Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Bill Cosby

Nye avsløringer: Betalte 27 millioner til kvinnen han er tiltalt for å ha forgrepet seg mot

Betalte ut i forbindelse med et forlik i 2006.

PÅ VEI TIL RETTEN: Bill Cosby møtte mandag for retten under dag 1 av rettssaken mot ham. Der kom det fram at han betalte nesten 30 millioner kroner til kvinnen han er tiltalt for å ha forgrepet seg mot. Foto: Mark Makela / Getty Images / AFP
/ NTB scanpix
PÅ VEI TIL RETTEN: Bill Cosby møtte mandag for retten under dag 1 av rettssaken mot ham. Der kom det fram at han betalte nesten 30 millioner kroner til kvinnen han er tiltalt for å ha forgrepet seg mot. Foto: Mark Makela / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor sommer ble rettssaken mot Bill Cosby annullert etter at juryen i saken ikke klarte å komme til enighet, men nå gjør påtalemyndigheten et nytt forsøk.

Mandag startet rettssaken mot mannen som har blitt hyllet som «USAs far». På utsida av rettssalen ble en toppløsaktivist anholdt da hun forsøkte å nærme seg Cosby, men inne i rettssalen kom det også noen nye avsløringer.

Komikeren er tiltalt for å ha dopet ned og forgrepet seg på Andre Constand i 2004.

Inngikk forlik - betalte millionbeløp

I 2006 inngikk Cosby og Constand et forlik. Detaljene i forliket har så langt ikke vært kjent, og har vært en av de store, ubesvarte spørsmålene i saken.

Men under innledningen mandag avslørte aktoratet at Cosby betalte 3,4 millioner dollar, rundt 27 millioner kroner, til Constand i forbindelse med forliket, skriver nyhetsbyrået AP.

Summen var, fram til mandag, konfidensiell, og ble holdt borte fra den første rettssaken. Men før runde to i retten slo en dommer fast at både aktoratet og forsvaret kan omtale forliket.

Statsadvokat Kevin Steele dro fram forliket, og summen, i sitt innledningsforedrag, åpenbart med mål om å antyde at Cosby aldri hadde betalt en så høy sum til Constand om anklagene mot ham var falske.

- Denne saken handler om tillit. Denne saken handler om svik, og svik som leder til seksuelt overfall av en kvinne som heter Andrea Constand, sa Steele til juryen mandag.

- Grådig

Men der aktoratet vil hevde at Cosby aldri ville ha gått med på å betale nesten 30 millioner kroner til Constand om anklagene var falske, har Cosbys forsvarere antydet at de ser det på en annen måte.

De mener den store summen viser at Constands anklager er falske og at hun var ute etter pengene.

Cosbys forsvarer, Tom Mesereau, mannen som blant annet forsvarte Michael Jackson i barneovergrepssaken som ble behandlet i 2005, har sagt at juryen i løpet av saken vil lære «akkurat hvor grådig» Constand var.

Dennis McAndrews, en advokat som ikke er involvert i saken, sier at pengesummen kan bli et sentralt element i aktoratets sak.

- Spørsmålet jeg er sikker på at vi kommer til å høre mye om er hvorfor ville en uskyldig mann betale 3,4 millioner dollar for noe han ikke gjorde, sier McAndrews.

Hevder hun ble dopet ned

Forholdet som Cosby er tiltalt for stammer altså fra 2004. Under den første rettssaken forklarte Constand at hun var på besøk hos Cosby fordi hun ville ha hans råd i forbindelse med at hun vurderte å bytte jobb.

Under besøket hevder hun at hun fikk tre piller av Cosby. Pillene skulle hjelpe henne med å slappe av. Etter å ha tatt pillene skal hun ha blitt så sløv at hun måtte ha hjelp bort til en sofa.

Da hun våknet skal hun ha vært ute av stand til å motsette seg Cosbys tilnærmelser.

- Jeg våknet brått, fordi jeg merket at han befølte brystene mine under skjorta mi. Da jeg våknet var hånda hans inni meg. Han plasserte også hånda mi på sin penis, og beveget den fram og tilbake, sa hun i retten.

Cosby har hele tiden hevdet sin uskyld.

Under den første rettssaken førte aktoratet ytterligere en kvinne som hevder at Cosby har forgrepet seg mot henne. I denne rettsrunden stiller aktoratet med ytterligere fem kvinner med liknende historier.

- Grunnen til at de nå introduseres som vitner, er for å bestride ideen om at det han er anklaget for er en engangshendelse, sa jusprofessor James Cohen til CNN før rettssaken.

ANKLAGET FOR OVERGREP: Etter at komiker Bill Cosby i går ble saksøkt for nok et overgrep, stod enda tre kvinner fram og hevdet at de også har blitt misbrukt. Cosbys advokat har tidligere uttalt at han nekter for anklagene. Video: NTB Scanpix Vis mer

En rekke overgrepsanklager

Det var sommeren 2015 saken mot Cosby smalt for alvor. Da sto 35 kvinner fram og hevdet at de alle var blitt utsatt for overgrep av tv-stjerna. Disse anklagene føyde seg inn i rekken av andre overgrepsanklager som har kommet 80-åringens vei siden starten av 2000-tallet.

På tross av alle anklagene er han altså bare tiltalt for å ha dopet ned og forgrepet seg på Andrea Constand.

Hun tok kontakt med politiet med sine anklager første gang i 2005. Statsadvokaten avsluttet den gang sin etterforskning etter fire uker. Det ble begrunnet med bevisene kunne stille både Cosby og Constand i et «lite flatterende lys».

Et annet interessant aspekt med den nye rettsrunden, sammenliknet med den som ble avsluttet i juni 2017, er at den kommer i kjølvannet av #metoo-bevegelsen.

Det har ført til at Cosbys forsvarere har uttrykt sin frykt for at nettopp den bevegelsen kan påvirket utfallet i saken.

Det er ventet at rettssaken vil vare i en måned. Da skal juryen trekke seg tilbake for å forsøke å komme til en konklusjon.

Det lyktes ikke juryen med i første rettsrunde, selv etter 52 timers rådslagning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!