NRK vurderte å trekke Norge fra «Eurovision»

- NRK-profil avkledd og utsatt for trusler av aserbajdjanske myndigheter.

UBEHAGELIG: Ifølge NRK opplevde Amir Asgharnejad episoden som svært ubehagelig og truende. Foto: News AZ/privat
UBEHAGELIG: Ifølge NRK opplevde Amir Asgharnejad episoden som svært ubehagelig og truende. Foto: News AZ/privatVis mer

(Dagbladet): Den norsk-iranske komikeren Amir Asgharnejad og et team fra NRK P3 landet omsider lørdag formiddag på Gardemoen, etter at en episode oppsto da de skulle reise fra Baku i Aserbajdsjan i går.

De fire i teamet, og særlig Amir, ble stanset etter sikkerhetskontrollen på flyplassen i Baku da de var på vei hjem i går kveld, forteller NRKs programdirektør Per Arne Kalbakk.

- Her ble vårt team, vår reporter, holdt tilbake og utsatt for en helt uakseptabel behandling, blant annet direkte overgrep, sier Kalbakk til NRK.

Ifølge NRK skal han også ha blitt tvunget til å tråkke på det iranske flagget.

NRK-ledelsen vurderte å trekke det norske bidraget fra kveldens finale i protest.

- Men vi valgte å gjennomføre. Å trekke Tooji ut, ville skapt store problemer for arrangørene EBU og artistene. Vi kom til at det hadde blitt en feil reaksjon, sier Kalbakk til Nrk.

Parodierte iransk reporter Komikeren har den siste uka gjennom en rekke innslag fra Baku på NRK P3 gjort narr av Aserbadjan ved å parodiere en iransk TV-reporter kalt Bijan. Dette er blitt snappet opp av lokale medier, og kan ha skapt betydelig trøbbel for P3-teamet.

- De har ikke blitt utsatt for fysisk vold, men det er snakk om blant annet trusler. De trenger et par dager på å komme seg, sier Kommunikasjonsdirektør i NRK, Tommy Hansen, til Dagbladet.

Hansen har lørdag kveld vært i møte med de involverte fra NRK.

- De er ved godt mot og er i god tilstand. Det viktigste for oss nå er å ta vare på de involverte og sørge for å gi dem den oppfølgingen de trenger, sier han.

Nå vil NRK følge opp saken.

- Vi kommer til å reagere overfor myndighetene i landet og de som står bak arrangementet. I tillegg har EBU (European Broadcasting Union) vært opptatt av at det skal være gode arbeidsvilkår for journalister under arrangementet, men denne episoden viser at det dessverre ikke er tilfellet. Vi kommer til å oppfordre dem til å reagere, sier Hansen.

UD koblet inn Hansen bekrefter overfor Dagbladet at de har vært i kontakt med utenriksdepartementet (UD) og at de er involvert i saken.

- Vi kontaktet UD og de bisto oss på flyplassen i Baku. Vi har en løpende dialog med dem, sier Hansen.

Pressevakt i UD, Hanne Melfald, er kjent med hendelsen.

- Vi bisto med hjelp fra vår ambassade i Baku og tok kontakt med aserbajdsjanske myndigheter. Vi jobber nå med å kartlegge hva som faktisk har skjedd, sier Melfald til Dagbladet.

Hun sier at norske myndigheter ser alvorlig på saken.

- Hvis det som er kommet frem av informasjon er riktig er dette svært alvorlig. Vi har bedt om en forklaring fra aserbajdsjanske myndigheter, sier Melfald.

Lokale medier i harnisk Tulle-innslagene har blitt dårlig mottatt i Aserbajdsjan, der medier i landet protesterer mot «den iranske reporterens injurerende reportasje».

 «Denne personen med en djevelmaske hevder at Aserbadjan er i ferd med å kollapse», skriver News.Az. «Journalister på pressesenteret synes Eurovision er godt organisert og at Baku er en vakker by.»

Videre navngis ni nasjonale medier som alle hyller Aserbadjans evne til å organisere Eurovision.