Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

James Franco:

Nye anklager: Skal ha fjernet beskyttelsen og simulert oralsex på kvinner

Anklagene mot skuespilleren ruller fortsatt.

FLERE ANKLAGER: James Franco har den siste uka blitt anklaget for seksuell trakassering og maktmisbruk av flere kvinner. Nå har enda flere stått fram med sine historier. Skuespilleren benekter alle påstandene kategorisk. Foto: NTB scanpix
FLERE ANKLAGER: James Franco har den siste uka blitt anklaget for seksuell trakassering og maktmisbruk av flere kvinner. Nå har enda flere stått fram med sine historier. Skuespilleren benekter alle påstandene kategorisk. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rykter om upassende oppførsel fra Hollywood-stjerna James Franco (39) har versert i flere år allerede. Da han i 2014 inviterte med seg en 17-åring på et hotellrom, var det eksempelvis flere som reagerte.

Etter Golden Globe-utdelingen, som gikk av stabelen natt til mandag, var det også flere som reagerte. «The Disaster Artist»-skuespilleren dukket opp på rød løper iført en sort dress og en nål med teksten «Time's Up», til støtte til ofrene til seksuell trakassering og bevisstgjøring av overgrep.

Flere reagerte, og stilte spørsmål ved hvorfor han ble invitert. Et knippe kvinner sto fram med historier om angivelig upassende oppførsel og trakassering fra skuespilleren. Nå har ballen begynt å rulle, og flere har stått fram med lignende historier.

Følte seg utilpass

Ifølge New York Daily News, som igjen siterer The Times, har fem kvinner nå stått fram med det de mener er upassende oppførsel fra skuespillerens side. Fire av disse kvinnene har vært studentene hans, mens en hevder at Franco var mentoren hennes.

Selv om alle har opplevd forskjellige episoder, er det en ting som går igjen. Flere hevder at skuespilleren har bedt dem om å stille toppløs i studentfilmer, og at han enkelte ganger har bedt om å spille med dem i sexscener.

I 2014 opprettet skuespilleren to filmskoler, en i New York og en i Los Angeles, ved navn Studio 4. Her var han lærer.

Avisa har pratet med flere av studentene, som sier de fikk god oppfølging på skolen. De færreste har noe å utsette på oppførselen hans. Sarah Tither-Kaplan kommer derimot med flere kritikkverdige opplysninger, basert på ting som angivelig skal ha skjedd. Hun hevder at Franco kategorisk trakasserte studentene sine, og at han brukte kjendisstatusen sin for det den var verdt.

- Jeg følte at han misbrukte makt, og det var en kultur der for utnyttelse av ikke-kjente kvinner og en kultur for at kvinner enkelt kunne erstattes, sier hun.

TRAILER: «The Disaster Artist». Video: Zero Media Vis mer

I en gruppesexscene for tre år siden spilte han med flere kvinner, blant andre Tither-Kaplan. Kvinnene skal ha hatt en form for beskyttelse i plast foran vaginaene sine, slik at oralsexscener ikke ble fullt så intime for skuespillerne som det virket på kamera.

Disse beskytterne skal Franco ha fjernet, noe som fikk flere av kvinnene til å føle seg utilpass. En annen, ikke-navngitt skuespiller fra settet bekrefter også historien overfor avisa.

Dette er bare en av mange historier avisa tar opp. En kvinne skal angivelig blant annet ha blitt sendt hjem fra en innspilling fordi hun ikke ville stille toppløs. Andre hevder de bare ble castet på grunn av kroppene sine.

Katie Ryan, tidligere student av Franco, hevder blant annet at «han fikk folk til å tro at det ville dukke opp roller for oss om vi utførte seksuelle handlinger eller tok av toppene våre».

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 26.11.2013 SIMULERER SEX:: Kanye West slapp musikkvideoen til «Bound 2» i forrige uke. Nå har Hollywood-gutta Seth Rogen og James Franco kommet med «Bound 3», en ganske heftig parodi på Kanyes video. Vis mer

Overfor avisa avviser Michael Plonsker, Francos advokat, alle anklagene. Han henviser til intervjuet skuespilleren gjorde hos «The Late Night Show With Stephen Colbert» i stedet.

- Bare hyggelig

Intervjuet ble gjort på tirsdag, etter at de første varslene mot 39-åringen hadde begynt å komme i sosiale og tradisjonelle medier. Franco baserte seg spesielt på uttalelsene til skuespiller Ally Sheedy (55), som på sin Twitter-profil skrev flere tekster der hun anklaget Franco for seksuell trakassering. Kort tid etter slettet skuespilleren tekstene.

«James Franco vant akkurat nå. Vær så snill og aldri spør meg om hvorfor jeg forlot film- og TV-bransjen», skrev hun blant annet.

I etterkant av beskyldningene fra Ally Sheedy, har også flere andre kvinner delt sine historier. Blant andre Violet Paley.

- Søt «Time's Up»-nål James Franco. Husker du da du presset hodet mitt ned i en bil mot din blottede penis? Eller den andre gangen du inviterte en venn av meg til hotellrommet ditt da hun var 17 år gammel? Etter at du allerede hadde blitt tatt for å gjøre det med en annen 17-åring? skrev skuespilleren.

- Aller først; Jeg aner ikke hva jeg har gjort mot Ally Sheedy. Jeg regisserte henne i et stykke «off-Broadway» en gang. Jeg hadde det bare hyggelig med henne, og jeg viste respekt for henne. Jeg aner ikke hva hun er opprørt over, sa Franco som gjest i talkshowet.

Han fortalte også at han er stolt av ting han har gjort i livet, og at han forsøker å opprettholde ryktet sitt.

- Tingene jeg har lest på Twitter stemmer ikke. Men jeg støtter at folk kommer fram og kan ha en stemme, fordi det har de ikke hatt muligheten til på lenge (...) Om jeg har gjort noe galt, skal jeg fikse det. Det må jeg, sa han åpent i programmet.

Selv om Franco hevder at han er uskyldig i denne saken, har oppstyret etter Golden Globe likevel fått konsekvenser for ham.

I en uttalelse fra The New York Times skriver avisa at de har avlyst et offentlig event med Franco etter at han ble anklaget for seksuell trakassering.

Da det i 2014 ble kjent at skuespilleren hadde sjekket opp og invitert en 17-åring med seg på hotellet, hadde han følgende å si om skandalen - som skapte overskrifter verden over.

- Jeg følte meg dum, og hadde ikke lyst til å komme hit i dag. Jeg er flau, og tydeligvis et godt eksempel på hvor vanskelig sosiale medier kan være. Det er en måte folk treffer hverandre på i dag, men jeg er helt ny med dette og jeg skjønner nå at man ikke vet hvem som er på andre siden, sa han i et talkshow.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!