Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Bill Cosby:

Ny sjokkerende avgjørelse i saken

Høyesterett i Pennsylvania har akseptert Bill Cosbys anke av dommen sin, melder AP.

AKSEPTERER ANKE: Tirsdag ble det kjent at høyesterett i Pennsylvania har akseptert dømte Bill Cosbys anke. Foto: NTB Scanpix
AKSEPTERER ANKE: Tirsdag ble det kjent at høyesterett i Pennsylvania har akseptert dømte Bill Cosbys anke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

82 år gamle Bill Cosby har vært fengslet i Philadelphia i nesten to år etter at en jury dømte ham for å ha dopet ned og mishandlet Andrea Constand hjemme hos ham i 2004. Han soner nå en dom på tre til 10 år.

Tirsdag ble det imidlertid kjent at høyesterett i Pennsylvania har akseptert Cosbys anke, som han i fjor ikke fikk medhold i. Det melder AP.

Ifølge nyhetsnettstedet er dette en sjokkerende avgjørelse som kan teste den rettslige rammen for #MeToo-saker.

LETTET: Lili Bernard, Therese Serignese og Victoria Valentino var tydelig lettet over dommen, som fant Bill Cosby skyldig i å begå grove seksuelle overgrep mot Andrea Constand. Hendelsen fant sted i 2004. Video: CNN Vis mer

Vil gjennomgå to sider av saken

Høyesterett har sagt seg villige til å gjennomgå to sider av saken. Hvorav den ene av dem er dommerens avgjørelse om å la aktoratet kalle inn fem andre Cosby-anklagere som vitnet om møtet med Cosby for lang tid tilbake.

Cosbys advokater på sin side mener at vitnemålene er upålitelige.

Retten skal også vurdere om juryen burde fått høre bevisene om at Cosby skal ha gitt rusmiddelet quaaludes - kjent som et hypnotiserende partydop - til flere kvinner i fortida.

For det andre vil retten undersøke Cosbys argument om at han hadde en avtale med en tidligere aktor om at han ikke ville bli siktet i saken. Cosby har uttalt at han stolte på den avtalen før han gikk med på å vitne i sakssøksmålet for saksbehandleren.

TAKKNEMLIG: Ifølge Bill Cosbys talsperson Andrew Wyatt er førstnevnte ekstremt takknemlig for at anken har blitt akseptert. Foto: NTB Scanpix
TAKKNEMLIG: Ifølge Bill Cosbys talsperson Andrew Wyatt er førstnevnte ekstremt takknemlig for at anken har blitt akseptert. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Talsperson for Cosby, Andrew Wyatt, forteller til USA Today at Cosby er «ekstremt takknemlig».

- Som vi alle har sagt, den falske domfellelsen av Bill Cosby er så mye større enn ham - den handler om ødeleggelsen av ALLE svarte mennesker og mennesker av farge i Amerika, uttaler Wyatt til USA Today, og fortsetter:

- Vi er veldig takknemlige overfor våre advokater for deres iherdige innsats i kampen for rettferdiggjøring av Mr. Cosby.

ANKLAGET FOR OVERGREP: Etter at komiker Bill Cosby ble saksøkt for nok et overgrep, stod enda tre kvinner fram og hevdet at de også har blitt misbrukt. Cosbys advokat har tidligere uttalt at han nekter for anklagene. Video: NTB Scanpix Vis mer

Tapte ankesaken

Som nevnt tapte skuespilleren ankesaken som han hadde fremmet for retten i forsøk på få omgjort dommen på ti års fengsel for seksuelle overgrep i 2004 i desember i fjor.

Cosbys advokater mente det forelå en rekke argumenter for at dommen burde vurderes på nytt og anket saken inn for en høyere domstol. Men Cosby fikk ikke medhold på noen av de åtte ankegrunnene.

Blant annet besvarte de tre dommerne argumentet om at flere av vitnene burde bli avskåret av retten, med at deres vitnesbyrd var bevis på Cosbys unike måte å gå fram på når han begikk overgrep.

Vitnene undergravde enhver påstand om at han «ikke var klar over eller tok feil av offerets manglende samtykke», lød det i avgjørelsen fra retten.

Statsadvokat Kevin Steele sa etter avgjørelsen at han håpet saken nå kunne avsluttes og Constand nå kan komme videre i livet sitt, 15 år etter at hun anmeldte Cosby.

- Verden er for alltid endret på grunn av hennes mot. Denne rettsavgjørelsen viser at ingen står over loven, sa Steele i en uttalelse.

Cosbys talsmann, Andre Wyatt kalte rettsavgjørelsen skuffende og sa at de vil vurdere anke saken til USAs høyesterett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!