Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Tupac:

Nye brev avslører: Tupac dumpet Madonna fordi hun var hvit

Brev som den avdøde artisten skrev fra fengselscella skal nå auksjoneres bort.

GJORDE DET SLUTT: Tupac Shakur var kjent som en av verdens beste rappere, før han i 1996 ble skutt og drept. Nå har det dukket opp nye brev signert rapperen, der han dumper Madonna på grunn av hudfargen hennes. Foto: NTB scanpix
GJORDE DET SLUTT: Tupac Shakur var kjent som en av verdens beste rappere, før han i 1996 ble skutt og drept. Nå har det dukket opp nye brev signert rapperen, der han dumper Madonna på grunn av hudfargen hennes. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den 7. september i 1996 ble den populære rapperen Tupac Shakur skutt i Las Vegas. Han døde få dager seinere av skadene. Han var på toppen av karrieren sin, og var allerede anerkjent i musikkmiljøet.

Mange husker artistens varierende repertoar, som besto av alt fra hardtslående gangsterrap til følelsesladde kjærlighetserklæringer. Han var en allsidig artist, og blir fortsatt minnet som en av vestkystens, om ikke hele USAs, aller beste artister.

TRAILER: Spillefilmen «All Eyez on Me» handler om livet til den avdøde poeten, skuespilleren, rapperen og aktivisten, Tupac Shakur. Video: Lionsgate Vis mer

Det derimot kanskje ikke alle har fått med seg, er at artisten i en periode før sin død var sammen med poplegenden Madonna.

Den noe uvanlige paret hadde et forhold i noen år før artisten ble skutt. Det avslørte Madonna selv i 2015 hos Howard Stern.

Dumpet fra cella

Romansen mellom de to stjernene, som kan sees på som noen av de mest suksessfulle artistene noensinne, tok imidlertid slutt. Grunnen var Madonnas hudfarge, som Shakur mente var problematisk.

Det er gamle brev som rapperen skrev mens han var innsatt som avslører grunnen til bruddet. TMZ har fått tak i disse brevene, som ble skrevet den 15. januar i 1995. Artisten satt da inne for seksuelt overgrep. I brevene kommer han med en tung beskjed til «Vogue»-sangeren.

HEMMELIG ROMANSE: Madonna og Tupac hadde et forhold på midten av 1990-tallet, som for omverdenen ikke ble kjent for i 2015. Nå kommer det fram at det tok slutt på grunn av etnisitet. Foto: NTB scanpix
HEMMELIG ROMANSE: Madonna og Tupac hadde et forhold på midten av 1990-tallet, som for omverdenen ikke ble kjent for i 2015. Nå kommer det fram at det tok slutt på grunn av etnisitet. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Først og fremst må jeg beklage. Som du selv sa, så har jeg ikke vært den vennen jeg har mulighet til å være», skriver han og fortsetter:

«Kan du forstå det? At du blir sett med en svart mann ville ikke påvirket karrieren din på noen måte. Det ville faktisk fått deg til å virke mer åpen og spennende. Men for min del, følte jeg at det var min plikt på grunn av imaget mitt», heter det i brevene artisten skrev.

The Telegraph, E! News og andre store nettaviser mener at dette betyr at forholdet ville ha hatt en motsatt effekt for ham, som en svart, ung mann.

Han forteller videre at han følte seg såret da Madonna en gang sa i et intervju at hun skulle «rehabilitere alle rappere og basketspillere». Kommentaren traff rapperen i hjertet, fordi han trodde han var den eneste rapperen hun hadde vært romantisk involvert med.

Shakur skriver også i brevene at han aldri ønsket å såre Madonna, og ber om forståelse for at han tidligere synes det var greit å date et verdenskjent sexsymbol.

«Jeg har vokst både åndelig og mentalt siden den gang. Jeg bryr meg ikke lenger om hvordan jeg blir oppfattet».

Han ber popstjerna om å ta vare på seg selv, og at hun må være oppmerksom på hvem hun setter sin lit til. Shakur skriver at ikke alle er så ærlige og gode som de kanskje gir uttrykk for, og at hans seks kulehull i kroppen er beviset på det.

Det er på Gotta Have Rock and Roll at brevene skal auksjoneres bort. Åpningsbudet er på hele 833 000 kroner. Forrige gang brev Tupac Shakur hadde skrevet ble auksjonert bort, ble de solgt for svimlende 1,4 millioner norske kroner.

Kritisert

Det er ikke sjeldent at verken Tupac Shakur eller hans store rival, Biggie Smalls, dukker opp i rampelyset - på tross av at det er over 20 år siden de begge døde. Kjendissøstrene Kendall og Kylie Jenner satte nylig sinnet i kok hos enkelte, på de avdøde rappernes bekostning.

Da søstrene introduserte en serie med «Rap vs. Rock»-trøyer som en del av sin nyeste «Kendall + Kylie»-kolleksjon, ble den berømte duoen stemplet som ufølsomme og taktløse på Twitter, skriver People.

T-skjortene er prydet med ikoniske artister og symboler fra musikkhistorien, men ansiktene til Kendall og Kylie Jenner er trykket over dem. Bilder av The Notorious B.I.G. og Tupac Shakur har fått denne behandlingen.

Jenner-søstrene har blant annet fått mora til avdøde Christopher George Latore Wallace, bedre kjent som The Notorious B.I.G., på nakken. I et Instagram-innlegg tordner Voletta Wallace mot de to jentene, og kaller dem «respektløse» og «frastøtende».

Los Angeles Times trekker spesielt fram det faktum at motivet på en av T-skjortene var et minnemotiv av Tupac - og at et bikinibilde av Kylie Jenner ble plastret over det.

Ifølge avisa hadde vintage-trøyene en prislapp på 125 dollar, eller drøyt 1000 norske kroner. Og selv om T-skjortene har fått folk til å se rødt, gikk versjoner med trykk av Metallica, Pink Floyd og The Doors unna på søstrenes nettside, skriver Los Angeles Times.

T-skjortene ble seinere fjernet, og jentene la seg flate.

«Dette designet var ikke godt gjennomtenkt, og vi beklager på det dypeste overfor alle som er blitt opprørt og/eller fornærmet, spesielt overfor familiene til artistene», tvitret Jenner-søstrene i en melding, som fortsatte slik:

«Vi er store fans av musikken deres og det var ikke vår intensjon å være respektløse mot disse kulturikonene på noen måte. T-skjortene er blitt trukket fra salg og alle motivene er blitt fjernet. Vi vil bruke dette som en mulighet til å lære av disse feilene, og igjen, vi er veldig lei oss».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media