Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mr. Lee

«Nudelkongen» er død

Mr. Lee sovnet stille inn.

DØD: Chul Ho Lee ble 80 år gammel. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
DØD: Chul Ho Lee ble 80 år gammel. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag kveld melder NTB at hele Norges nudelkonge, Chul Ho Lee - bedre kjent som Mr. Lee - var død. Familien opplyser at han sovnet stille inn i sitt eget hjem fredag. Han ble 80 år gammel.

Han er i hele landet kjent for sine egenproduserte nudler, så vel som reklamene han brukte for å promotere dem.

STJERNE: Mr. Lee har gjennom sine produkter og reklamekampanjer blitt en kjent skikkelse i hele Norge. Foto: Dagbladet
STJERNE: Mr. Lee har gjennom sine produkter og reklamekampanjer blitt en kjent skikkelse i hele Norge. Foto: Dagbladet Vis mer

«Er du litt tom i magen, blir du litt tom i hodet. Det sa min mor!», er nok sitatet som har satt seg hos folk flest fra de kjente reklamesnuttene.

Han kom til Norge i slutten av tenåra, som første koreaner til Norge, etter å ha blitt skadet i Koreakrigen. Lee ble sendt hit for å få medisinsk oppfølging av Dr. Bernhard Paus ved Rikshospitalet, etter å ha blitt skadd i et granatangrep i Korea-krigen.

Han fullførte videregående i Oslo, før han tok fagbrev som kokk og etterutdannet seg i Stavanger. Etter et opphold i Sveits kom han tilbake til Norge, hvor han etter hvert ble ansvarlig for 15 av restaurantkjeden Møllhausens filialer.

Det var derimot først som 50-åring at han virkelig gjorde det stort og ble kjent. Han lanserte selskapet med Mr. Lee-produkter. Først i rekke var ginsengbrød, før distribusjon av nudler ble hans levebrød.

Lee har de siste årene levd med Parkinsons sykdom. I 2004 ble han hedret med Kongens fortjenstmedalje for sitt langvarige engasjement for norske Korea-veteraner. Da Norsk Folkemuseum åpnet innvandrerutstillingen «Mulighetenes land?» i 2005, var Lees historie en av bærebjelkene i utstillingen.

VINNENDE VESEN: Pågangsmot og sjarm har hjulpet Mr. Lee til suksess. Her med datteren Irina i forbindelse med utgivelsen av boka hennes om faren. Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX
VINNENDE VESEN: Pågangsmot og sjarm har hjulpet Mr. Lee til suksess. Her med datteren Irina i forbindelse med utgivelsen av boka hennes om faren. Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX Vis mer

På spørsmål om hva han tenkte om sin plass i innvandrerhistorien, svarte Lee følgende til Aftenposten i forbindelse med utstillingen: «Hvis et menneske i nøden venter på mat på bordet, gi det heller et redskap for å skaffe mat selv. Jeg har fått et slikt redskap i Norge. Den gaven setter jeg større pris på enn om jeg hadde fått levert mat hjem til meg. Det er mitt svar.»

Lee etterlater seg kone, tre voksne døtre og sju barnebarn. Han er blant annet far til barnelegen Anja Lee, kokken Sonja Lee og den kjente journalisten Irina Lee.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!