«Paradise Hotel» Sverige:

Nye kvinner forteller om «Paradise»-overgrep

I april anklaget to kvinner en mannlig deltaker for seksuelt overgrep. Nå står flere kvinner fram med historier fra tidligere sesonger.

FLERE STÅR FRAM: Etter at to kvinner nylig valgte å anmelde en mannlig deltaker, står flere kvinner fram med egne historier fra tidligere sesonger. Foto: Patricia Recourt/Viaplay
FLERE STÅR FRAM: Etter at to kvinner nylig valgte å anmelde en mannlig deltaker, står flere kvinner fram med egne historier fra tidligere sesonger. Foto: Patricia Recourt/Viaplay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I april slo nyheten om mulige overgrep i den svenske versjonen av «Paradise Hotel» ned som ei bombe i pressen. To kvinner anklaget da en mann for overgrep under innspillingen av det populære realityprogrammet.

Som følge av dette valgte Nent Group å fjerne hele den nåværende sesonger fra sine strømmetjenester Viaplay og Viafree, den 21 år gamle mannen er anmeldt av produksjonsselskapet og kvinnene, og det er nå startet etterforskning i saken.

Nå har imidlertid svenske P3 Nyheter igangsatt sin egen etterforskning, der flere kvinner fra tidligere sesonger står fram med det de beskriver som «ubehagelige hendelser» og overgrep.

SKEPTISK: Even Kvam, kjent fra «Paradise Hotel», er innstilt på å gjøre mer TV, men «Ex on the beach» er ikke noe for han. Video: Rød Løper/Viaplay/Discovery+ Vis mer

Står fram

P3 Nyheter har snakket med en rekke kvinner fra tidligere sesonger av «Paradise Hotel».

I en undersøkelse kom det fram at hele elleve av 20 personer de har snakket med forteller at de selv har opplevd overgrep, eller at de har sett det skje, under innspillingen.

En av deltakerne fra 2019, Camilla Skalleberg, sier at hun selv skal ha blitt utsatt for en ubehagelig hendelse under innspillingen. Hun hevder at produksjonen oppfordret henne til ikke å snakke om hendelsen under innspillingen.

- De sa til meg at jeg skulle slutte å snakke om det, for det kommer ikke til å sendes på TV, og da er det ingen grunn til å snakke om det, sier hun nå til P3 Nyheter.

En annen deltaker, Jennifer Walter, retter kritikk mot hvordan produksjonsselskapet har håndtert sakene gjennom åra.

Matilda Snöwall i produksjonsselskapet Mastiff sier til P3 Nyheter at det ikke skal skje seksuell trakassering i programmet, og mener at de har tydelige retningslinjer for hvordan man oppfører seg mot hverandre i produksjonen. Hun forteller også at produksjonsselskapet jobber internt med saken.

DEBATT: Da flere svenske Instagram-brukere fyrte seg opp over gamle klipp fra «Ex On The Beach» og «Paradise Hotel» i Danmark valgte leverandøren å avpublisere. Video: Dplay / Viaplay. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Ble veldig ubekvem

Det var i midten av april at Annie Dahlbreg (24) og Jennifer Paatere (23) først gikk ut og hevdet at de ble utsatt for overgrep fra Toby Johnson (21) under innspillingen i Mexico i høst.

Til Dagbladet kunne Paatere fortelle om den svært ubehagelige hendelsen, som nå har ført til at hun har valgt å anmelde Johnson sammen med Nent Group Sverige.

- Midt i en setning tar han meg rundt midjen, drar meg mot seg og drar ned BH-en min. Jeg ble veldig, veldig ubekvem, men prøvde å holde en god tone for å beholde humøret hans. Jeg sa «nei, slutt, hva driver du med», og da ble han sur igjen og nektet å høre på hva jeg hadde å si, fortalte hun i april.

KRITISK: En av Sveriges største influensere, Angelica Blick, retter sterk kritikk mot «Paradise Hotel»-produksjonen. Video: Viafree.se / Rød Løper Vis mer

Svenske Expressen omtalte også en hendelse som utspiller seg da deltakerne Annie Dahlberg og Toby Johnson befinner seg alene på et av rommene, der førstnevnte gjør det helt tydelig at hun ikke ønsker å ha sex med Johnson.

Deretter skal han ha ført hånda si ned mot Dahlbergs underliv gjentatte ganger, mot hennes vilje.

Roberta Alenius i Nent Group sier til Dagbladet at det som har skjedd i den svenske produksjonen er uakseptabelt, og at forholdene er anmeldt til politiet, slik at det kan etterforskes.

Alenius sier også at de ikke er kjent med at det skal ha skjedd liknende ting i den norske produksjonen.

- Angrer på alt

Toby Johnson har naturligvis fått massiv kritikk etter det som skjedde i Mexico for seks måneder siden. I programmet forteller 21-åringen at han angrer på det som har skjedd, etter at han kastes ut av produksjonen.

HYSTERISK TABBE: Produksjonen av svenske «Paradise Hotel» måtte tenke kreativt da det skjedde en teknisk feil under innspilling. Dette har fått blandede reaksjoner fra seerne. Video: Viafree.se / Rød Løper Vis mer

- Selvfølgelig angrer jeg på alt. Dette kommer aldri til å skje igjen. (...) Jeg vil bare si at jeg er veldig lei meg for at jeg oppførte meg som en idiot. Annie og Jennifer, jeg vil virkelig be om unnskyldning, jeg mener det virkelig.

At «Paradise Hotel» har blitt et vellykket konsept, er det ingen tvil om. I Norge er det fremdeles et av de mest populære realityprogrammene på TV, selv etter tolv år på skjermen, til tross for en rekke kontroverser og skandaler gjennom åra.

Blant annet har produksjonen tidligere sendt hjem en deltaker etter at han løy om å være tidligere straffedømt. Det er imidlertid ikke kjent om noen norske deltakere har vært offer for seksuell trakassering eller overgrep under innspillingen.

I nabolandet vårt Sverige er programmet en stor hit, og denne våren var det den 14. sesongen som skulle rulle over skjermene - før Nent Group som nevnt valgte å sette sesongen på pause.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer