen skal ha blitt hentet opp fra vannet med en stokk.

TV-profilens svar på kritikken har ikke falt i god jord hos dyrevernorganisasjonen NOAH - for dyrs rettigheter. Nå anklages han for å ha vært på ulovlig jakt.

- Ikke uvanlig

Siri Martinsen, veterinær og faglig leder i NOAH, får lagt fram Dreyers svar på det blodige bildet under seljakten. Hun er klar og tydelig på hva hun tenker:

- Det er forsåvidt ikke uvanlig at folk som viser fram ulovlig jakt eller skryter av det, i etterkant hevder at de ikke har gjort noe likevel, sier Martinsen til Dagbladet.

KRITISK: Siri Martinsen, faglig leder i NOAH, reagerer på Isak Dreyers svar på kritikken. Foto: Bente Isefjær / NOAH
KRITISK: Siri Martinsen, faglig leder i NOAH, reagerer på Isak Dreyers svar på kritikken. Foto: Bente Isefjær / NOAH Vis mer

Dagbladet har forelagt Dreyer påstandene fra Siri Martinsen. Han har hittil ikke besvart våre gjentatte henvendelser.

Hun har også tidligere uttalt til Dagbladet at NOAH mener det er kritikkverdig med jakt som hobby, fordi «dyr er følende skapninger». Martinsen sa også at man helst ikke skal drive selfangst, både på grunn av beskyttelse av arten og av hensyn til individet.

ANMELDT: «Farmen-kjendis»-vinner Isak Dreyer er anmeldt av dyreorganisasjonen NOAH etter å angivelig ha bedrevet selfangst med spyd. Selv benekter han dette. Video: Instagram Vis mer

- Ingen grunn til å gjemme det bort

Tirsdag ble det imidlertid kjent at bildet ble tatt i forbindelse med en TV-innspilling til en NRK-serie som vil rulle over skjermen til høsten. Det forteller NRK-leder Lars O. Skjønberg, som er prosjektleder for programmet.

Det var Nettavisen som omtalte serien først.

Ifølge Skjønberg er premisset for serien at Dreyer og turkameraten Jens Kvernmo skal reise rundt på Grønland over mange måneder, og leve med inuittene som bor der. Duoen kjører med hundespann, og Skjønberg forklarer at de må skaffe mat til både seg selv og hundene, ved hjelp av jakt. Prosjektlederen forklarer hva som skjer på nevnte bilde:

UKJENT FARVANN: Isak Dreyer er beviselig Norges tøffeste. Men hvor tøff er han ute blant folk? Video: Rød Løper/Nina Hansen/Jonas Hammer Vis mer

- Han har skutt og drept en sel som ligger på isen, og når den blir skutt, så sklir den ned i vannet. Da blir den liggende rett under, ved siden av det hullet som man ser på bildet. På bildet ser man at han skal dra fram den selen for å få den opp, det er det bildet viser.

Skjønberg forstår at bildet har blitt feiltolket, og mener teksten kunne vært tydeligere.

- Kommer denne hendelsen til å bli vist i serien?

- Ja, det håper jeg virkelig. De filmer jo dette. Det vil være en naturlig del av serien. Men de har ikke kommet hjem ennå, og vi har ikke sett gjennom alt stoffet, men vi har ingen grunn til å gjemme det bort, tvert i mot.

- Det er ikke noe problem med bildet, bortsett fra at det har blitt misforstått. Og nå prøver vi å forklare hva bakgrunnen for bildet er. Så det at folk reagerer ulikt på jakt og fangst, det er ingen overraskelse. Sånn er det jo, og det er en del av samfunnsdebatten, og organisasjoner som NOAH må få lov til å si hva de mener og ytre sin stemme, det er helt greit.

Svært kritisk

Søndag ble det kjent gjennom Nettavisen at Dreyer hadde blitt anmeldt av dyrevernorganisasjonen NOAH som følge av det blodige bildet. Overfor Dagbladet kommer Martinsen med stauts på anmeldelsen.

- Vi har skrevet anmeldelsen, men siden det nå er bekreftet at han befinner seg på Grønland og ikke i Norge, kommer vi til å sende den som tips til politi på Grønland, forteller hun.

I TALE: På «Farmen Kjendis» har man sett Sophie Elise og Isak bli nære hverandre. Nå forteller Isak Dreyer hva som er status mellom dem. Video: Rød Løper Vis mer

Martinsen stiller seg kritisk til turister som holder på med troféjakt. Hun legger til at det finnes mange regler som må følges til punkt og prikke.

- Det er jo spesifikke regler for dette, og man må f.eks. være i følge med en godkjent jaktoperatør på Grønland og det er visse steder og arter som er fredet, sier hun, og følger opp:

- Dreyer antyder jo hvert fall at han gjør noe som er ulovlig både i Norge og på Grønland; å utsette sel for en form for spyd eller krok.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer