«Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy's Fight for Survival»:

Ny avsløring: Kate utpekes

Piers Morgan får gjennomgå etter å ha navngitt prinsesse Kate.

ISKALDT FORHOLD: Piers Morgan hevder at prinsesse Kate navngis i den uautoriserte biografien om Harry og Meghan. Her samlet etter dronning Elizabeths død i 2022. Foto: NTB

ISKALDT FORHOLD: Piers Morgan hevder at prinsesse Kate navngis i den uautoriserte biografien om Harry og Meghan. Her samlet etter dronning Elizabeths død i 2022. Foto: NTB

Vis mer
Publisert

Tirsdag ble den allerede mye omtalte boka «Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy's Fight for Survival» skrevet av Omid Scobie gitt ut verden over, hvor avsløringer om den britiske kongefamilien har kommet som perler på en snor.

Det er imidlertid ikke alle som får tak i boka med det første. Den nederlandske versjonen er trukket tilbake og satt på vent, har Xander, utgiverne av den nederlandske oversettelsen av boka, uttalt.

FÅR KJEFT: - Uødvendig, ondskapsfullt og ekkelt, er blant karakteristikkene etter at Piers Morgan hevdet at det er populære Kate som navngis i boka. Foto: NTB
FÅR KJEFT: - Uødvendig, ondskapsfullt og ekkelt, er blant karakteristikkene etter at Piers Morgan hevdet at det er populære Kate som navngis i boka. Foto: NTB Vis mer

Nylig ble det avslørt at årsaken til det er at kong Charles (75) ble navngitt som én av to personer som skal ha diskutert hvilken hudfarge barnebarnet prins Archie (4) ville få.

Nå skal også den andre personen være avslørt.

- Rett til å få vite det

Etter at prins Harry (39) og hertuginne Meghan (42) flyttet til USA, stilte de opp i et intervju med Oprah Winfrey (69) i 2021.

Under intervjuet kom paret med flere avsløringer om kongefamilien, deriblant at et medlem av kongefamilien skal ha vært bekymret for hva slags hudfarge parets sønn prins Archie skulle få.

Prinseparet har ikke ønsket å avsløre hvem som skal ha stått bak disse uttalelsene, men kunne avkrefte at det var snakk om dronning Elizabeth eller prins Philip.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

I boka har forfatter Omid Scobie skrevet at Meghan skal ha sendt et brev til kong Charles og uttrykt bekymring knyttet til ubevisste holdninger innad i kongefamilien. Hertuginnen trakk fram to navn i dette brevet.

Scobie har forklart at han ikke har navngitt personene bak utsagnet i boka, på grunn av britiske lover.

Nederlandske lesere som var raskt ute, har imidlertid kunne lese navnene til to personer, inkludert kong Charles, som hevdes å være dem som diskuterte prins Archies hudfarge.

Programleder Piers Morgan (58) hevder at prinsesse Kate (41) er den andre personen som navngis.

I programmet «Piers Morgan uncensored» understreker Morgan at han ikke tror noen i kongefamilien har kommet med rasistiske kommentarer. Samtidig føler 58-åringen at britene har rett til å få samme informasjon som et knippe mennesker i et annet land har fått.

ØDELAGT: Prins Harry avslører detaljer om den påståtte slåsskampen han hadde med broren sin Prins William i talkshowet «The Late Show with Stephen Colbert». Video: Pluto TV Vis mer

- Hvis nederlandske folk går inn i en bokhandel og plukker opp boka og ser disse navnene, bør dere, det britiske folk som faktisk betaler for kongefamilien, få vite det også, sier han i programmet.

Det er imidlertid ikke bekreftet om det faktisk er prinsessens navn som nevnes i den nederlandske oversettelsen.

- Ondskapsfullt og ekkelt

Morgan har blitt møtt med kritikk etter at han hevdet at det var Kate som var nevnt i den nederlandske oversettelsen.

Kongehuskommentator Angela Levin sier til Daily Mail at det var feil av programlederen.

- På denne måten hjelper han Harry og Meghan med å svartmale kongehuset, og straffe og ydmyke dem.

- Det er så unødvendig, ondskapsfullt og ekkelt.

Levin får støtte fra kongehuskommentator Richard Fitzwilliams. Han beskriver det som «et skammelig forsøk på å få publisitet» og at dette er et sensitivt tema.

- Omstendighetene som førte til at navnene dukket opp i den nederlandske versjonen av «Endgame» har ikke blitt forklart, understreker Fitzwilliams.

Den kongelige forfatteren Phil Damper, mener på sin side at Morgan har et poeng. Til Daily Mail forklarer han at det er dårlig gjort overfor de andre medlemmene av kongefamilien å ikke være åpen om hvilke navn som er nevnt, ettersom det har oppstått spekulasjoner.

- Selv har Harry sagt at han og Meghan aldri har anklaget noen i kongefamilien for å være rasistiske. Hele greia har bare blitt blåst opp og på et vis er det kanskje bedre å være transparent så vi kan ha en tydelig og åpen diskusjon om det.

Brøt tausheten

Etter at Sussex-paret fortalte at sønnens hudfarge hadde vært et tema på slottet, så kongehuset, som sjeldent uttaler seg, seg nødt til å kommentere påstandene. Den gang ble det forklart at det som kom fram i intervjuet var «bekymringsfullt».

Også prins William (41) tok bladet fra munnen.

- Vi er absolutt ikke en rasistisk familie, svarte prins William på spørsmål om brorens og svigerinnens påstander.