<strong>ANKLAGES:</strong> 38 kvinner har i en stor LA Times-avsløring anklaget Hollywood-regissør James Toback for seksuell trakassering. Selv nekter han for anklagene. Foto: NTB scanpix
ANKLAGES: 38 kvinner har i en stor LA Times-avsløring anklaget Hollywood-regissør James Toback for seksuell trakassering. Selv nekter han for anklagene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Weinstein-skandalen

Ny Hollywood-topp anklages. 38 kvinner til angrep mot regissør

Den Oscar-nominerte regissøren skal ha forgrepet seg på nærmere 40 kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): De siste ukene har effekten av Harvey Weinstein-skandalen virkelig spredt seg, både i Hollywood og ellers i verden. Emneknaggen #metoo har fått millioner til å engasjere seg i kampen mot seksuell trakassering, overgrep og voldtekt, og i sosiale og tradisjonelle medier har flere de siste ukene stått fram med sine historier.

Da New York Times avslørte at Weinstein skal ha forgrepet seg på flere titalls kvinner i løpet av over 30 år, hadde de pratet med flere kilder om saken.

Nå har The Los Angeles Times gjort det samme, bare mot regissør James Toback (72).

Til avisa snakker 38 kvinner om flere episoder der den Oscar-nominerte regissøren skal ha drevet med seksuell trakassering. Selv nekter Hollywood-veteranen, som står bak filmer som «Bugsy» og «The Gambler», for at det ligger sannhet i påstandene.

TRAKASSERT:  The New Yorker skal ha fått tak i det som angivelig skal være lyden av at Harvey Weinstein som forsøker å overtale en ung skuespillerene om å komme inn på rommet hans. Kvinnen skal før dette ha gått til politiet og forklart at produsenten skal ha antastet henne dagen før. Disse opptakene skal ha vært gjort av politiet. Video: CNN Vis mer

Blånekter

Flere av kvinnene som anklager Toback hevder at han oppsøkte dem på gata i New York, der han kom med lovnader om berømmelse og filmroller. Da damene seinere ble innkalt til møter med regissøren, skal han ha stilt upassende spørsmål. Ved enkelte anledninger skal han angivelig ha onanert foran kvinnene eller jokket på dem.

Louise Post, gitarist og vokalist for bandet Veruca Salt, er en av de 31 kvinnene som har valgt å prate åpent med avisa.

<strong>ANKLAGES:</strong> Regissør James Toback blir av nærmere 40 kvinner anklaget for seksuell trakassering. Her er han sammen med Neve Campbell på rød løper. Foto: NTB scanpix
ANKLAGES: Regissør James Toback blir av nærmere 40 kvinner anklaget for seksuell trakassering. Her er han sammen med Neve Campbell på rød løper. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det samme gjelder skuespillerne Terri Conn og Echo Danon. Sistnevnte hevder hun ble trakassert under innspillingen av filmen «Black and White», der regissøren skal ha bedt henne om å ta på brystvortene hans.

- Men alle vil jo jobbe, så jeg aksepterte det bare. Det er derfor jeg orket, fordi jeg håpet på å få en annen jobb, sier hun til avisa.

Flere andre direkte anklager blir nevnt i avsløringen, men regissøren hevder selv at ingen av dem har funnet sted. Han hevder at han aldri har møtt noen av kvinnene i artikkelen, men om han hadde det så «må det bare ha vært i fem minutter, jeg husker ikke».

Toback har i totalt fire tiår drevet som regissør i Hollywood. Han ble blant annet nominert til Oscar for å ha skrevet gangsterfilmen «Bugsy». I år er han aktuell med filmen «The Private Life of a Modern Woman», der blant andre Alec Baldwin og Sienna Miller har roller.

Etter LA Times-avsløringen har flere av Weinsteins anklagere uttalt seg. Rose McGowan, som har hevdet at den kjente Hollywood-mogulen voldtok henne, skriver:

«Faen ta James Toback for stjelingen, faen ta deg for traumatiseringen», skriver hun.

«Så stolt av søstrene mine som river ned nok en gris», skrev Asia Argento, en kvinne som også er blant Weinstein-anklagerne.

Mektig filmselskap

Harvey Weinstein, som i 2012 ble kåret til bransjens aller mektigste av magasinet Time, fikk sparken i filmselskapet han eier sammen med broren Bob Weinstein etter at New York Times' avsløringer kom til overflaten i starten av oktober.

Det Walt Disney-eide filmselskapet, som har navnet Miramax, har produsert en rekke kjente filmer som «Kill Bill», «Scary Movie», «The Aviator», «Sjokolade» og «Pulp Fiction».

Selv har Weinstein avvist alle anklager mot ham.

- Alle anklager om sex uten samtykke benektes av Mr. Weinstein. Weinstein vil klargjøre at det heller aldri har vært noen form for gjengjeldelser mot kvinner som har avvist hans tilnærmelser. Han vil ikke være tilgjengelig for ytterligere kommentarer, da han tar seg tid til å fokusere på sin familie, motta rådgivning og bygge opp igjen livet sitt, har Sallie Hofmeister, produsentens talskvinne, uttalt til The New Yorker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer